De start van onze eigen B&B in Oostenrijk!

Door Bastiaan van der Staay | Haus 26 Weissbriach, Oostenrijk

Reporter Bastiaan is al heel lang gek van de bergen, vooral als er ook nog eens sneeuw op ligt. Na 45 jaar op en neer gereden te zijn heeft hij de stoute schoenen aangetrokken en is gegaan. Lees hier het verhaal van hem en zijn vrouw Marieke.

Mijn eerste skivakantie was relatief laat, veel mensen maakten kennis met bergen en wintersport rond hun derde of vierde levensjaar. Ik was elf jaar en het sloeg gelijk in als een bom. Na die eerste kennismaking in Saas Fee, kerst 1974, ben ik zonder uitzondering meermaals per jaar op wintersport geweest. En vanaf 1975 ben ik lid van verschillende skiclubs in Nederland (kunstpistes en sneeuwhallen) geweest. Veel baanskiën – tot aan wedstrijden en Nederlandse Kampioenschappen aan toe – en heel veel off-piste- en buckelpiste skiën. En natuurlijk zomerskiën als het even kan. 

Een eigen B&B in Oostenrijk, Karinthië

Op onze zoektocht naar een permanente plek in de bergen kwamen we al snel op Oostenrijk en meer specifiek Karinthië uit. Een streek, deelstaat eigenlijk, die bij veel Nederlanders niet zo heel erg bekend is en nog minder als wintersportbestemming. 

eigen B&B in Oostenrijk
We vielen als een blok voor dit pareltje

Na wat proefreizen in zowel de winter als de zomer waren we verkocht. De natuur is overweldigend mooi en vooral toegankelijk. Geen 3.000-ders en eindeloze rotsformaties maar bossen en ‘almen’ zover het oog rijkt met hoge bergen en met Karinthië’s ‘specialisme’: grote bergmeren zoals de Weissensee, Presseggersee, Ossiachsersee, Millstättersee en Wörthersee om er een paar te noemen. 

In de winter zijn deze bergmeren vaak dichtgevroren en vormen fantastische en uitgestrekte natuurijsbanen

In de winter zijn deze bergmeren vaak dichtgevroren en vormen fantastische en uitgestrekte natuurijsbanen. De bekendste is de Weissensee. Hier wordt elk jaar de alternatieve Elfstedentocht verreden. Maar ook voor de minder fanatieke schaatsers zijn er nog tal van andere toertochten op het ‘zwarte’ ijs te rijden. En dat op slechts tien minuutjes rijden bij ons vandaan. 

eigen B&B in Oostenrijk
Schaatsen op natuurijs. Hier de Presseggersee, ook 10 minuten van ons huis. Foto: Media.nlw.at

Skiën 

En dan moet er natuurlijk geskied worden. Nou dat kan! Direct in het dorp zijn drie liften en bijbehoren pistes. Klein maar prima om er in te komen of om slalom en reuzenslalom te trainen. Super dorps – onder aan de piste staat een soort clubhuis annex après-skibar annex lunch plek – maar daardoor ook heel persoonlijk en vriendelijk. 

eigen B&B in Oostenrijk
Pistes in Nassfeld, met zicht op Italië. Foto: Bastiaan van der Staay

Met de gratis skibus ben je in twintig minuten in Nassfeld. Een serieus gebied met 110 kilometer piste met een meer dan gemiddeld aandeel rood. Dus voor de betere skiër is er echt wat te halen. Voor beginners en kinderen zijn er speciale stukken gereserveerd. Zelf ben Ik verbonden aan een van de lokale skischolen en geef lessen aan wie wil (privéles voor techniekverbetering, of gewoon basics in groepsverband en alles wat daar tussenin zit). Inmiddels ken ik alle plekjes wel zo’n beetje, maar er zijn altijd weer verrassende combinaties te maken. 

The Sunny Side of the Alpes

De zuidelijke ligging (je skiet zo naar Italië voor de lekkerste koffie en pizza!) zou je op het verkeerde been kunnen zetten qua sneeuwzekerheid. Niets is minder waar. We zitten hier in een zogenoemd schneeloch. Bij een Südstau (lage drukgebied vanuit de nabije Middellandse Zee) zijn we aan de beurt! De deelstaat heeft daar echter niet op gewacht en flink geïnvesteerd in sneeuwkanonnen. Het hele gebied, echt alle pistes, kan met kunstsneeuw volledig operationeel gemaakt en gehouden worden, dit jaar tot en met tweede Paasdag. 

eigen B&B in Oostenrijk
Nassfeld, Rudnigsalm. Foto Bastiaan van der Staay

En dan misschien wel het leukste: het is er niet druk! Alle ruimte om lekker te skiën en geen ellenlange wachttijden bij de liften en restaurants. In het achterland (de Italiaanse) zijn veel tourski-mogelijkheden. Die moet ik nog uit gaan proberen en zal daar dan apart verslag van doen. 

Winterwandelen

Wil je niet skiën of schaatsen, dan kun je wandelen. En niet zo’n beetje ook. Van makkelijk over de ‘forststrassen’ (paadjes van de boswerkers) tot echt klauteren en oversteken/overspringen van half bevroren beekjes. In drie uur tijd kun je een flink eind komen en heb je iets lekkers verdiend bij een van de berghutten die je tegenkomt. Ook zijn er tal van georganiseerde sneeuwschoenwandelingen in de omgeving en langlaufloipes. 

eigen B&B in Oostenrijk
Soms even helpen tijdens een winterwandeling. Foto: Marieke Zwerver

De start van onze Bed & Breakfast

Allemaal leuk en aardig maar van de wind, de zon en een paar sneeuwvlokken kun je niet leven. Wij zijn dan ook gastheer en gastvrouw van onze eigen B&B in Oostenrijk. We hebben ons huis, nadat we ook heel veel bouwprojecten gezien hebben, begin vorig jaar gevonden. We wilden een plek met sfeer, niet te groot en niet te klein. Een goeie keuken zodat we naast het ontbijt ook avondmaaltijden kunnen bieden aan onze gasten, die we kunnen serveren in een mooie ruimte, die we als huiskamerrestaurant kunnen inzetten. Gelukt!

we zijn nog niet overal bekend, dus er is nog wat ruimte in de februarivakanties

Na drie maanden poetsen, opruimen, verbeteringen en reparaties uitvoeren zijn we open. Vanaf Kerst hebben we onze eerste gasten ontvangen. Hard werken, maar erg leuk. Al onze gasten zijn blij naar huis gegaan en we hebben erg mooie beoordelingen gekregen: een dikke 9,4! En dat voor het eerste begin. En nu op naar de traditioneel drukste periode. Alhoewel, we zijn nog niet overal bekend, dus er is nog wat ruimte in de februarivakanties. 

eigen B&B in Oostenrijk
Lekker eten, all vegan, bij de houtkachel. Foto: Bastiaan van der Staay

BIJZONDER AANTREKKELIJKE AANBIEDINGEN

BEKIJK VIA DEZE LINK ALTIJD DE MEEST ACTUELE AANBIEDINGEN!


eigen B&B in Oostenrijk
Avondwandeling bij volle maan. Foto: Bastiaan van der Staay

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer