Een witte kerst met verse sneeuw in de Alpen

Door Saskia Smulders

Terwijl we hier in Nederland in lockdown zitten, het buiten grijs en grauw is en we alleen van achter een scherm kunnen genieten van de wintersport, gaat er in de Alpen weer een bak sneeuw vallen. En dat is natuurlijk ontzettend jammer voor degenen die deze kerstvakantie eigenlijk hadden willen afreizen naar de sneeuw.

In het skigebied van Sölden zijn vanaf vandaag een paar liften open, alleen bestemd voor de locals. Ze kunnen op de piste een hapje of een drankje halen bij de restaurants die take-a-way aanbieden. 

Kou en grauw

Net als in Nederland trekt er vandaag een koufront richting de Alpen Tezamen met een neerslaggebied gaat dit voor veel grauwheid zorgen. Daaruit valt vooral in Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk neerslag, eerst in de vorm van regen en later in sneeuwvorm. Daarnaast waait het ook flink.

In het Kleinwalsertal van Twitteraar Hans ter Braak is het al behoorlijk wit | Bron: @hansterbraak

Op eerste kerstdag daalt de sneeuwvalgrens richting de dalen zodat ook die wederom wit worden. Het waait dan nog steeds en daardoor voelt het behoorlijk guur aan. In mijn favoriete skigebied Serfaus-Fiss-Ladis bedraagt de windchill op eerste kerstdag -17 graden. Deze windchill blijft de komende dagen nog op de kaarten staan

Cumulatieve sneeuwval | Bron: Alpenweerman.nl

Tot wel 1 meter

Er kan morgen gemiddeld zo’n 30 centimeter sneeuw vallen in de Alpen. In het weekend sneeuwt het van tijd tot tijd flink door en kan er in het zuidoostelijke deel van de Alpen wel een meter sneeuw vallen. Ook richting het nieuwe jaar blijven de voorspellingen voor de Alpenlanden behoorlijk winters. Helaas hebben wij daar niet zoveel aan 🙁

Bron: Alpenweerman.nl | Hoofdfoto: Hans ter Braak

Anderen lazen ook:

(Visited 202 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.