Eerste sneeuwdump van seizoen onderweg

Door: Patricia Christiani

Het heeft even geduurd, maar daar is dan eindelijk de eerste sneeuwdump van het seizoen 2020-2021! Een bijzonder skiseizoen zoals we allemaal weten, want we hebben we nu niet meteen iets aan aan vette dump. Maar de eerste sneeuw van betekenis legt wél de (letterlijke) basis voor de rest van het seizoen!

Het is inmiddels al december, maar er is tot op heden nog weinig sneeuw van betekenis gevallen. Het werd dus tijd voor de allereerste laag sneeuw!

Südstau zorgt voor sneeuwdump

Het sneeuwt sinds gisteren al af en aan in de Alpen. In de loop van de woensdagavond en nacht op donderdagochtend krijgen de zuidoost Alpen te maken met een eerste portie Stau sneeuwval. Donderdag in de loop van de dag wordt het geleidelijk weer droog. Nieuwe (zware) sneeuwval staat vanaf vrijdagmiddag op het weermenu en deze duurt waarschijnlijk zelfs tot begin volgende week.

eerste sneeuwdump
Bron: WXCharts.com

Komende dagen is er sprake van een klassieke Südstau. Een lage drukgebied gevuld met koude lucht trekt vanuit IJsland via Engeland tot aan west-Frankrijk. De zuidoostelijke stroming met vochtige lucht botst op het koufront, wat resulteert in stuwingsneerslag aan de zuidkant. Modellen berekenen heel veel neerslag: 200-260 millimeter tot en met dinsdag! De neerslag valt als sneeuw tot in de lagere dalen wat 1-2 meter sneeuw kan opleveren, hogerop nog meer. De Südstau pakt hierbij ook een stukje inner alpine en aangrenzende delen va de Noordkant mee.

De oostelijke Noordkant van de Alpen profiteert minder van mee van de sneeuwdump. Hier steekt vanaf vrijdag een stormachtige föhn op, waarbij zaterdag een zware storm tot orkaankracht kan ontstaan. In de föhngebieden kan het wel zo’n 10 graden worden.

Zondag wint de koude lucht overal en nemen zowel de föhn als de Südstau af. De dan gevallen sneeuw blijft de komende tijd gewoon liggen, want ook op lange termijn lijkt het koud te blijven.

Bron: Alpenweerman.nl

Hoofdfoto: Unsplash

Anderen lazen ook:

(Visited 324 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.