Twee Nederlanders omgekomen door lawine in Sölden – update

Door Patricia Christiani | Bronnen: ORF, Kronen Zeitung, RTL Nieuws

Update

De twee Nederlanders die tijdens het skiën in Tirol zijn omgekomen, waren ‘heel ervaren jongens’. Dat zegt Rolf Westerhof, de eigenaar van het Snow Safety Center dat gespecialiseerd is in offpiste skiën. Westerhof kende de mannen.”Het waren echt mensen met verstand van zaken”, zegt hij tegen RTL Nieuws. De mannen van 33 en 39 jaar oud waren in het Oostenrijkse Sölden samen met een 54-jarige Nederlander offpiste aan het skiën toen er een lawine plaatsvond. De 54-jarige man wist zichzelf te bevrijden, voor de andere twee kwam hulp te laat.

Springstof

Volgens Andy Rose van reisorganisator Snow Camps Europe waren er een dag eerder nog explosies uitgevoerd met springstof om losliggende sneeuw in het gebied zo veel mogelijk te verwijderen en daarmee de kans op lawines te verkleinen. “Maar er was zo veel meer sneeuw gevallen.” Rose zegt dat het gebied bekendstaat als gevaarlijk.

Je mag er wel offpiste skiën, zegt Westerhof. “Er was geen verbod, maar ze hebben ook absoluut geweten dat er een risico was vandaag.”

Triest begin van het seizoen

Hij noemt het dodelijke ongeval een ‘ongelukkige samenloop van omstandigheden’. “Het heeft hard gesneeuwd en gewaaid. Het is een triest begin van het seizoen.”

Drama bij lawine

Rond het middaguur kwam er op zaterdag 9 november 2019 op de Rettenbachferner in Sölden een lawine naar beneden, meldt Kronen Zeitung. In de lawine, die boven de Seiterjöchllift plaatsvond, zijn twee mensen terecht gekomen. Zowel Orf.at als Kronen Zeitung melden dat het zou het gaan om twee Nederlanders, die het niet overleefd hebben.

Tijdens de actie zijn drie helikopters en vijftien mensen van de bergredding ingezet.

lawine solden
De lawine vond vanmiddag plaats boven de Seiterjöchllift. Foto: Google Maps.

Lees ook: Gletsjers van Stubai en Sölden gaan al open! en Vier personen ontsnappen aan lawine in Saas-Fee

Hoofdfoto: Unsplash

één reactie op “Twee Nederlanders omgekomen door lawine in Sölden – update”

  • Johan
    11 november 2019 at 13:27

    Zou fijn zijn als de rapportage de feiten zou weergeven. Niet alleen voor het artikel, maar ook als waarschuwing naar anderen.

Comments are closed.

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer