Diverse ski-ongelukken in Sölden: 3 gewonden
Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!
Gisteren (donderdag 26 januari 2023) hadden reddingshelikopters het druk in Sölden. Er was die dag sprake van 3 gewonden op de pistes. Er was in de vroege ochtend al sprake van een ongeluk waarbij een gewonde viel. Een onbekende man skiede namelijk over de ski’s van een 24-jarige Duitser waardoor hij ten val kwam en zijn schouder verwondde. Dit alles gebeurde op de rode afdaling van de Gaislachkogel. De man werd met een helikopter naar een ziekenhuis vervoerd. Dat meldt TT.com op de website
Hoofdletsel
Drie kwartier later raakte een 58-jarige Duitser na het uitstappen op een bergstation gewond nadat hij eveneens werd aangeskied. De Duitser kwam ten val en liep een knieblessure op. Hij werd door de pisteredder naar MedAlp in Sölden vervoerd voor verdere medische behandeling. Kort na 15.00 uur skiede een 49-jarige Duitse snowboarder over de ski’s van een 47-jarige landgenoot. Beiden kwamen ten val. Terwijl de 47-jarige ongedeerd bleef, liep de 49-jarige hoofdletsel op. Hij werd per helikopter naar het Zams-ziekenhuis gevlogen.
Speld in een hooiberg
Eerder al was er sprake van diverse ongelukken op Tiroolse pistes waarbij de veroorzaker het hazenpad koos. Volgens de plaatselijke politie is het daarna bijna niet meer te doen de veroorzaker op te sporen. “Het is zoeken naar een speld in een hooiberg. Het is vaak zoeken naar iemand met een zwarte helm, rode jas en witte broek. Of allerlei andere varianten. Bovendien zijn ze vaak, omdat het zoeken lang duurt, alweer op hun thuisbestemming.
In totaal gebeuren er gemiddeld zo’n 2000 tot 2200 botsingen op de Tiroolse pistes per winterseizoen”, meldt het hoofd van de Alpenpolitie. Het aandeel van degenen die vertrekken na een ongeval is met 20 procent relatief hoog, maar is nu niet hoger dan andere jaren. Met andere woorden, een op de vijf mensen geeft zijn gegevens na een botsing niet op en moet dus naderhand worden opgespoord. Het onderzoek is zo belangrijk omdat het na botsingen gaat om het ophelderen van de schuldvraag – met name de verdenking van nalatig lichamelijk letsel of zelfs moord, zoals Horvath uitlegt. Iedereen die ook afstand neemt van het ongeval kan worden vervolgd voor de strafbare feiten van “het in de steek laten van een gewonde persoon” en “het niet verlenen van bijstand”.
Gegevens uitwisselen
Niet iedereen die na een ski-ongeluk door de politie wordt gezocht, heeft automatisch te kwader trouw gehandeld en heeft zijn betrokkenheid willen verdoezelen. Vaak komt het ook voor dat na de eerste schok en de overtuiging heerst dat alles goed is gegaan en dat dan pas daarna de pijn intreedt bij een van de gewonden en een blessure wordt ontdekt. Horvath doet daarom een beroep op wintersporters om om veiligheidsredenen ook bij een zogenaamd licht ongeval gegevens uit te wisselen. “Het zou voor ons belangrijk zijn om één keer te veel gegevens uit te wisselen in plaats van te weinig”, zegt Horvath. Ook komt het voor dat deelnemers aan ongevallen zich melden na een oproep tot getuigen van de politie. “Het is dus niet zo dat de bevolking gewetenloos op de weg is”, breekt hij een lans voor de meeste wintersporters. Zorg er dus voor dat je altijd gegevens uitwisselt naar een botsing, ook als je denkt dat er niets aan de hand is.
Bron: TT.com | Hoofdfoto: Pixabay (ter illustratie)
Lees ook:
- Opnieuw tal van ongelukken op de piste in Oostenrijk
- Na vele dodelijke ongelukken op de piste staan liftexploitanten voor moeilijke keuzes
- Actuele Oostenrijkse cijfers: gemiddeld niet meer gewonden op de piste
Ik ben ontzettend gek op wintersporten. ’t Maakt me niet uit waar ik dat doe, als er maar sneeuw ligt. En als ik er maar schrijven kan, zoals ik dat sinds 2008 doe voor Snowrepublic. Na het snowboarden hou ik er ook enorm van om een biertje te drinken in de après-ski tent en de bekende après-ski nummers mee te lallen. En oh ja, ik ben die hard Goofy 🙂