Momenteel is het flink zacht in de Alpen met vaak matige skipistes. Gelukkig volgt een weeromslag met lagere temperaturen en veel sneeuw. Na een korte ‘sneeuw’ verrassing dinsdag in de dalen van onder andere Vorarlberg en Graubünden, is het deze woensdag opnieuw mild in de Alpen. Een krachtige westenwind voert zachte oceaanlucht aan, waardoor de temperaturen op 1500 meter gedurende de dag stijgen naar 3 tot 7 graden boven nul.

Tegelijkertijd klimt de vorstgrens naar 2300 meter, waardoor het in de dalen opnieuw lenteachtig kan aanvoelen. Gelukkig blijft de zon uitbundig schijnen, maar later op de dag kunnen er wel nieuwe wolkenvelden voorkomen in vooral de Franse en Zwitserse Alpen. In de avond neemt de bewolking overal toe gevolgd door neerslag.

Donderdag slecht weer

Donderdag is het op de meeste plaatsen in de Alpen bewolkt, vooral in de Franse en Zwitserse Alpen waar het soms stevig regent. De sneeuwvalgrens ligt daarbij hoog, tussen 2000 en 2300 meter, waardoor sneeuw voornamelijk op de hogere bergtoppen valt. Daarnaast staat er een krachtige zuidwestenwind, met mogelijk windstoten van 100 tot 120 km/u op bergtoppen, waaronder die van Wallis.

In grote delen van Italië en vooral Oostenrijk blijft het donderdag juist droger. Oostenrijk profiteert van een neerslagschaduw, maar dit resulteert ook in een sterke föhn. Hierdoor stijgt de temperatuur in de dalen naar 15 graden of zelfs hoger. Op de bekende föhn-locaties worden tevens zware windstoten verwacht. Kortom, de donderdag verloopt nergens in het Alpengebied optimaal.

Storm in de Alpen. Foto: Edwin Hagenouw, Reisschrijvers Media

De hele dag sneeuw

In de nacht naar vrijdag beweegt een actief koufront snel van west naar oost over de Alpen. Binnen dit front ontwikkelt zich een secundair lagedrukgebied boven Noord-Italië dat zich afscheidt. Aan de noordkant van dit systeem neemt de wind grotendeels af, en bovendien wordt koudere lucht aangevoerd. Door de intensieve regenval en het verminderen van de wind speelt neerslag-afkoeling een rol, ook bekend als isothermie in de meteorologie. 

Klik op de afbeelding voor alle weerkaarten van Alpenweerman.nl

Met andere woorden, de kou van hogere niveaus kan ongehinderd met de neerslag naar beneden komen. Uiteindelijk is het vrijwel overal tot ongeveer 1000 meter, of zelfs 600 meter, koud genoeg voor sneeuwval. Op vrijdag houdt de sneeuwval de hele dag aan, met name in noordoost Italië en Oostenrijk. Door de isotherme opbouw kan sneeuw zelfs in de dalen vallen. 

De sneeuwvalgrens bevindt zich meestal tussen 600 en 1000 meter, met regionale variaties. Vooral in het gebied van het Stelvio Gebergte tot aan Karinthië kan aanzienlijk veel sneeuw vallen. In dit gebied kan 40 tot 80 centimeter sneeuw vallen. In de Karwanken kan zelfs 100 tot meer dan 150 centimeter sneeuw vallen. Aanzienlijk minder sneeuw wordt verwacht in Zwitserland, Zuid-Duitsland en de Franse Alpen.Een winters weekend

Tijdens het weekend bevinden de Alpen zich achter het koufront in koudere lucht. Er valt regelmatig sneeuw, zelfs tot in de dalen, en overdag ligt de vorstgrens doorgaans rond 1100 meter. Op zaterdag blijft vooral in Italië de sneeuw vallen, terwijl dit op zondag vaker in Frankrijk gebeurt. Elders zijn er sneeuwbuien, maar ook zonnige momenten. 

Mogelijk volgt in de nacht naar maandag een nieuwe sneeuwdump in delen van Italië en Oostenrijk. Voor details is het nu nog te vroeg.Ook voor de langere termijn ziet het er gunstig uit. Hoewel de laagste dalen vaak nog groen zullen blijven, keert de winter zeker terug vanaf 1000 tot 1200 meter. De condities zullen dus snel verbeteren, en met de vorming van een hogedrukgebied medio volgende week wordt het genieten op de skipistes.

Tekst: Weerplaza.nl, Jeroen Elferink


Voorspel het weer in jouw skigebied

Alpenweerman stelt haar weerkaarten kosteloos beschikbaar voor niet-commercieel gebruik. Bekijk dus dagelijks de weerkaarten met sneeuw- en weersverwachting op Alpenweerman en word de persoonlijke wintersportweerman van je vriendengroep of familie.

Veel plezier en succes met voorspellen! Volg vooral ook onze site Alpenweerman, voor accurate weersvoorspellingen in de Alpen!


 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer