Dit weekend zijn er maar liefst 10 doden te betreuren door lawines in de Alpen. Zoals reporter Patricia gisteren meldde overleed een bestuurder van een sneeuwschuiver toen hij door een lawine werd gegrepen. Alle andere doden waren skiërs die off-piste gingen.

Diverse lawines in de Alpen

 In het Kaunertal in Tirol is volgens de politie een persoon levenloos aangetroffen bij een lawine. Het slachtoffer was waarschijnlijk een vermiste 62-jarige tourskiër.

Sankt Anton

De twee skiërs, die sinds gisteren in de gemeente St. Anton am Arlberg werden vermist en gezoch, konden alleen dood worden teruggevonden. De 29-jarige skigids en zijn 33-jarige Oostenrijkse gast waren op pad in het open skigebied en werden getroffen door een lawine. Volgens een rapport van ORF konden hun lawinepiepers snel worden gelokaliseerd. Vanwege het grote lawinegevaar moest de zoektocht zaterdag worden onderbroken.

Otztal, Kaltenbach en Kleinwalsertal

Sinds vrijdag kwamen al drie wintersporters om het leven bij een ongeluk in Oostenrijk. In het Ötztal stierf een 32-jarige Chinese skiër onder een lawine. Bij Kaltenbach in het Zillertal in Tirol werd een 17-jarige Nieuw-Zeelander bedolven onder sneeuwmassa’s. In Kleinwalsertal is zaterdag een 55-jarige Duitse man die sinds vrijdagavond vermist is, dood aangetroffen.

Zuid-Tirol

In Zuid-Tirol in Italië kwam een Duitse skitourer om het leven bij een lawine. De 31-jarige was zaterdagochtend op de Limojoch met een andere vrouw onderweg, zo bevestigde de Zuid-Tiroolse bergredding, aldus het persbureau dpa. Nadat de sneeuwmassa’s op een hoogte van ongeveer 2200 meter waren losgekomen, haastte een andere groep Duitse tourers, die getuige waren van het incident, zich om te helpen. Een van de twee vrouwen werd ongedeerd uitgegraven.

Windstoten

Op de plaats van het ongeval werden 40 bergreddingswerkers ingezet met sneeuwscooters, reddingsvoertuigen en een reddingshelikopter. Volgens de bergredding moest de helikopter echter terugvliegen door windstoten tot 120 kilometer per uur. De dodelijk gewonde vrouw werd gevonden op een diepte van 2,5 meter.

In heel 2021 kwamen er 18 mensen om het leven in Oostenrijk door lawines. De kans is -helaas- groot dat dit aantal dit jaar wordt overschreden.

Situatie blijft levensbedreigend

De lawinesituatie blijft de komende dagen uitermate kritiek. Wij roepen je dan ook op om niet off-piste te gaan. Lees ook deze artikelen nog even:

Bron: Tageschau.de

Hoofdfoto: Unsplash (ter illustratie)

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer