Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Onze eigen Alpenweerman voorspelde het al: de eerste sneeuw is inmiddels gevallen in de noordelijke Alpen! Koude en vochtige lucht afkomstig uit het Noordpoolgebied bereikt dit weekend de Alpen. Hierdoor zakt de sneeuwgrens op veel plaatsen langs de noordkant naar 1400 meter. Boven deze hoogte kan er 20 tot lokaal 40 centimeter sneeuw vallen. Ook na het weekend blijft het nog lange tijd aan de koude kant voor half september. 

Dit weekend eerste sneeuw

De gehele zaterdag valt er sneeuw boven de 1600 meter in Oostenrijk en Noord Zwitserland. Elders in de Alpen ligt de sneeuwgrens een stuk hoger, of valt er amper neerslag van betekenis. Tijdens de nacht zakt opnieuw de sneeuwgrens en wordt het overal langs de Oostenrijkse en Zwitserse noordkant wit tot 1400 meter. Lokaal kan de sneeuwgrens bij een isotherme opbouw van de atmosfeer zelfs even zakken naar 1100 of 1200 meter.

Hierdoor ontwaakt een deel van de Alpen zondagochtend in een winterwonderland. Op de meeste plaatsen valt 20 tot lokaal 40 centimeter. Zeer lokaal kan op de hogere bergtoppen en in de gletsjergebieden er nog wat meer vallen. 

Hoe lang blijft het liggen?

Natuurlijk weten wij ook wel dat dit waarschijnlijk niet heel lang blijft liggen en dat we er nu nog niets mee kunnen. Maar toch blijft het iets magisch hebben, die eerste sneeuw van het seizoen. Koning Winter keert terug, we gaan langzaam maar zeker richting het nieuwe wintersportseizoen! Overigens is de sneeuw ook goed nieuws voor de gletsjers, die zwaar te lijden hebben onder de hete zomer van dit jaar en onder klimaatverandering in het algemeen.

Maar voorlopig kunnen de Alpenbewoners even genieten van het witte uitzicht. Ook na het weekend blijft het nog lang aan de koude kant voor september. De wind blijft nog lang uit het noorden waaien waardoor koude lucht de Alpen blijft aandoen. De vorstgrens ligt daarbij overdag veelal tussen de 1700 en 1900 meter. En hoe het daarna gaat, lees je verder in het weerbericht van de Alpenweerman.

Webcams

Geniet je mee met de mooie plaatjes op de webcams? Pure voorpret: op naar de winter!

eerste sneeuw
Lech, webcam 17 september 2022
eerste sneeuw
Kaprun webcam, 17 september 2022
Saalbach, webcam 17 september 2022
Sölden, webcam 17 september 2022
Serfaus, webcam 17 september 2022
Val Gardena, webcam 17 september 2022

Bronnen: Alpenweerman.nl, webcams skigebieden

Hoofdfoto: Morzine-Avoriaz door Sam Ingles


Anderen lazen ook:

(Visited 485 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer