Vooral aan de Zwitserse noordkant en in de Oostenrijkse Alpen kan het op uitgebreide schaal voor de eerste keer dit seizoen wit gaan worden.Dat het beduidend frisser gaat worden in ons eigen land is duidelijk maar ook in de Alpen gaat de temperatuur de komende dagen flink dalen. De wind draait naar het noordwesten en komend weekend gaat de eerste sneeuw van betekenis vallen. 

Na een uitzonderlijk warme zomer liggen de meeste gletsjers er op dit moment zeer slecht bij. Al vroeg in de zomer werden er hittegolven gemeten in de dalen van de Alpen en ook hogerop in de bergen werd het uitzonderlijk warm. Zo werd er begin Juli een recordtemperatuur van 10 graden gemeten op een gletsjer in de Dolomieten. Dit resulteerde in het afbreken van de gletsjer met elf dodelijke slachtoffers.

Sneeuw in september

Nu lijkt het erop dat de eerste sneeuw van betekenis dit weekend gaat vallen. Echt ongebruikelijk is dit echter niet. Meestal valt de eerste sneeuw al in augustus, al is dat wel vaak alleen op de hoge toppen. Dat het op uitgebreide schaal wit wordt halverwege september is vrij vroeg. De wind draait naar het noordwesten waardoor koudere lucht over de Alpen wordt geblazen. Met deze stroming worden ook buien aangevoerd die op grote schaal voor witte bergtoppen kunnen gaan zorgen.

Een bak regen en lokaal 40cm sneeuw

Vooral in Zwitserland en Oostenrijk is het de komende dagen een komen en gaan van verschillende buien. Aanvankelijk is het nog vrij warm in grote delen van de Alpen. In het populaire skigebied Zell Am See, wat gelegen is op ruim 760 meter hoogte, wordt het donderdag nog ruim 20 graden terwijl het zaterdag niet warmer wordt dan een graad of 10.

Tot en met vrijdag gaat er in veel gebieden eerst nog een bak met regen vallen. Alleen op de allerhoogste toppen boven 3000 meter valt er dan sneeuw. Vrijdag wordt het al een stuk kouder en in het weekend kan de sneeuwvalgrens dalen tot zelfs 1400 meter in de Oostenrijkse Alpen en aan de Zwitserse noordkant. De meeste sneeuw gaat waarschijnlijk vallen in de omgeving van Tirol. Tot en met maandag kan hier lokaal 40 cm naar beneden komen.

Ook in de Zwitserse Alpen gaat er wat sneeuw vallen, al komen de hoeveelheden hier waarschijnlijk niet boven de 20 cm uit.

Bron: WeerOnline.nl

Lees ook de wintersport weerberichten van Alpenweerman.nl

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer