Gistermiddag zijn er drie gewonden gevallen toen een lawine uitbrak in het Oostenrijkse Lech. Het betrof een groep tourskiërs bestaande uit 11 man waarvan er 10 werden meegesleurd door de lawine. Drie ervan raakte gewond waarvan twee ernstig. Dat melt ORF.at op de website. In het Franse Chamonix vond gisteren een Britse vrouw de dood bij een lawine.

Lech

Volgens de politie van Lech was de groep met hun skigids op weg naar de Juppenspitze toen ze rond 15.00 uur een plak sneeuw op een steile helling van 30 tot 35 graden veroorzaakten. Tien van de elf mensen werden weggevaagd door de lawine, vertelde politiewoordvoerder Wolfgang Dür aan ORF Vorarlberg: “Gelukkig konden drie de lawine onafhankelijk verlaten, de andere zeven werden ongeveer 50 meter weggevaagd.”

Maar iedereen slaagde erin om op het oppervlak van de lawine te blijven, zegt Dür – onder meer door hun lawine-airbags: “Sommigen activeerden hun ABS-rugzakken en uiteindelijk werd niemand volledig begraven vanwege de relatief kleine hoeveelheid sneeuw.” Drie mensen raakten gewond, twee van hen ernstig: “Maar ze konden allemaal zelfstandig het dal inrijden”, aldus de politiewoordvoerder.

Chamonix

Gisteren was er ook een lawine in Chamonix waarbij een 45-jarige Britse vrouw overleed. Dit ongeluk gebeurde op de Argentière-gletsjer in de buurt van de Mont Blanc om 5 uur lokale tijd. De vrouw was onderdeel van een groep die zich op de Col du Tour Noir bevond toen de lawine plaatsvond. Reddingswerkers en een arts werden per helikopter meegenomen om haar te redden nadat ze door de berggids waren gewaarschuwd. Maar ze konden de vrouw niet reanimeren en ze werd ter plekke doodverklaard.De politie is een onderzoek gestart naar de dood van de vrouw.

Op het moment van de beide lawines was er aanzienlijk lawinegevaar (stufe 3) in de beide gebieden. Deze week gaat er meer sneeuw vallen waardoor het gevaar op lawines zeker aanzienlijk zal blijven. Oppassen dus. Bij stufe 3/niveau 3 vallen de meeste slachtoffers.

Bron: Orf.at | Planetski.eu | Hoofdfoto: Pixabay (ter illustratie)

Lees ook:

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer