Ik berichtte er gisteren al over: het lawinegevaar in de Alpen is op sommige plekken erg hoog. Helaas resulteerde dat vandaag in een lawine in Serfaus waarbij een dode te betreuren viel. De overleden 33 jarige wintersporter komt uit Duitsland.

Pezid

De lawine in Serfaus vond plaats in het Pezid gebied, buiten de piste. Volgens de berichten hebben de wintersporters, twee in getal, de lawine zelf veroorzaakt. Eén van de twee kon zichzelf bevrijden uit de sneeuw, de ander lukte dat helaas niet. Bij het groepje behoorde ook een derde wintersporter, maar hij stond nog bovenaan en bleef ongedeerd. De twee overlevenden zijn opgevangen.

Lawine Serfaus
Zoekactie in Serfaus. Het lawinegebied is goed zichtbaar. Bron: @orf.at

De lawine was 150 meter lang en 70 meter breed. De Duitser werd na een zoekactie van 30 minuten uiteindelijk onder de sneeuw vandaan gehaald en geanimeerd. Helaas kon dat niet meer baten en overleed de man ter plekke. Om de man te zoeken werd een compleet reddingsteam ingeschakeld, waaronder een reddingshond. Naar verluidt waren de mannen niet uitgerust met lawinepieper, sondes of scheppen.

Lawine Stufe 3

In Serfaus-Fiss-Ladis is het lawinegevaar momenteel ingeschaald op Stufe 3 van 5. Reden is de drijfsneeuw die op veel plekken is ontstaan door de relatief hoge temperaturen als gevolg van de föhn die onlangs waaide. Op sommige plekken geldt zelfs waarschuwing 4 van 5. Blijf zoveel mogelijk op de piste. Wil je toch off piste, volg dan altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op. Neem altijd een lawinepieper, schep en sonde mee. Een gids is zeker aan te raden. Don’t underestimate the strength of mother nature!

Bron: tirol.orf.at/news/


Lees hier meer over wintersport in Oostenrijk


(Visited 3.743 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.