Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Een gebroken pols tijdens de wintersport, wat kost dat?

Door Tessa Kramer

Een ongeluk zit in een klein hoekje en al helemaal op wintersport. Helaas spreek ik uit ervaring zo lazen jullie in een vorige post. Het blijkt zelfs dat ervaren wintersporters een groter risico lopen op blessures! Hoe veel kost zo’n ongeluk nou en hoe kan je jezelf het best voorbereiden op het onverwachte?

De kosten

Het breken van een pols kan al gauw zo’n 1750 euro kosten. En dat kan makkelijk nog veel hoger liggen, want hier heb ik het nog niet eens over het omboeken van vluchten, accommodatie, niet gebruikte skipassen et cetera. Het begint al bij het vervoer van de berg. Ik moest met de banaan naar beneden en dat kostte me 75 euro.

Banaan Wintersport Ongeluk
Met de banaan mee naar beneden ©Foto: Tessa Kramer

Vooral de medische kosten lopen natuurlijk snel op, hieraan was ik zo’n 1200 euro kwijt. Ook moet je het vervoer naar de dokter meetellen. Zelf nam ik een taxi, want ik was met het vliegtuig op wintersport. Ik moest nog een keer terug, dus in totaal vier taxiritten, kosten rond de 120 euro.

gebroken pols Tessa
Een nogal geforceerde glimlach om het thuisfront te overtuigen dat alles oke is ©Foto: Tessa Kramer

Wintersportverzekering

Als je bovenstaande kosten lees voor dit, relatief kleine, ongeval, dan kun je je wel voorstellen dat een wintersportverzekering geen overbodige luxe is. Mocht je een ongeval hebben, dien dan altijd eerst de kosten in bij je gewone zorgverzekering en daarna pas bij de wintersportverzekering, want je zult zien dat een deel daar al afgedekt is. Je wintersportverzekering zal daar ook altijd om vragen.

Gips in het vliegtuig

Daar stond ik dan op het vliegtuig, trolleykoffer en snowboard in één hand en mijn andere hand in het gips. ‘Heeft u een fit to fly om te vliegen?’ ‘Een wat?’ vroeg ik mezelf af. Om te vliegen met gips is het handig om een fit to fly van de dokter te vragen, dit voorkomt vragen op het vliegveld. Zelf was mijn gips op de eerste dag opengeknipt tegen de zwelling en later weer dicht gezet. Vlieg je snel terug na je ongeluk dan is het aan te raden om dit aan te geven en je dokter zal dan waarschijnlijk het gips openknippen tegen een eventuele zwelling, die je later in Nederland weer dicht kan laten zetten.

Arm Gips Wintersport
Arm in het gips ©Foto: Tessa Kramer

Gelukkig kwam het in mijn geval allemaal goed en mocht ik mee met mijn vlucht, nadat ze de behandelende arts hadden gebeld. Is dat businesskaartje toch wel handig!

Vliegtuig Innsbruck
Het vliegtuig op het vliegveld van Innsbruck ©Foto: Tessa Kramer

Terug in Nederland

Terug in Nederland moet je natuurlijk langs voor controles in het ziekenhuis of kan je je gips ‘dicht’ laten maken. Meerdere röntgenfoto’s zorgen ook hier voor behoorlijke kosten. Ook deze kosten moet je mee tellen in het overzicht. Deze vallen automatisch op je zorgverzekering (en dus op eigen risico), maar ook deze kosten kun je soms ook indienen bij je wintersportverzekering.

Conclusie

Zorg voor een goede zorgverzekering met wintersportdekking of een aparte wintersportverzekering. In mijn geval werd eigenlijk alles vergoed door mijn zorgverzekering en wintersportverzekering. Heb je een ongeluk? Check dan zo snel mogelijk met jouw zorgverzekering waar de zorg vergoed wordt, zodat je niet achteraf voor verrassingen komt te staan. Zelf had ik gelukkig geen probleem om een goede dokter te vinden (dokter in de regio op ’trauma’ dienst).

Maar natuurlijk blijft het het beste om helemaal geen ongeluk te krijgen. Ik wens je dan ook een prachtige en botbreukenvrije winter!


Lees ook: Kijk uit voor privéklinieken tijdens je wintersport


(Visited 2.684 times, 1 visits today)

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer