Wintersportliefhebbers genieten maar wat graag van de oneindige pistes, geweldige sneeuw en de natuurpracht van de Franse Alpen. Daar middenin ligt Isère, met zowel beroemde skibestemmingen zoals Les 2 Alpes en Alpe d’Huez als ook kleinere, charmante skigebieden die een intiemere sfeer bieden. Het veelzijdige landschap van Belledonne, Chartreuse, Vercors en Oisans biedt prachtige afdalingen voor iedereen die de frisse berglucht in wil ademen en de poedersneeuw wil ervaren.

Duurzaamheid is voor Isère heel erg belangrijk en daarom focust de regio zich op verantwoord skiën én genieten. Hoe Isère dat precies aanpakt? Je leest het in dit artikel.

Foto: Lionel Royet-Alpe d’Huez Tourisme

Wintersport en duurzaamheid is een uitdaging, maar een belangrijke

Wintersport is dé manier om je onder te dompelen in de adembenemende, ongerepte natuur. Maar, laten we eerlijk zijn, onze geliefde berglandschappen verdienen onze zorg en aandacht. In Isère maken ze serieuze groene stappen. Frankrijk zet vol in op milieuvriendelijk toerisme en dat werkt. Maar liefst 64% van de Fransen zegt ‘ja’ tegen duurzame reispraktijken. We zien een duidelijke verschuiving naar verantwoord reizen – en dat is fantastisch nieuws!

Inmiddels laat twee derde van de Fransen hun vakantieplannen meebewegen met duurzaamheid. Denk aan recycling, groene initiatieven en de keuze voor openbaar vervoer. Dit betekent niet alleen dat de Fransen zelf super bezig zijn, maar ook dat wij, Nederlandse wintersportfanaten, nu de kans hebben om onze vakanties nóg groener te maken.

Lees meer over wintersport in Isère

Foto: Jocelyn Chavy

Nieuwe en aangepaste liften in de skigebieden

De legendarische Jandri Express maakt plaats voor de nieuwe Jandri 3S-kabelbaan, een project dat efficiëntie en ecologie combineert. Met slechts zeven pilaren brengt de lift je vanaf december 2024 sneller dan ooit naar boven, terwijl de impact op het landschap een stuk lager is.

Villard Reymond heeft ook iets bijzonders. Daar is een skilift volledig gebouwd uit gerecyclede onderdelen door lokale vrijwilligers. En met de Eau d’Olle Express zweef je in slechts acht minuten van het dal naar de piste. Minder CO2, meer tijd op de latten – Isère bewijst dat grootse ervaringen hand in hand kunnen gaan met groene ambities.

Foto: pierrejayet.com

Labels om het groene hart hard te maken

De inspanningen van Isère worden beloond. Met het prestigieuze ‘Station Verte’-label, dat sinds 1964 natuurtoerisme promoot zetten tien gebieden binnen Isère zichzelf op de kaart. Dit label laat zien dat het toerisme lokale tradities respecteert en versterkt.

Daarnaast schittert Isère met het ‘Flocon Vert’-label, een keurmerk dat duurzaam beleid in skiresorts onderstreept. Met 21 strenge criteria en een onafhankelijke audit toont dit label de echte milieubewuste stap voorwaarts. Chamrousse en Lans-en-Vercors dragen het al trots, en Les 2 Alpes volgt binnenkort. Maar het behalen van de labels is geen doel op zich, de resorts van Isère zijn voortdurend bezig hun ecologische voetafdruk te verkleinen en de band met de natuur te verstevigen.

Wat een uitzicht!

Wat kun je zelf doen? Reis bewust!

De skigebieden van Isère zetten zich allemaal in voor een duurzame wintersport. En jij kunt helpen! Vooral door bewuste keuzes te maken en we hebben daarom een aantal dingen voor je op een rij gezet.

1. Kies voor groen vervoer

Het is tijd om de auto te laten staan en over te stappen op slimme, groene vervoersalternatieven. Vanuit Amsterdam reis je gemakkelijk en snel naar Isère met de trein. Neem de hogesnelheidstrein naar Parijs en stap vervolgens over op de TGV naar Grenoble. De totale reistijd vanuit Amsterdam naar Grenoble met de trein is ongeveer 7 uur en 24 minuten, afhankelijk van de aansluiting en de wachttijd tussen de treinen. Dat is sneller dan verwacht, of niet? En sowieso sneller en duurzamer dan de auto.

Als je eenmaal in Grenoble bent, reis je verder met het openbaar vervoer naar de verschillende skigebieden in de regio Isère. Ook ter plekke maak je gebruik van skibussen, ook ideaal als je wel met de auto naar je bestemming reist. Die kun je de rest van de week gewoon laten staan!

Foto: David Boudin Bouquetin

2. Duurzame activiteiten naast het skiën

Skiën en snowboarden is heerlijk, maar er is nog zoveel anders te doen. Ook op het gebied van duurzaamheid. Onder de noemer ‘Chouchoute ta montagne’ (Zorg goed voor je berg) moedigt Auris-en-Oisans bezoekers aan om tijdens hun verblijf afval te verzamelen, terwijl ‘Dernier planté de bâton’ (Laatste prik met je skistok) in Oz 3300 een speelse manier is voor skiërs om bij te dragen aan het schoonhouden van de pistes. Namelijk door hun skistok als prikstok te gebruiken!

Voor wintersporters die gek zijn op wilde dieren bieden de sneeuwschoenwandelingen in bijvoorbeeld Les 2 Alpes de kans om de gems in hun natuurlijke habitat te zien. Creatieve geesten kunnen zich aansluiten bij Florence Turc voor wandelingen waarbij deelnemers met gevonden natuurlijke materialen hun eigen tijdelijke kunstwerken maken, een perfecte kans om je op te laden in de natuur.

Op zoek naar rust en meditatie? Kom naar Isère voor een week mindfulness, hatha yoga, tai chi, en tochten op sneeuwschoenen of ski’s. En dan zijn er nog andere unieke ervaringen zoals boswandelingen met ezels, bosbaden voor een diepe connectie met de natuur en sneeuwschoenwandelingen onder de sterrenhemel.

Foto: T. Lefebure

3. Kies je accommodatie bewust

Accommodaties die duurzaamheid omarmen zijn cruciaal voor het in stand houden van onze natuurlijke pracht en het versterken van lokale gemeenschappen. Dit houdt in: slim bouwen met lokale materialen, energie slim inzetten en afval tot een minimum beperken.

Zulke vooruitstrevende acties zijn belangrijk voor reizigers die het milieu een warm hart toedragen en bouwen mee aan een groenere toekomst.

Vind hier groene accommodaties

Lokale kazen voor het uitzoeken

4. Eet en koop lokaal

Eet lokaal gaat over meer dan alleen goed eten. Het gaat om lokale steun en het verminderen van kilometers dat voedsel af moet leggen en daarmee de CO2. Kies daarom voor huisgemaakte Alpenspecialiteiten en kazen uit de regio.

Hetzelfde geldt voor het kopen van lokale producten. Dat is een belangrijk onderdeel van duurzaam toerisme, aangezien 42% van de bezoekers bewust kiest voor het ondersteunen van kleine bedrijven om de lokale economie te stimuleren. Denk aan zaken als duurzaam geproduceerde jam, bier, kaas en zeep, maar ook worst en kaas.

Kom wintersporten in Isère

Pak je ski’s of snowboard en kom genieten van de magische wintersportervaring in Isère! Met de focus op duurzaamheid kun je niet alleen genieten van fantastische pistes en adembenemende natuur, maar draag je ook bij aan een groenere toekomst.

Isère is de perfecte bestemming voor iedereen die avontuur zoekt én omarmt wat goed is voor onze planeet.

Kijk voor meer informatie op website van Isère

Hoofdfoto: Jocelyn Chavy