Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Gistermiddag zijn er drie gewonden gevallen toen een lawine uitbrak in het Oostenrijkse Lech. Het betrof een groep tourskiërs bestaande uit 11 man waarvan er 10 werden meegesleurd door de lawine. Drie ervan raakte gewond waarvan twee ernstig. Dat melt ORF.at op de website. In het Franse Chamonix vond gisteren een Britse vrouw de dood bij een lawine.

Lech

Volgens de politie van Lech was de groep met hun skigids op weg naar de Juppenspitze toen ze rond 15.00 uur een plak sneeuw op een steile helling van 30 tot 35 graden veroorzaakten. Tien van de elf mensen werden weggevaagd door de lawine, vertelde politiewoordvoerder Wolfgang Dür aan ORF Vorarlberg: “Gelukkig konden drie de lawine onafhankelijk verlaten, de andere zeven werden ongeveer 50 meter weggevaagd.”

Maar iedereen slaagde erin om op het oppervlak van de lawine te blijven, zegt Dür – onder meer door hun lawine-airbags: “Sommigen activeerden hun ABS-rugzakken en uiteindelijk werd niemand volledig begraven vanwege de relatief kleine hoeveelheid sneeuw.” Drie mensen raakten gewond, twee van hen ernstig: “Maar ze konden allemaal zelfstandig het dal inrijden”, aldus de politiewoordvoerder.

Chamonix

Gisteren was er ook een lawine in Chamonix waarbij een 45-jarige Britse vrouw overleed. Dit ongeluk gebeurde op de Argentière-gletsjer in de buurt van de Mont Blanc om 5 uur lokale tijd. De vrouw was onderdeel van een groep die zich op de Col du Tour Noir bevond toen de lawine plaatsvond. Reddingswerkers en een arts werden per helikopter meegenomen om haar te redden nadat ze door de berggids waren gewaarschuwd. Maar ze konden de vrouw niet reanimeren en ze werd ter plekke doodverklaard.De politie is een onderzoek gestart naar de dood van de vrouw.

Op het moment van de beide lawines was er aanzienlijk lawinegevaar (stufe 3) in de beide gebieden. Deze week gaat er meer sneeuw vallen waardoor het gevaar op lawines zeker aanzienlijk zal blijven. Oppassen dus. Bij stufe 3/niveau 3 vallen de meeste slachtoffers.

Bron: Orf.at | Planetski.eu | Hoofdfoto: Pixabay (ter illustratie)

Lees ook:

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer