Naast de vele duizenden opgeleide en gekwalificeerde skileraren in Oostenrijk zijn er ook net zoveel skileraren actief die niet of onvoldoende zijn opgeleid tot skileraar. Het probleem van de illegale skileraren doet zich vooral voor in Tirol. Dat schrijft ORF op haar website. Deze illegale leraren overtreden daarmee niet alleen voorgeschreven EU regels, maar zijn ook een gevaar op de pistes!

Onvoldoende kennis

De gevaren van de Alpen zijn altijd aanwezig. Weersomstandigheden kunnen in de bergen snel wijzigen: er kan plotseling mist kon invallen, of plots gaan sneeuwen. Dit kan leiden tot situaties waarin dergelijke illegale skileraren niet meer alleen naar het dal komen, zegt Chris Abenthung, hoofd van de skilerarenvereniging in Tirol. “Ze moeten dan het dal in worden geleid. Dit is natuurlijk een groot veiligheidsprobleem – ook voor de gasten die ze meenemen en verzorgen.” Kennis van de lokale omstandigheden is van groot belang bij het veilig kunnen lesgeven.

Gediplomeerde skileraar met skiklasje. Foto: Saskia Smulders

Controles

De illegale skileraren zouden vanuit heel Europa naar Tirol komen – van Duitsland tot aan Nederland en België. De vereniging van skileraren wil de illegale praktijken tegengaan met meer controles. Er zijn twee toezichthoudende organen aangesteld door de deelstaat Tirol. Ze zullen tijdens het seizoen de skigebieden en skischolen bezoeken en controleren.

“Wat we niet willen, is een pistepolitie. We zijn een toeristisch land, maar we moeten ons informeren over deze gevaren. Als iemand echt onredelijk is, komen er sancties. We verwachten tussen de 50 en 100 boetes per jaar uit te schrijven”, zegt de directeur van de Tirolse skilerarenvereniging.

Momenteel zijn er 7.000 wintersportinstructeurs in Tirol actief die voldoen aan alle papieren, verdeeld over 300 skischolen. Wil je weten of jouw skileraar op de juiste wijze is opgeleid? Check dan bij de plaatselijke skischool of kijk op de website van de Tiroolse skilerarenvereniging. En nee, een mooi skipak met daarop de naam van het gebied of iets dergelijks is niet genoeg.

Bron: Orf.at | Hoofdfoto:Edwin Hagenouw (ter illustratie, op de foto staat een gediplomeerde skileraar).

Lees ook:

3 Reactie op “Duizenden illegale skileraren actief in Oostenrijk”

 • Jeffrey Brandjes
  3 januari 2023 at 16:40

  Hi Saskia,

  Dat snap ik. Echter staat de naam van de skischool wel duidelijk in beeld op de jas. Dit is natuurlijk niet hele prettige reclame voor ons, misschien is het ook beter als je dat in ieder geval ook zou kunnen weghalen?

 • Jeffrey Brandjes
  3 januari 2023 at 07:12

  Hi,

  Ik vroeg me af hoe je aan deze foto komt. Ik ben het namelijk op deze foto en heb gewoon al mijn diplomas net als alle andere leraren bij onze skischool.

  Ik vinf het een beetje vreemd dat je zomaar een random foto van een skileraar gebruikt.

  • Saskia Smulders
   Saskia Smulders
   3 januari 2023 at 09:27

   Beste Jeffrey, Dat is wel heel toevallig. Ik heb deze foto zelf gemaakt. Er wordt ook nergens gesuggereerd dat de persoon op de foto niet over de juiste diploma’s beschikt. Ik heb nu bij de foto vermeld dat deze ter illustratie is.

Comments are closed.

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer