Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Naast de vele duizenden opgeleide en gekwalificeerde skileraren in Oostenrijk zijn er ook net zoveel skileraren actief die niet of onvoldoende zijn opgeleid tot skileraar. Het probleem van de illegale skileraren doet zich vooral voor in Tirol. Dat schrijft ORF op haar website. Deze illegale leraren overtreden daarmee niet alleen voorgeschreven EU regels, maar zijn ook een gevaar op de pistes!

Onvoldoende kennis

De gevaren van de Alpen zijn altijd aanwezig. Weersomstandigheden kunnen in de bergen snel wijzigen: er kan plotseling mist kon invallen, of plots gaan sneeuwen. Dit kan leiden tot situaties waarin dergelijke illegale skileraren niet meer alleen naar het dal komen, zegt Chris Abenthung, hoofd van de skilerarenvereniging in Tirol. “Ze moeten dan het dal in worden geleid. Dit is natuurlijk een groot veiligheidsprobleem – ook voor de gasten die ze meenemen en verzorgen.” Kennis van de lokale omstandigheden is van groot belang bij het veilig kunnen lesgeven.

Gediplomeerde skileraar met skiklasje. Foto: Saskia Smulders

Controles

De illegale skileraren zouden vanuit heel Europa naar Tirol komen – van Duitsland tot aan Nederland en België. De vereniging van skileraren wil de illegale praktijken tegengaan met meer controles. Er zijn twee toezichthoudende organen aangesteld door de deelstaat Tirol. Ze zullen tijdens het seizoen de skigebieden en skischolen bezoeken en controleren.

“Wat we niet willen, is een pistepolitie. We zijn een toeristisch land, maar we moeten ons informeren over deze gevaren. Als iemand echt onredelijk is, komen er sancties. We verwachten tussen de 50 en 100 boetes per jaar uit te schrijven”, zegt de directeur van de Tirolse skilerarenvereniging.

Momenteel zijn er 7.000 wintersportinstructeurs in Tirol actief die voldoen aan alle papieren, verdeeld over 300 skischolen. Wil je weten of jouw skileraar op de juiste wijze is opgeleid? Check dan bij de plaatselijke skischool of kijk op de website van de Tiroolse skilerarenvereniging. En nee, een mooi skipak met daarop de naam van het gebied of iets dergelijks is niet genoeg.

Bron: Orf.at | Hoofdfoto:Edwin Hagenouw (ter illustratie, op de foto staat een gediplomeerde skileraar).

Lees ook:

3 Reactie op “Duizenden illegale skileraren actief in Oostenrijk”

 • Jeffrey Brandjes
  3 januari 2023 at 16:40

  Hi Saskia,

  Dat snap ik. Echter staat de naam van de skischool wel duidelijk in beeld op de jas. Dit is natuurlijk niet hele prettige reclame voor ons, misschien is het ook beter als je dat in ieder geval ook zou kunnen weghalen?

 • Jeffrey Brandjes
  3 januari 2023 at 07:12

  Hi,

  Ik vroeg me af hoe je aan deze foto komt. Ik ben het namelijk op deze foto en heb gewoon al mijn diplomas net als alle andere leraren bij onze skischool.

  Ik vinf het een beetje vreemd dat je zomaar een random foto van een skileraar gebruikt.

  • Saskia Smulders
   Saskia Smulders
   3 januari 2023 at 09:27

   Beste Jeffrey, Dat is wel heel toevallig. Ik heb deze foto zelf gemaakt. Er wordt ook nergens gesuggereerd dat de persoon op de foto niet over de juiste diploma’s beschikt. Ik heb nu bij de foto vermeld dat deze ter illustratie is.

Comments are closed.

 

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer