Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Een nieuw luxe plekje in de Zwitserse Alpen

Door Daphne Berg

Het wintersportdorpje Andermatt ligt in het Zwitserse kanton Uri op 1447 meter hoogte. Er onderdoor loopt de bekende Gotthardtunnel. Vroeger was de militaire basis in Andermatt van groot belang om zijn strategisch gelegen plek in de bergen. Daardoor was het niet in trek bij toeristen. Toen de militaire basis om politieke redenen moest bezuinigen, kwam het dorpje vrijwel leeg te staan, omdat inwoners migreerden naar grotere steden.

Andermatt
De dorpsstraat van Andermatt. Foto: Daphne Berg

Toen in 2005 de Egyptische sjeik, Samih Sawaris, naar Andermatt kwam, maakte hij een ontwerp voor het ‘masterplan’. Het doel was om Andermatt om te toveren tot wintersportgebied.

masterplan
Het Masterplan. Foto: Daphne Berg

De militaire basis stelde voor het bouwen van dit project één miljoen vierkante meter land ter beschikking. Dit heeft ervoor gezorgd dat ski Arena van Andermatt op dit moment het grootste en modernste wintersportgebied is van centraal Zwitserland. Inmiddels staat de teller op 850 miljoen Zwitserse franken.

Andermatt is op dit moment het grootste en modernste wintersportgebied van centraal Zwitserland

Andermatt
Andermatt op dit moment. Foto: Daphne Berg

Ski Arena Andermatt-Sedrun

Het wintersportgebied heeft 120 kilometer aan piste. De 22 liften vormen een verbinding met pistes, van Andermatt tot aan Sedrun in het kanton Graubünden. De setting is uiteraard modern, maar toch typisch Zwitsers.

Ski Arena
Ski Arena kabelbaan. Foto: Andermatt Swiss Alps

De skipas biedt de mogelijkheid voor de uitgeputte skiër die terug moet van Sedrun naar Andermatt met de trein te gaan. In deze trein bevind zich zelfs een après-ski hut. Bij te weinig sneeuw is er voor elke piste een kunstsneeuw mogelijkheid. Gedurende de zomer wordt er op de zogenaamde ‘snowfarms’ overtollige sneeuw van de winter ervoor bewaard, zodat deze gebruikt kan worden zodra het skiseizoen wordt geopend.

apres ski
De Après Ski trein. Foto: Andermatt Swiss Alps

Het seizoen loopt van december tot en met april. Met als beste maand maart, dan zijn de meeste wintersportvakanties vaak voorbij, is het niet meer zo koud, en is de sneeuwkwaliteit vaak nog bijzonder goed.

Freeriden

De Gemsstock is bekend onder de freeriders om zijn steile en lange pistes met poedersneeuw. Veel professionele atleten maken hier graag gebruik van gedurende het seizoen. Iets wat deze berg ook geliefd maakt, is dat er een lift omhoog gaat, er hoeft dus niet uren de berg op gelopen te worden.

Gemsstock
Skiën op de Gemsstock. Foto: Andermatt Swiss Alps

Op de kaart wordt de freeride-route aangegeven met een gele lijn, het is natuurlijk geen piste, maar een suggestie voor een route, met een geringe kans op lawinegevaar. Natuurlijk kan elke freerider beslissen waar ze skiën, ook buiten de gele lijn.
De Gemsstock is waar men de ski-fanaten, de adrenalinejunkies, de ski-liefhebbende families en altijd veel locals kan vinden.

ski arena
Overzicht van de Ski Arena. Foto: Daphne Berg

Een sport voor elk seizoen

Naast ski- en snowboarden, bestaat er in Andermatt ook een langlauf trail. Deze is 28 kilometer lang en begint bij het Nordic House in het dal. De trail loopt tot aan Hospental en Realp, en vanaf daar kan eventueel de trein naar Obergoms worden genomen, waar nog meer langlauftrails zijn. Ook biedt het dal verschillende sneeuwschoen trails.

In de lente, zodra de sneeuw begint te smelten, opent zich het golf-parcours. Ook zodra de bergpassen weer begaanbaar zijn, komen fietsers om door de passen te ‘klimmen’.

Bergpas
Bergpas naar kanton Uri. Foto: Daphne Berg

In de zomer en herfst, is deze vallei de ideale plek voor wandelaars en mountainbikers. Mountainbikers hebben de keuze uit vele prachtige trails.

Ski arena
Lift van de ski Arena. Foto: Daphne Berg

En voor wandelaars zijn er veel mooie wandelrouten of huttentochten te vinden, waaronder de prachtige vier bronnen-trail. In 90 kilometer en 5 dagen, worden de vier beginpunten van vier beroemde rivieren bezocht. De route begint in Oberalppass, waar de vuurtoren staat die het begin van de rijn aangeeft.

voor wandelaars zijn er veel mooie wandelrouten of huttentochten te vinden, waaronder de prachtige vierbronnen-trail

Deze zelfde vuurtoren staat ook bij het einde van de rijn in Hoek van Holland. De andere drie beroemde rivieren zijn de Reuss, Ticino en de Rhone.

vuurtoren
De vuurtoren is het precieze duplicaat van die uit Hoek van Holland. Foto: Daphne Berg

Je eigen stukje Andermatt

Het visitekaartje van Andermatt is het vijfsterrenhotel The Chedi. Het bevat sterke contrasten, wat het hotel zo magisch en interessant maken. Tussen modern en traditioneel, internationaal en lokaal, alpine bescheidenheid en stedelijke vooruitstrevendheid. Met een combinatie uit hout en steen, en een vleugje aziatisch. Het populairste restaurant in het hotel is dan ook het Japanse restaurant. En in de het grote restaurant wordt er gevarieerd tussen Aziatisch en Europees/Zwitsers.

The Chedi
Een luxe overnachting in The Chedi. Foto: Daphne Berg

Vanwege zijn naam, The Chedi, is er een glazen kamer middenin het restaurant met verschillende soorten alpenkaas.

Kaas
Assortiment aan kazen. Foto: Daphne Berg

Het hotel biedt zijn gasten de perfecte wintersport overnachting. Je ski’s kun je aan het einde van de dag afgeven, deze worden voor je bewaard. De volgende ochtend worden ze schoon, en je skischoenen voorverwarmd terug aan je afgegeven.

De volgende ochtend worden je ski’s schoon, en je skischoenen voorverwarmd aan je afgegeven

Er bevinden zich in het hotel skigidsen die je precies de kwaliteit van de sneeuw kunnen vertellen, en zelfs een tour of freeride tour op maat voor je samenstellen.

the chedi
Bijkomen in het hotel. Foto: Daphne Berg

Gaat een vijf sterrenhotel een beetje boven je budget? Wees niet bang, Andermatt heeft vele overnachtingsmogelijkheden voor verschillende prijscategorieën.

Zo is er het gloednieuwe viersterrenhotel, Radisson Blu Reussen tegenover de Gotthard Residences. Deze laatste wordt bewoond door Louis van Gaal en de Zwitserse ski legende Bernhard Russi. Er zijn nog appartementen in dit gebouw te koop. En er wordt gewerkt aan nieuwe gebouwen met appartementen. Voor verschillende prijsklassen zijn er mogelijkheden. En zelfs voor als je er niet het hele jaar kunt wonen, kan Andermatt Swiss Alps het voor je verhuren en schoon laten maken.

Edelweiss
Je eigen huisje in de alpen. Foto: Daphne Berg

Lees hier meer verhalen over Andermatt in Zwitserland


 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer