Een unieke wintersportvakantie in Lapland

Door Edwin Hagenouw

Heb jij je wintersportvakantie van dit jaar al geboekt? Ga je dit jaar weer vaststaan op de Fernpass of pak je het dit jaar eens een keer anders aan? Wat dacht je van een vlucht naar Lapland om vervolgens heerlijk te skiën in een gebied met een zeer hoge sneeuwzekerheid, waar ook nog eens veel meer te doen is dan enkel skiën?

Sneeuwzekerheid in Lapland

Laten we beginnen met het skiën en snowboarden zelf, daar ga je immers voor op wintersport. Wist je dat je in Lapland van oktober tot en met juni kan skiën? Je kan je hier dus negen maanden per jaar vergapen aan heerlijk zachte sneeuw, rustige afwisselende skipistes en ja, een goede après-ski. Wat wil je nog meer?

De winters in Finland zijn sprookjesachtig mooi

Met name de gebieden Levi en Ruka-Kuusamo zijn populair onder wintersportliefhebbers. Je vindt hier nog met name veel lokale bevolking op de pistes, maar het aantal buitenlandse wintersportliefhebbers stijgt gestaag. In het laatstgenoemde gebied, Ruka, zijn zowel de Finse overheid als de Europese Unie de laatste jaren flink aan het investeren, wat je onder andere terugziet in een schitterende nieuwe skilift en verlichting van de pistes.

In Lapland is echter nog veel meer te doen, voor als je even een dagje geen zin hebt om op de lange latten staan, die Lapland reizen absoluut de moeite waard maken. In de regio worden verschillende bijzondere safari’s georganiseerd.

Huskytochten en rendierboerderij

Neem je even een dagje pauze van de piste? Breng dan eens een bezoekje aan een rendieren- of huskyboerderij voor een schitterende tocht door het landschap van Fins Lapland. Wist je trouwens dat er in Lapland meer rendieren leven dan mensen? Dit is daarmee absoluut een beleving die je alleen in Lapland tegenkomt.

Het Noorderlicht

Je kan niet naar Lapland gaan en vervolgens het Noorderlicht niet gezien hebben, die moet dus absoluut bovenaan je bucket-list staan. Vertrek samen met een gids naar een afgelegen gebied om te overnachten in een glazen iglo, van waaruit je prachtig zicht hebt op het Noorderlicht.

Het Noorderlicht in Levi

Dit lichtspel is een natuurfenomeen wat je nooit meer gaat vergeten. Om dit goed te kunnen zien moet het pikkedonker zijn, waardoor je dit alleen kan zien in noordelijke gebieden met een zeer lage bevolkingsdichtheid.

Oulanka National Park

Het Oulanka National Park is een schitterend natuurgebied vol indrukwekkende landschappen, rivieren en watervallen. Je kan er dan ook fantastische raften en kanoën. Als liefhebber van ruige natuur en mooie wandelingen is dit absoluut de moeite waard. Het park is ook goed begaanbaar wanneer er sneeuw ligt, echter loop je dan op sneeuwschoenen in plaats van je normale schoenen. Hiervoor worden speciale tochten georganiseerd.

Oulanka National Park in Finland

Beren spotten

Altijd al oog in oog willen staan met een bruine beer? Liever niet waarschijnlijk. Dit machtige dier komt echter in het wild voor in Lapland en er worden speciale safari’s georganiseerd om de dieren te spotten. Samen met een gids vertrek je naar een beschermde hut in een gebied waar de beren veel voorkomen. Vervolgens kan je ze in het wild ‘in actie’ zien en prachtige foto’s schieten. Geen paniek, niet gevaarlijk!

Eens iets anders

Wil je dit jaar dus een andere wintersport boeken dan weer naar de Alpen? Dan is skiën in Finland absoluut iets om over na te denken! Die vakantie vergeet je gegarandeerd nooit meer.


Lees hier meer verhalen over wintersport in Finland