Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Naast de vele duizenden opgeleide en gekwalificeerde skileraren in Oostenrijk zijn er ook net zoveel skileraren actief die niet of onvoldoende zijn opgeleid tot skileraar. Het probleem van de illegale skileraren doet zich vooral voor in Tirol. Dat schrijft ORF op haar website. Deze illegale leraren overtreden daarmee niet alleen voorgeschreven EU regels, maar zijn ook een gevaar op de pistes!

Onvoldoende kennis

De gevaren van de Alpen zijn altijd aanwezig. Weersomstandigheden kunnen in de bergen snel wijzigen: er kan plotseling mist kon invallen, of plots gaan sneeuwen. Dit kan leiden tot situaties waarin dergelijke illegale skileraren niet meer alleen naar het dal komen, zegt Chris Abenthung, hoofd van de skilerarenvereniging in Tirol. “Ze moeten dan het dal in worden geleid. Dit is natuurlijk een groot veiligheidsprobleem – ook voor de gasten die ze meenemen en verzorgen.” Kennis van de lokale omstandigheden is van groot belang bij het veilig kunnen lesgeven.

Gediplomeerde skileraar met skiklasje. Foto: Saskia Smulders

Controles

De illegale skileraren zouden vanuit heel Europa naar Tirol komen – van Duitsland tot aan Nederland en België. De vereniging van skileraren wil de illegale praktijken tegengaan met meer controles. Er zijn twee toezichthoudende organen aangesteld door de deelstaat Tirol. Ze zullen tijdens het seizoen de skigebieden en skischolen bezoeken en controleren.

“Wat we niet willen, is een pistepolitie. We zijn een toeristisch land, maar we moeten ons informeren over deze gevaren. Als iemand echt onredelijk is, komen er sancties. We verwachten tussen de 50 en 100 boetes per jaar uit te schrijven”, zegt de directeur van de Tirolse skilerarenvereniging.

Momenteel zijn er 7.000 wintersportinstructeurs in Tirol actief die voldoen aan alle papieren, verdeeld over 300 skischolen. Wil je weten of jouw skileraar op de juiste wijze is opgeleid? Check dan bij de plaatselijke skischool of kijk op de website van de Tiroolse skilerarenvereniging. En nee, een mooi skipak met daarop de naam van het gebied of iets dergelijks is niet genoeg.

Bron: Orf.at | Hoofdfoto:Edwin Hagenouw (ter illustratie, op de foto staat een gediplomeerde skileraar).

Lees ook:

3 Reactie op “Duizenden illegale skileraren actief in Oostenrijk”

 • Jeffrey Brandjes
  3 januari 2023 at 16:40

  Hi Saskia,

  Dat snap ik. Echter staat de naam van de skischool wel duidelijk in beeld op de jas. Dit is natuurlijk niet hele prettige reclame voor ons, misschien is het ook beter als je dat in ieder geval ook zou kunnen weghalen?

 • Jeffrey Brandjes
  3 januari 2023 at 07:12

  Hi,

  Ik vroeg me af hoe je aan deze foto komt. Ik ben het namelijk op deze foto en heb gewoon al mijn diplomas net als alle andere leraren bij onze skischool.

  Ik vinf het een beetje vreemd dat je zomaar een random foto van een skileraar gebruikt.

  • Saskia Smulders
   Saskia Smulders
   3 januari 2023 at 09:27

   Beste Jeffrey, Dat is wel heel toevallig. Ik heb deze foto zelf gemaakt. Er wordt ook nergens gesuggereerd dat de persoon op de foto niet over de juiste diploma’s beschikt. Ik heb nu bij de foto vermeld dat deze ter illustratie is.

Comments are closed.

 

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Dit jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer