Als de bergen niet naar jou toekomen ….
De start van onze eigen B&B in Oostenrijk!
Door Bastiaan van der Staay | Haus 26 Weissbriach, Oostenrijk
Reporter Bastiaan is al heel lang gek van de bergen, vooral als er ook nog eens sneeuw op ligt. Na 45 jaar op en neer gereden te zijn heeft hij de stoute schoenen aangetrokken en is gegaan. Lees hier het verhaal van hem en zijn vrouw Marieke.
Mijn eerste skivakantie was relatief laat, veel mensen maakten kennis met bergen en wintersport rond hun derde of vierde levensjaar. Ik was elf jaar en het sloeg gelijk in als een bom. Na die eerste kennismaking in Saas Fee, kerst 1974, ben ik zonder uitzondering meermaals per jaar op wintersport geweest. En vanaf 1975 ben ik lid van verschillende skiclubs in Nederland (kunstpistes en sneeuwhallen) geweest. Veel baanskiën – tot aan wedstrijden en Nederlandse Kampioenschappen aan toe – en heel veel off-piste- en buckelpiste skiën. En natuurlijk zomerskiën als het even kan.
Een eigen B&B in Oostenrijk, Karinthië
Op onze zoektocht naar een permanente plek in de bergen kwamen we al snel op Oostenrijk en meer specifiek Karinthië uit. Een streek, deelstaat eigenlijk, die bij veel Nederlanders niet zo heel erg bekend is en nog minder als wintersportbestemming.
Na wat proefreizen in zowel de winter als de zomer waren we verkocht. De natuur is overweldigend mooi en vooral toegankelijk. Geen 3.000-ders en eindeloze rotsformaties maar bossen en ‘almen’ zover het oog rijkt met hoge bergen en met Karinthië’s ‘specialisme’: grote bergmeren zoals de Weissensee, Presseggersee, Ossiachsersee, Millstättersee en Wörthersee om er een paar te noemen.
In de winter zijn deze bergmeren vaak dichtgevroren en vormen fantastische en uitgestrekte natuurijsbanen
In de winter zijn deze bergmeren vaak dichtgevroren en vormen fantastische en uitgestrekte natuurijsbanen. De bekendste is de Weissensee. Hier wordt elk jaar de alternatieve Elfstedentocht verreden. Maar ook voor de minder fanatieke schaatsers zijn er nog tal van andere toertochten op het ‘zwarte’ ijs te rijden. En dat op slechts tien minuutjes rijden bij ons vandaan.
Skiën
En dan moet er natuurlijk geskied worden. Nou dat kan! Direct in het dorp zijn drie liften en bijbehoren pistes. Klein maar prima om er in te komen of om slalom en reuzenslalom te trainen. Super dorps – onder aan de piste staat een soort clubhuis annex après-skibar annex lunch plek – maar daardoor ook heel persoonlijk en vriendelijk.
Met de gratis skibus ben je in twintig minuten in Nassfeld. Een serieus gebied met 110 kilometer piste met een meer dan gemiddeld aandeel rood. Dus voor de betere skiër is er echt wat te halen. Voor beginners en kinderen zijn er speciale stukken gereserveerd. Zelf ben Ik verbonden aan een van de lokale skischolen en geef lessen aan wie wil (privéles voor techniekverbetering, of gewoon basics in groepsverband en alles wat daar tussenin zit). Inmiddels ken ik alle plekjes wel zo’n beetje, maar er zijn altijd weer verrassende combinaties te maken.
The Sunny Side of the Alpes
De zuidelijke ligging (je skiet zo naar Italië voor de lekkerste koffie en pizza!) zou je op het verkeerde been kunnen zetten qua sneeuwzekerheid. Niets is minder waar. We zitten hier in een zogenoemd schneeloch. Bij een Südstau (lage drukgebied vanuit de nabije Middellandse Zee) zijn we aan de beurt! De deelstaat heeft daar echter niet op gewacht en flink geïnvesteerd in sneeuwkanonnen. Het hele gebied, echt alle pistes, kan met kunstsneeuw volledig operationeel gemaakt en gehouden worden, dit jaar tot en met tweede Paasdag.
En dan misschien wel het leukste: het is er niet druk! Alle ruimte om lekker te skiën en geen ellenlange wachttijden bij de liften en restaurants. In het achterland (de Italiaanse) zijn veel tourski-mogelijkheden. Die moet ik nog uit gaan proberen en zal daar dan apart verslag van doen.
Winterwandelen
Wil je niet skiën of schaatsen, dan kun je wandelen. En niet zo’n beetje ook. Van makkelijk over de ‘forststrassen’ (paadjes van de boswerkers) tot echt klauteren en oversteken/overspringen van half bevroren beekjes. In drie uur tijd kun je een flink eind komen en heb je iets lekkers verdiend bij een van de berghutten die je tegenkomt. Ook zijn er tal van georganiseerde sneeuwschoenwandelingen in de omgeving en langlaufloipes.
De start van onze Bed & Breakfast
Allemaal leuk en aardig maar van de wind, de zon en een paar sneeuwvlokken kun je niet leven. Wij zijn dan ook gastheer en gastvrouw van onze eigen B&B in Oostenrijk. We hebben ons huis, nadat we ook heel veel bouwprojecten gezien hebben, begin vorig jaar gevonden. We wilden een plek met sfeer, niet te groot en niet te klein. Een goeie keuken zodat we naast het ontbijt ook avondmaaltijden kunnen bieden aan onze gasten, die we kunnen serveren in een mooie ruimte, die we als huiskamerrestaurant kunnen inzetten. Gelukt!
we zijn nog niet overal bekend, dus er is nog wat ruimte in de februarivakanties
Na drie maanden poetsen, opruimen, verbeteringen en reparaties uitvoeren zijn we open. Vanaf Kerst hebben we onze eerste gasten ontvangen. Hard werken, maar erg leuk. Al onze gasten zijn blij naar huis gegaan en we hebben erg mooie beoordelingen gekregen: een dikke 9,4! En dat voor het eerste begin. En nu op naar de traditioneel drukste periode. Alhoewel, we zijn nog niet overal bekend, dus er is nog wat ruimte in de februarivakanties.
BIJZONDER AANTREKKELIJKE AANBIEDINGEN
BEKIJK VIA DEZE LINK ALTIJD DE MEEST ACTUELE AANBIEDINGEN!
Al heel, heel lang enthousiast skiër. Gewerkt in wintersportbranche, reiswereld en reclame. Ondertussen al een aantal jaren geëmigreerd naar Oostenrijk, waar ik samen met mijn vrouw eigenaar ben van een vegan hotel en restaurant in Karinthië. haus26.at/nl/