Een romantische winterse reis naar de Jungfrau Region

Een reisverhaal van Maartje Bevers | 2 februari 2019

Wil je het dal zien van de 72 watervallen? Ga dan naar Lauterbrunnen in de Jungfrau Region (meer info). Wij waren hier in januari 2019 en vonden een droomplek bedekt onder een deken van sneeuw. We werden verliefd op deze regio en gaan zeker terug in het voorjaar of de zomer om de fameuze watervallen in al hun schoonheid te zien. Mürren is onze bestemming voor deze dagen. Het leuke dorpje (1639 meter boven zeeniveau) ligt verscholen op de berg aan de voet van de Schilthorn met uitzicht op de Eiger, Mönch en Jungfrau.

De kerk in het hart van Mürren. Tegenover de curlingbaan.

Door haar prachtige ligging is het dorpje autovrij. Je kunt hier komen met de gondel en een treintje. Kun je een romantische wintersportreis beter beginnen? Het was even uitzoeken waar we naartoe moesten, maar ook dat heeft zijn charmes. Zoals gezegd kwamen we eerst aan in Lauterbrunnen (op 797 meter hoogte) en konden we parkeren op een grote parkeerplek bij de kerk. Hier zou onze auto twee dagen blijven staan. Het is Zwitserland, dus veiligheid is bijna gegarandeerd. De parkeerkosten bedragen hier twaalf euro per dag.

De reis van Lauterbrunnen naar Mürren

Twee haltes met de bus verder stapten we uit bij het treinstation. Daar tegenover namen we de gondel, de Mürrenbahn, omhoog naar Grütschalp (1482 meter) en van daaruit nog tweehonderd meter stijgen naar onze eindbestemming Mürren.

Check even vooraf de vertrektijden van de gondel. Wij moesten veertig minuten wachten op de volgende gondel, maar heel erg is dat niet. In de buurt van het station vind je genoeg leuke koffietentjes.

Onderweg tussen Grütschalp en Mürren.

Eindelijk gingen we dan omhoog, niet wetende waar we terecht zouden komen. Super leuk en spannend natuurlijk. Een avontuur in onze geciviliseerde wereld. Aangekomen in Grütschalp stond de trein al voor ons klaar. De goederen werden via een speciaal liftsysteem van de gondel naar de trein overgebracht. Interessant om te zien hoe ze dat allemaal hebben bedacht. Voordat we instapten vroeg ik me al af hoe ze alle goederen en materialen boven zouden krijgen. Op deze manier dus.

In Lauterbrunnen lag bijna geen sneeuw, maar eenmaal in de trein werd de wereld voor ons steeds witter. Het panorama vanuit de trein is grandioos en ik waande me weer in mijn kinderjaren toen ik met mijn ouders en broer veel winters doorbracht in de Zwitserse bergen. De authentieke treinen van Zwitserland en de rust en stilte zijn me altijd bijgebleven.

Eerste indrukken

En dan kom je uiteindelijk, via een korte tussenstop in Winteregg, aan in het autovrije bergdorp Mürren. Een witte sprookjeswereld gaat voor je open. Dit is zoals ik me het Zwitserland uit mijn jeugd herinnerde. Leuke houten chalets, oude hotels en uitzichten die onbeschrijfelijk mooi zijn. Ons hotel Eiger ligt direct tegenover het kleine station. Alhoewel ik op mijn reizen het liefst verblijf in kleinere en bijzondere accommodaties voelde ik me in dit hotel gelijk op mijn plek. Het ontvangst door de gastvrouw wat buitengewoon gastvrij en de inrichting van het hotel is wel heel sfeervol en gemoedelijk. Een traditioneel Zwitsers hotel met prima kamers met een goede keuken.

Na aankomst hebben we eerst een wandeling gemaakt door het dorp en daarna genoten we van de splinternieuwe sauna van Hotel Eiger. Hierboven en onder zie je de foto’s van Edwin en mij van onze eerste indrukken van Mürren. Sprookjesachtig mooi zoals je ziet.

Die avond genoten van een uitgebreid diner in Hotel Eiger. Een goede stevige bodem voor de lange dag die zou volgen. De verkenning van een groot deel van de Jungfrau Region stond op het programma. Dit is een verzameling van verschillende dorpen en skigebieden, waarvan Wengen en Grindelwald de meest bekende zijn.

Skigebied Kleine Scheidegg

De volgende dag gingen wij met onze gids Sandrine het skigebied kleine Scheidegg van Wengen en Grindelwald verkennen. En natuurlijk gingen we weer met de trein. Vanuit Mürren is de totale reis ongeveer 1 uur en 15 minuten, eerst de trein en de gondel naar Lauterbrunnen. Daar neem je de trein via Wengen naar Kleine Scheidegg.

Een prachtige treinreis.

Het is een bijzondere reis, met fantastische uitzichten en als je het relatief bekijkt dan valt de reistijd eigenlijk wel mee. Het komt natuurlijk regelmatig voor dat je in een skigebied 45 minuten moeten wachten in de rij voor de gondel en daarna nog eens een half uur bezig bent om boven in het skigebied te komen.

Het is een bijzondere reis, met fantastische uitzichten en als je het relatief bekijkt dan valt de reistijd eigenlijk wel mee

Net als lang geleden wordt het meeste transport over de berg hier nog het meest met de trein gedaan. Hoewel er in de afgelopen decennia wel een aantal gondels is toegevoegd. En ook nu wordt er gewerkt aan twee nieuwe gondels om de verbindingen tussen de gebieden te verbeteren en versnellen.

Het station en de restaurants van Kleine Scheidegg.

Boven aangekomen op het treinstation kleine Scheidegg, op een hoogte van 2061 meter konden we dan eindelijk onze ski’s anschalten. Hoewel we door de mist niet veel konden zien en het sneeuwde als een kanon gingen we toch de pistes verkennen. Gelukkig hadden wij Sandrine, onze pistegids, bij ons.

Wat zij ons vertelde is dat als het helder weer is je hier echt het idee hebt bijna tegen de hoge bergen aan te skiën. De Jungfrau, Eiger en Mönch kijken vanuit hun ongekende hoogte op ons neer. Toen de mist enigszins optrok konden we de aanwezigheid van deze wereldberoemde giganten zeker voelen.

Je voelt de aanwezigheid van de giganten.

Het dak van Europa

Vanaf de kleine Scheidegg kun je ook met de trein door naar Het dak van Europa, de Jungfraujoch. De top van deze gigantische berg ligt op 3454 meter hoogte. Voor Chf 61,- bovenop je skipas kun je een tour maken met de trein en ook krijg je een rondleiding op de Jungfraujoch. In dertig minuten ben je op de top. Het overgrote deel van de route rijd je dwars door de berg heen. Het hooggelegen Werelderfgoed van Unesco geeft je een grandioos uitzicht over de Aletsch Gletsjer. En dat is dan weer de grootste ijsstroom van de Alpen. Deze is 22 kilometer lang en wel één kilometer dik.

Het hooggelegen Werelderfgoed van Unesco geeft je een grandioos uitzicht over de Aletsch Gletsjer

En heb je zin in een gletsjertocht? Op een gemarkeerde route kun je wandelen naar de hoogstgelegen berghut van Zwitserland. Wij gaan zeker met mooi weer een keer terug om de drie kwartier durende wandeling naar de Monchsjochhutte te gaan volbrengen.

Voor de innerlijke mens en om ons op te warmen hebben we in kleine Scheidegg een stop gemaakt bij berghut Start Bar. Een leuk restaurantje met de uitstraling van een jachthut. De trofeeën van menig bergdier hangen hier boven de toog.

Start Bar in Kleine Scheidegg.

Daarna hebben we een aantal lange rode en blauw pistes genomen. De ijzige zwarte afdalingen hebben we deze keer ons voorbij laten gaan in verband met met de niet ideale weersomstandigheden. Daarna hebben we heerlijk geluncht bij het restaurant aan het station van Kleine Scheidegg.

Het restaurant Kleine Scheidegg.

Bij mooi weer kun je genieten van het uitzicht op een enorm zonneterras. De trein naar de Jungfraujoch zie je hier regelmatig voorbij komen. In de loop van de middag sloten we deze skidag af met een mooie lange afdaling via de blauwe piste 36 naar het op 1274 meter hoogte gelegen dorpje Wengen.

Uitzicht op Wengen.

Wengen en Grindelwald

Wengen is een gezellig en autovrij skiresort. Je kunt er alleen met de trein komen. Alles gebeurt hier wandelend en door de straten gaan skiërs en zie je kinderen op sleeën. Direct onderaan piste 36 bij aankomst in Wengen zie je de grote ijsbaan. Dit tafereel ziet er buitengewoon sfeervol uit. Dit is een wintersportdorp zoals dat wordt beschreven in boeken uit begin vorige eeuw en zoals je het kent van oude vergeelde foto’s. Het is dan ook een geliefd dorp bij de Britten. Het merendeel van de toeristen in deze regio komt uit Groot-Brittannië.

Van hieruit kun je alle ruim 200 kilometer aan pistes snel bereiken en ook de trein naar de bewoonde wereld nemen. Het lijkt mij een ideale verblijfplaats voor een weekje skiën.

Wat Wengen verder zo bijzonder maakt is dat het centraal gelegen ligt in het skigebied. Van hieruit kun je alle ruim 200 kilometer aan pistes snel bereiken en ook de trein naar de bewoonde wereld nemen. Het lijkt mij een ideale verblijfplaats voor een weekje skiën. 

Vanuit het skigebied Kleine Scheidegg kun je ook direct skiën naar Grindelwald. Grindelwald ligt iets lager dan Wengen op 1034 meter hoogte. Vanuit Grindelwald is er een trein en gondel die je naar het hoger gelegen skigebied brengt. Ook vanuit Wengen kun je met de gondel naar Mannlichen en skiënd naar Grindelwald.

Na een dag heerlijk skiën hebben wij de trein genomen vanuit Wengen terug naar Lauterbrunnen. Helaas kun je dit laatste stuk niet skiën. Er zijn geen pistes en er zijn ook geen freeride mogelijkheden op dit gedeelte in verband met de steile rotsen.

Deze reis is mede mogelijk gemaakt door Jungfrau Region Tourismus, Colmar, Salomon, Osprey en Rab.

 
(Visited 1.015 times, 1 visits today)

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer