Spannende tijden voor hond Apollo die met zijn baasje en vrienden in de poeder van Colorado was. De groep was per ongeluk uit koers geraakt en waren gestopt boven steiler terrein dat vatbaar is voor lawines. De hond Apollo, een 2-jarige Chesapeake Bay retriever rende weg boven een steile rotsachtige helling. Hij veroorzaakte de lawine en werd door verschillende bomen en over de klif geveegd, hierna verdween hij in een zee van sneeuw. Gelukkig waren er net twee studenten met lawine-uitrusting in de buurt die de lawine zagen en op zoek gingen naar slachtoffers.

Zoeken naar een speld in een hooiberg

Toen er met behulp van lawinepiepers eerst uitgesloten werd dat er mensen bedolven waren werd de zoektocht verbreed naar Apollo. Er werd met sondepalen in de grond geprikt in de hoop de begraven hond te raken. Het was zoeken naar een speld in een hooiberg. De lawine had een spoor achtergelaten van 50 meter breed en 300 meter lang. Alles werd vastgelegd op de helmcamera die net een dag eerder was aangeschaft. Ondertussen was het baasje van Apollo nog steeds bezig om de plek te bereiken en kon alleen machteloos toe kijken. 

De zoektocht stond op het punt om gestaakt te worden

Minutenlang was er geen spoor van de hond en na 20 minuten stonden ze dan ook op het punt om op te geven. Volgens het Utah Avalanche Center kan 93% van de menselijke lawineslachtoffers levend worden teruggevonden als ze binnen 15 minuten worden uitgegraven, hierna daalt het aantal catastrofaal. Extra risico was de dreigende bergkam waaronder de zoektocht plaatsvond. De twee studenten hadden bewust de lawine-gevoelige hellingen vermeden vanwege de hoge gevarenclassificatie van de sneeuwlaag die dag. Op de video hoor je ze nog zeggen: ‘Ik denk dat we hier weg moeten, de hond is dood. Daarom hou ik om te beginnen al niet van honden in lawine-terrein.’

Apollo wordt toch nog gevonden

Echter twee minuten later, terwijl ze op het punt stonden om er vandoor te gaan, ziet één van de studenten een neus uit de sneeuw steken. ‘Ik heb hem gevonden! Hij leeft nog!’. De twee beginnen krachtig te graven met een derde voorbijganger. Na een minuut graven komt de hond los en en springt uit de sneeuw zonder tekenen van trauma. Hij loopt alleen een beetje mank. Na een paar dagen rust en telefoontjes met een dierenarts, is Apollo weer normaal zonder tekenen van letsel. En zijn baasje? Die is de studenten eeuwig dankbaar.

Bron: ABC News
Hoofdfoto: © Robert White.

(Visited 225 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in de Catalaanse Pyreneeën


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.