Eerste winterinval in de Alpen komt er aan. Met sneeuw!

Door: Saskia Smulders

Terwijl we hier in Nederland nog genieten van een heerlijke nazomer, zijn in Oostenrijk al de koeien en schapen van de weides naar beneden gehaald. Logisch, want de winter staat al voor de deur. En hoe, want er komt sneeuw aan!

Almabtrieb

Het jaarlijkse event waarbij de koeien en schapen feestelijk naar beneden worden gehaald heet Almabtrieb. In het Kleinwalsertal van über-Twitteraar Hans ter Braak (@hansterbraak) was het dit weekend zo ver. Helaas zag het er minder feestelijk uit dan andere jaren vanwege Corona.

Daling van de temperatuur

Net als in Nederland gaat de temperatuur deze week in de Alpen drastisch naar beneden. Aan het einde van deze week komt er een arctisch koudefront richting de Alpen. Tezamen met dit front ontstaat er ook zeer veel neerslag. Dit zal ervoor zorgen dat van vrijdag op zaterdag er behoorlijk wat neerslag in de vorm van sneeuw kan gaan vallen. De sneeuwgrens zal rond de 1000 meter liggen, maar kan bij veel intensieve neerslag dalen tot wel 700 meter. In de hoger gelegen gebieden kan er wel een meter sneeuw gaan vallen. Gepaard gaan met de neerslag volgt er ook behoorlijk wat wind met kans op forse windstoten.

Kijk maar eens naar die roze plukjes boven de Alpen | Foto: wetteronline.de

Hoe gaat ’t verder?

Wat deze weersomslag op de wat langere termijn gaat betekenen is nog onzeker. Feit is wel dat we de eerste witte webcams kunnen gaan bewonderen dit weekend. De kans is echter groot dat deze eerste sneeuw weer snel verdwijnt.

Hierop is ook de verwachte geaccumuleerde sneeuwval te zien (t/m a.s. maandag) | Bron: WXCharts.com

Lees ook:

Hoofdfoto: Pauline van der Waal

(Visited 342 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.