Het is ondertussen alweer bijna twee jaar geleden dat we voor de laatste keer genoten van een skivakantie in Oostenrijk. Op 11 maart 2020 reden we met hoge snelheid het Paznauntal uit en begon een lange, te lange, periode zonder wintersportreizen. En wat hebben we het gemist. Net als de meeste lezers van Snowrepublic en volgers van onze groep ‘Liefde voor Wintersport‘.

In de tussenliggende periode stond een skireis naar Gastein regelmatig op de agenda. Door het welbekende virus was een reis tot nu toe niet mogelijk. Toen de maatregelen het toelieten planden we gelijk een vierdaagse reis naar deze uitgestrekte skiregio in het zonnige en sneeuwzekere SalzburgerLand. Samen met mijn zoon pakten we gisteren onze tassen en skispullen in en maakten we ons op voor een reis van een kleine duizend kilometer over snelle Duitse en Oostenrijkse autobahnen.

Van deur tot deur hadden we zo’n negen uur reistijd nodig. Heerlijk om een keer door te kunnen rijden met minimale vertragingen. En dat terwijl we ons vanzelfsprekend aan de maximaal vastgestelde snelheden hielden.

Reistip: In Duitse tankstations is een ff2-masker verplicht en is brandstof extreem duur. Tank dus net voor de grens in Nederland en over de grens in Oostenrijk. Dat kan je zo maar 50 to 80 cent per liter schelen.

Dorfgastein

Deze week gaan we drie gebieden in Gastein verkennen. Vandaag starten we in Dorfgastein, waar we gisteren gelijk onze ski’s lieten waxen en slijpen bij Sport Egger, een mooie sportzaak vlakbij de gondel. Onze ski’s zijn nu zo’n vijf jaar oud en ik moet zeggen dat de heren een topprestatie hebben geleverd. Het materiaal zag eruit en voelde op de sneeuw alsof ze nieuw waren. Een aanrader dus.

Dorfgastein is nog een authentiek Oostenrijk dorp en heeft veel van zijn oorspronkelijk charme bewaard. Verwacht hier dus geen enorme après-ski, maar wel een echte en relaxte beleving in het prachtige dal van Gastein. In het skigebied zelf mag je natuurlijk wel moderne liften en goed geprepareerde pistes verwachten.

Vanuit Dorfgastein betreed je het skigebied dat wordt gedeeld met Grossarl. Met zowel blauwe, rode als zwarte en afwisselende pistes is dit gebied geschikt voor de hele familie. Of je nu op pad bent met beginners of vergevorderden, kinderen, hun ouders, of opa’s en oma’s, iedereen heeft het naar z’n zin op de zeventig kilometer die het gebied Dorfgastein-Grossarl rijk is. Ik zou deze bestemming zeker op mijn verlanglijstjes zetten. Hier raak je nooit uitgekeken.

Wanneer je, net wij, de gondel Fulseck vanuit het dorp naar de top neemt, kom je op het hoogste punt van het gebied. Vanaf daar heb je uitzicht op zowel de Großglockner als helemaal naar Dachstein. Heerlijk om weer bovenop een berg te staan. Helemaal met het weer van vandaag. De zon overheerste de hele dag, met slechts hier en daar een vrolijk wolkje om de foto’s wat op te leuken.

We maakten gelijk lekker veel kilometers en konden met gemak alle pistes verkennen. De mooiste kregen natuurlijk een tweede ronde. Onderweg werden we regelmatig afgeleid door de vele gezellige terrassen langs de piste. Uiteindelijk maakten we een aantal pitstops om ook de inwendige mens te verwennen. Het is traditie om tijdens onze skireizen in Oostenrijk in ieder geval eenmaal currywurst te eten. We besloten die vandaag dan gelijk maar te kiezen. Een van de vele genietmomenten vandaag.

Waanzinnig mooie uitzichten vanaf het hoogste punt in Gastein

Waar slapen wij

Wij overnachten deze week vier nachten in het sprookjesachtig mooie dorpje Bad Gastein. Hier proef je nog de sfeer van wintersport uit lang vervlogen tijden. Statige en kleurrijke hotels staan zij aan zijn in het dal en tegen de bergen. Je moet zeker een keer de tijd om nemen om aan het einde van de dag in alle rust door het dorp te slenteren. Sta dan af en toe een stil om je ogen te sluiten en ga terug in de tijd en zie de bevoorrechte mensen die hier tientallen jaren geleden als genoten van een sneeuwvakantie in de bergen.

Ook in ons hotel MIRAMONTE proef je deze sfeer. En het uitzicht vanuit het hotel over de dal is adembenemend. Helemaal als je bovenop een door de zon beschenen wolkendek kijkt dat het dal bedekt. Binnen worden we verwend met een relaxte gastvrijheid en heerlijke gerechten.

Meer informatie, in het Nederlands, over wintersport in Gastein lees je op gastein.com/nl/

(Visited 428 times, 1 visits today)