Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Eerste sneeuwdump van seizoen onderweg

Door: Patricia Christiani

Het heeft even geduurd, maar daar is dan eindelijk de eerste sneeuwdump van het seizoen 2020-2021! Een bijzonder skiseizoen zoals we allemaal weten, want we hebben we nu niet meteen iets aan aan vette dump. Maar de eerste sneeuw van betekenis legt wél de (letterlijke) basis voor de rest van het seizoen! 

Het is inmiddels al december, maar er is tot op heden nog weinig sneeuw van betekenis gevallen. Het werd dus tijd voor de allereerste laag sneeuw!

Südstau zorgt voor sneeuwdump

Het sneeuwt sinds gisteren al af en aan in de Alpen. In de loop van de woensdagavond en nacht op donderdagochtend krijgen de zuidoost Alpen te maken met een eerste portie Stau sneeuwval. Donderdag in de loop van de dag wordt het geleidelijk weer droog. Nieuwe (zware) sneeuwval staat vanaf vrijdagmiddag op het weermenu en deze duurt waarschijnlijk zelfs tot begin volgende week.

eerste sneeuwdump
Bron: WXCharts.com

Komende dagen is er sprake van een klassieke Südstau. Een lage drukgebied gevuld met koude lucht trekt vanuit IJsland via Engeland tot aan west-Frankrijk. De zuidoostelijke stroming met vochtige lucht botst op het koufront, wat resulteert in stuwingsneerslag aan de zuidkant. Modellen berekenen heel veel neerslag: 200-260 millimeter tot en met dinsdag! De neerslag valt als sneeuw tot in de lagere dalen wat 1-2 meter sneeuw kan opleveren, hogerop nog meer. De Südstau pakt hierbij ook een stukje inner alpine en aangrenzende delen va de Noordkant mee.

De oostelijke Noordkant van de Alpen profiteert minder van mee van de sneeuwdump. Hier steekt vanaf vrijdag een stormachtige föhn op, waarbij zaterdag een zware storm tot orkaankracht kan ontstaan. In de föhngebieden kan het wel zo’n 10 graden worden.

Zondag wint de koude lucht overal en nemen zowel de föhn als de Südstau af. De dan gevallen sneeuw blijft de komende tijd gewoon liggen, want ook op lange termijn lijkt het koud te blijven.

Bron: Alpenweerman.nl

Hoofdfoto: Unsplash

Anderen lazen ook:

(Visited 338 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer