De verborgen parel van Italië

Door Ilse Nijhof | fan van Val di Fassa

De Dolomieten in het noorden van Italië. Ik had er al veel over gehoord, maar was er nog nooit geweest. Mijn geluk kon dan ook niet op toen ik hoorde dat ik namens Snowrepublic op reis zou gaan naar het Italiaanse Val di Fassa in Trentino. Iedereen had mij zo enthousiast gemaakt met al hun verhalen en nu mocht ik het eindelijk van dichtbij bekijken. Al snel kwam ik erachter dat de verhalen niet gelogen waren, wat is het hier mooi!

Op naar de sneeuw

We vlogen op het vliegveld van Venetië, best bijzonder om in zo’n stad te landen terwijl je weet dat er drie uur verder volop wordt geskied. Ik kon nog net een glimp van de populaire stad opvangen. De taxi chauffeur stond ons al op te wachten en terwijl we verder afzakten richting het noorden vormden de bergketens zich langzaam maar zeker. Het bruine landschap veranderde steeds meer in een witte omgeving, na het zien van de eerste sneeuw konden we echt al niet meer wachten en de kriebels in de buik kwamen langzaamaan steeds een beetje meer naar voren.

Vigo di Fassa

Vigo di Fassa, ons eindpunt van de rit. Waar we onderweg nog werden begeleid door grote sneeuwvlakten om ons heen was Vigo di Fassa een stuk groener. Later leerden we dat dit komt doordat Vigo di Fassa aan de zonnige kant ligt in het dal. Desalniettemin zag het dorpje er gezellig uit. Na het inchecken in Hotel Andes was het tijd om ons materiaal te huren en de buiken te vullen, vandaag werd er nog niet geskied dus op tijd naar bed.

Skitour Panorama

De eerste skidag is nu dan echt aangebroken. Op het programma: Skitour Panorama. Waar veel mensen bekend zijn met de Sella Ronda in de Dolomieten, heeft Val di Fassa een eigen skitour: de Skitour Panorama. Een 70 kilometer lange tocht die in twee verschillende richtingen kan worden genomen. Van de Col Rodella in Campitello naar Ciampedie (de gele tour) of andersom (rood). Wij gaan met de klok mee en beginnen in Campitello, de grote gondellift Rodella neemt ons meteen bijna 1000 meter omhoog richting de gelijknamige top op 2485 meter. Helaas zien we nog niet veel van de omgeving, het sneeuwt hard en er hangen mysterieuze wolken tussen de bergen. Dat mag de pret niet drukken, we zijn al lang blij dat we eindelijk weer op ski’s staan! De Col Rodella is ook het punt vanwaar je de Sella Ronda kunt starten. Wel heb je hiervoor de Dolomiti Superski pas voor nodig, aangezien je buiten Val di Fassa gaat treden. Voor de Skitour Panorama heb je aan de skipas van Val di Fassa genoeg.

Uitstekende sneeuw en fantastische pistes

Ook al hebben wij een gids die ons de weg wijst, het is bijna onmogelijk om te verdwalen. Op de bordjes staat de Panorama tour steeds goed aangegeven. Aangezien de spectaculaire uitzichten nog even op zich laten wachten, kan ik me goed richten op de pistes. Wat meteen opvalt is de uitstekende kwaliteit van de sneeuw en de brede, goed geprepareerde pistes. Het gebied heeft in november voor het laatst een flinke laag sneeuw gekregen maar de sneeuwkanonnen die 90% van het gebied onder hun hoede nemen zorgen ervoor dat het gebied er fantastisch bij ligt. Onderweg naar Pozza di Fassa nemen we af en toe een blauwe of zwarte piste maar voornamelijk rode pistes. Dat is ook het niveau wat je ongeveer moet hebben om de Skitour met succes af te kunnen leggen.

We komen langs de Col dei Rossi, waar we normaal gesproken een adembenemend uitzicht moeten hebben op de Marmolada gletsjer. Helaas zien we die niet, hopelijk hebben we morgen meer zicht! Naast de uitstekende condities valt het me op dat we geen enkele anker of schotel sleeplift hoeven te nemen. Ideaal voor mij als snowboarder.

Omhoog in Vigo di Fassa

We nemen een prachtige dalafdaling naar Pozza di Fassa, gelegen tussen de bossen met her en der een kerkje en andere kapelletjes. Vanaf hier kun je de skibus nemen naar Vigo di Fassa waar je weer omhoog kunt met de gondel, Vigo – Ciampedie voor meer piste kilometers. Wij eten eerst een hapje bij Baita Checco waar we getrakteerd worden op heerlijke gerechten. Terwijl we aan het genieten zijn knapt de lucht geruisloos op. Ineens komen de prachtige toppen van het Catinaccio massief tevoorschijn.

We weten niet hoe snel we naar buiten moeten om dit schouwspel te bekijken. Er is enige haast bij geboden gezien het al donker wordt en we nog wat liftjes moeten nemen. Aan het eind worden we getrakteerd op een prachtige zonsondergang, de toppen kleuren felrood en oranje. Wat een cadeautje!

QC Spa Dolomiti

’s Avonds worden we meegenomen naar een prachtige QC-spa in Pozza di Fassa. Normaal gesproken vind je mij niet zo snel in sauna’s maar dit complex is alleen al door de ligging een bezoekje waard. Gelegen tussen de toppen van de Dolomieten, omgeven door sneeuw.. zelfs in het donker is het een plaatje! Natuurlijk vind je er meerdere prachtige sauna’s, zowel binnen als buiten, maar ook voor de niet sauna liefhebbers is er genoeg te doen.

Van relax ruimtes met verschillende thema’s, jacuzzi’s, binnen- en buitenzwembaden met massage stralen tot aan waterval douches en voetenbadjes. Het meest bijzondere vond ik de zout kamer waarbij de muren zijn gemaakt van zout en de ijskamer waar natuurlijk gebruikt wordt van de sneeuw. Om alles goed te bekijken heb je minstens een halve dag nodig.

Meer informatie en prijzen van QC-spa in Pozza di Fassa vind je hier.

Passo San Pellegrino

De dag erna worden we verwelkomd door het schitterende zonnetje en blauwe lucht. Yes, ons geduld wordt beloond. Vandaag gaan we een ander gedeelte van Val di Fassa bekijken, Passo San Pellegrino. Aangekomen in het dorpje vallen mij meteen de beginners pistes op. Ideaal voor nieuwe skiërs. We nemen de stoeltjeslift Gigante, het is totaal geen straf om hierin te zitten want alleen de rit is al geweldig mooi. Boven op de top hebben we een magnifiek uitzicht op de gigantische toppen, bijna te groot om in een foto te kunnen vangen. Zou de lift daarom zo heten?

We nemen een paar pistes en liften om uiteindelijk aan de andere kant van de weg uit te komen bij de gondellift Col Margerita. Deze neemt ons mee naar het hoogste punt van het gebied (waar skiërs kunnen komen) op 2513 meter. San Pellegrino wordt gedomineerd door rode pistes (57%) maar deze zijn niet al te moeilijk. Wat overheerst zijn de spectaculaire zichten op de grillige rotspunten. Wat zijn de Dolomieten toch prachtig. Het verbaast mij ook hoe rustig het is, ondanks dat het weekend is en het zonnetje schijnt.

Sneeuwschoenwandelen

Na het skiën is het tijd voor sneeuwschoenwandelen, ondanks mijn wintersportreizen heb ik dit nog niet eerder gedaan. Het vertrekpunt is San Pellegrino. De zon zakt langzaam achter de bergen en er staat inmiddels een hevig windje. We trekken de rode ‘rackets’ aan en de wandeling kan beginnen. Sneeuwschoenwandelen is een bijzondere manier om de winter te beleven. Je kunt namelijk op plekken komen die normaal gesproken niet toegankelijk zijn. De sneeuwschoen zorgt ervoor dat je niet wegzakt in de met poeder bedekte hellingen. Dankzij de scherpe onderkant heb je voldoende grip zodat je ook steile stukken kunt betreden.

Wandelen op een meer

Bij sneeuwschoenwandelen moet je iets breder lopen zodat je niet op je eigen sneeuwschoen gaat staan. Dit overkomt mij natuurlijk weer en het duurt niet lang voordat ik met mijn neus in de sneeuw lig. Gelukkig gaat opstaan een stuk makkelijker dan met lange latten en we kunnen al gauw onze weg vervolgen. Na een tijdje komen we bij ons eindpunt, het meer van San Pellegrino dat totaal is ondergesneeuwd. De gids gaat ons voor en stapt er zo op. Hij grapt nog even of wij goed kunnen zwemmen. Na enig aarzelen volgen we hem toch maar, het is een gek idee om op bevroren water te staan zonder dat je ijs ziet.

Omringd door de bergtoppen die langzamerhand rood kleuren door de ondergaande zon bevinden wij ons in een sprookje. Om voor het donker terug te zijn moeten we helaas terug naar het startpunt. Dit keer hebben we wind mee en omdat we er nu aan gewend zijn gaat het een stuk makkelijker! Bij terugkomst zijn we helemaal enthousiast, wat was dit leuk! Een echte aanrader als je in Val di Fassa bent. Ik weet zeker dat ik dit nog een keer ga doen!

De laatste afdaling

Op onze laatste dag binden we nog één keer de latten onder voor een ochtendje skiën bij Vigo di Fassa. Opnieuw zijn we bijna de enigen die de pistes verkennen. Ik blijf me verbazen over de rust en de geweldige omgeving, ik wil hier nooit meer weg. Wat een fantastisch gebied!


Wil je hier ook naar Val di Fassa? Kijk dan hier voor meer informatie!


Deze reis is mede mogelijk gemaakt door Val di Fassa. Colmar Originals is kledingsponsor van Snowrepublic.