Een droomplek op de piste

Door: Bastiaan van der Staay

Wat zou het toch heerlijk zijn als je na een dag lekker skiën moe maar voldaan de skischoenen uitschopt, slofjes aan lekker en kan chillen voor de open haard met een drankje en hapje onder handbereik. 

Meestal gaat dan niet zo. De meeste van ons verblijven gedurende de wintersport in een hotel (met meer of minder sterren), een ‘frühstuck pension’ of een appartement (al dan niet ondergebracht in een chalet-achtig gebouw). 

Een eigen huis op de piste

Het fenomeen catered chalet begint bij Nederlanders meer en meer in beeld te komen. De Engelsen (en Russen) hebben deze vorm van accommodatie al lang geleden omarmt en ik snap ook wel waarom. Als je met een club vrienden of je hele gezin (eventueel met meereizende vriendjes of vriendinnetjes) gaat skiën ben je de hele dag onderweg. Dat is natuurlijk ook het leukste. Dan kan het een behoorlijke domper zijn als je dan eerst moet gaan koken en het huis gezellig moet maken voor je van de avond kunt gaan genieten. Of erger: eerst de boodschappen doen en moeten bedenken wat je vanavond gaat eten. Nee dat is geen vakantie. 

‘Aan tafel!’, heerlijk als alles klaar staat. Foto: Summit Travel

Koelkast vol, voeten op tafel of de sauna in

Als je een catered chalet boekt is het zo geregeld dat jij alleen maar naar buiten hoeft om te skiën, naar de kroeg te gaan of de rodelbaan af te sjezen. De rest is gefixt. En als je een beetje mooie hebt geboekt is het nog lekkerder om ook nog even een saunaatje te pakken voor het eten. 

Hoe werkt het

Het ‘personeel’ doet zijn werk vooral in de achtergond. Je hoeft ze niet of nauwelijks te zien, dat bepaal je helemaal zelf. ’s Morgens komt de geur van verse koffie en net afgebakken broodjes of croissantje je tegemoet. Rustig (maar toch op tijd) opstaan zodat je de hele dag van het lekkere winterweer kan genieten. Heb je kleine kinderen mee? Nog fijner dat je je dan niet ook nog zorgen hoeft te maken over het ontbijt. Iedereen klaar? Skiën maar! Laat je boel de boel, als je thuiskomt zie je er niks meer van. 

Eigenhuis op de piste
Chalet van Priesteregg nabij Leogang, Oostenrijk. Foto: Priesteregg.at

Schoon, opgeruimd en klaar voor de avond

Terugkomend staan borrelhapjes klaar en is de glühwein warm. Het avondeten is voorbereid en wordt op jou gewenste moment geserveerd. De kinderen wat eerder laten eten? Geen punt, neem nog een glaasje. Of toch eerste even de après ski in en dan naar huis om te eten? Ook dat is mogelijk. Kortom, jij bepaalt. 

Eigen huis op de piste
Chalet Ariane in Tignes les Brévières. Foto: Summit Travel.

Niet alleen koken, boodschappen en schoonmaken

De dames en heren van het chalet zijn niet alleen verantwoordelijk voor het doen van de boodschappen en het schoonhouden van het chalet, ze zijn ook je lokale gids die je op weg helpt of met je mee gaat. Ze kennen het gebied door en door en weten dus net dat ene leuke lunchtentje te vinden en voor je te reserveren. Of ze boeken een kaasfondue diner op de piste met aansluitend een fakkeltocht terug naar het dorp.

We zijn maar met zijn tweeën 

Dat is het eerste dat ik ook altijd dacht: we zijn maar met zijn tweeën. We krijgen nooit zo’n chalet vol. Maar er zijn ook mogelijkheden kamers te boeken. Je kunt dus met meerdere gezelschappen een chalet vullen. En je bepaalt zelf hoeveel of hoe weinig je met elkaar om wenst te gaan, al deel je natuurlijk wel de gemeenschappelijke ruimtes. Er zijn verschillende aanbieders die op die manier werken dus het kan wel. 

Personeel mag ook een dagje vrij

In veel concepten heeft het personeel ook een dagje vrij. Meestal de woensdag. Dat is dan ook de avond die gepland is om uit eten te gaan in het dorp. De koelkast is evengoed gevuld maar de hapjes moet je even zelf opwarmen. 

Waar zijn die chalets dan? 

Was het eerst vooral Frankrijk en Zwitserland, inmiddels zijn in alle bekende alpenlanden catered chalets te vinden. Bijvoorbeeld via Engels aanbieder Oliver’s Travels en het Nederlandse Summit Travel.

 

Schladming Dacstein

Oneindig skiplezier in Schladming-Dachstein

Pak de gondel omhoog en maak lange afdalingen. In het skigebied Schladming-Dachstein in Stiermarken, met 8 skibergen en meer dan 230 kilometer eersteklas pistes staat niets een geslaagde wintervakantie in de weg. Het hart van het skiplezier is de Schladminger 4-Berge-Skischaukel, die vier skibergen met elkaar verbindt. Beleef onvergetelijke ski-avonturen in Schladming-Dachstein. Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer