A way of life

Door: Ilse Nijhof | Foto: Ilse Nijhof

H

et wintersport gevoel. Eigenlijk is het lastig te beschrijven. Het begint al met de voorpret thuis. Nieuwe spullen kopen, materiaal wegbrengen voor een onderhoudsbeurt, kijken of alles nog compleet is. En dan, het elke dag checken van het weerbericht, het lezen van berichten van de mensen die er op dat moment zijn, je aanmelden voor een app zodat je een melding krijgt als er nieuwe sneeuw ligt. En als er nieuwe sneeuw is gevallen wordt de hele familie uiteraard meteen op de hoogte gebracht in de familie app. Plaatjes worden gedeeld en met z’n allen wordt er naar toe geleefd. De tas wordt ingepakt, je weet precies wat je mee moet want de meeste tijd wordt toch doorgebracht in het skipak, thermo ondergoed of een lekker huispakkie.

De weg ernaartoe

De koffer wordt op het dak gezet, het vignet wordt gekocht en dan is het moment van vertrek daar. Onderweg wordt er meegezongen met nostalgische liedjes of worden de après-ski hits alvast geoefend. Stiekem kijkend naar de tegenliggers met koffer ‘jullie gaan naar huis en wij gaan lekker nog’. Eventueel een dag eerder vertrekken met een overnachting in Duitsland zodat de volgende dag al geskied kan worden.

Aankomen op de bestemming

En als de bestemming dan dichterbij komt en de Nederlandse radio ingewisseld is voor de Franse of Oostenrijkse, de eerste laagjes sneeuw zichtbaar worden, dan komen de kriebels.   Helemaal als de pakken sneeuw dikker worden en de eerste liftjes en skiërs te zien zijn. Eenmaal ingecheckt worden de spullen uitgepakt en de bindingen op de snowboards gemonteerd. De skipassen gekocht en de kleren klaar gelegd. Er worden inkopen gedaan bij een grote supermarkt zodat de rest bij het lokale winkeltje in het dorp gehaald kan worden en de auto de hele week op zijn plek kan blijven staan. De eerste maaltijd wordt genuttigd en er wordt geproost op de vakantie. Op tijd naar bed want je bent moe door de reis maar ook omdat je alles uit de volgende dag wil halen!

Op tijd opstaan en gaan

Dan gaat de wekker en is het zo ver, even verdwaasd want waarom staat ie ook alweer zo vroeg? Al snel dringt het besef door, we gaan de piste op! De eerste bodem wordt gelegd in thermo ondergoed want anders is het veel te warm in het huisje, snowboard en ski’s mee en dan kunnen we gaan! Nog even checken of de skipas in je jas zit, en de helm niet vergeten uiteraard. De eerste lift wordt gepakt en eenmaal boven is er toch een moment van twijfel of je het nog wel zo goed kan als vorig jaar. Maar zodra je de eerste sporen in de sneeuw zet merk je dat het net zoals fietsen is, je verleert het niet.

Het moment is daar!

En dan is het tijd om de genieten! De berglucht, de kou en de frisse wind die je tegemoet komt. De zachte sneeuwvlokjes die tegen je bril aankomen en naar beneden glijden. De vrijheid die je voelt als je van de berg af sjeest, niemand die je wat kan maken. De zonnestralen die heerlijk op je gezicht schijnen en je weer opwarmen in de lift. De hele dag buiten zijn en bewegen. Halverwege de dag even ergens lunchen of je eigen gemaakte lunchpakketje in de lift opeten om maar zo weinig mogelijk tijd te verliezen. Vallen en weer opstaan, lachen om de capriolen die jij en je groep uithalen, het hoort er allemaal bij. Om vervolgens erop te proosten en de keeltjes te smeren tijdens de après-ski, in je skipak waar je al de hele dag in rond loopt. Compleet met stinkende ski- of snowboardschoenen. Hier kan dat allemaal.

Met rode wangen naar huis

Dan maar eens naar huis, rode wangen van de alcohol en de frisse berglucht. Even lekker douchen en een heerlijke maaltijd eten. Die heb je tenslotte wel verdiend na zo’n actieve dag. De dag wordt afgesloten met ouderwetse spelletjes waar de lachspieren weer even worden getest. In goed gezelschap van versnaperingen en heel veel gezelligheid. Om vervolgens het bed in te duiken en te dromen over de witte pistes.

En dan begint de hele riedel de volgende dag weer opnieuw..

Wintersport, veel meer dan alleen met een plank de berg afgaan.

Lees ook
13 foto’s die iedereen maakt op wintersport

11 vreemde gewoontes die alleen wintersporters hebben

 

Schladming Dacstein

Oneindig skiplezier in Schladming-Dachstein

Pak de gondel omhoog en maak lange afdalingen. In het skigebied Schladming-Dachstein in Stiermarken, met 8 skibergen en meer dan 230 kilometer eersteklas pistes staat niets een geslaagde wintervakantie in de weg. Het hart van het skiplezier is de Schladminger 4-Berge-Skischaukel, die vier skibergen met elkaar verbindt. Beleef onvergetelijke ski-avonturen in Schladming-Dachstein. Lees meer

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer