De vijf grootste misverstanden over wintersporten

Door: Saskia Smulders

Als doorgewinterde wintersporters onder elkaar zullen we de vijf grootste misverstanden over wintersport mogelijk niet herkennen, maar spreek je met niet-wintersporters dan is de kans groot dat je met één van deze misverstanden wordt geconfronteerd.

# 1: Wintersporten is koud

Misschien is dit wel een van de meeste gehoorde misverstanden. Toegegeven: toen ik nog niet op wintersport ging kon ik simpelweg niet begrijpen wat voor lol je kunt hebben in de kou. De hele dag buiten terwijl het vriest of zelfs sneeuwt? Ik begreep er maar weinig van. Nog onwaarschijnlijker vond ik het dat je in de vrieskou je lunch gaat eten. Hoe dan?

Hoe dan? Nou gewoon: jas uit, zitten en eten. Buiten 🙂 | Foto: Saskia Smulders

Enfin, inmiddels weten we beter en is het heerlijk om buiten te zijn, vooral als de Kaiserwetter hoogtij viert. Dan is het domweg genieten als je de piste af kunt racen en je bochtjes kunt draaien. Daarna met een drankje of lekkere lunch in de zon, uit de wind is simpelweg heerlijk!

Zelfs in Oostenrijk kun je op het terras zitten met bitterballen… | Foto: Saskia Smulders

# 2: Leren skiën is een eitje

Het ziet er zo simpel uit als de doorgewinterde skiër soepeltjes de piste af komt. Dat moet toch te doen zijn zou je denken. Maar ja, er bestaat niet voor niets een grote business rondom het leren skiën. Het is simpelweg nodig om les te nemen om zonder brokken of erger te kunnen skiën. De laatste jaren zien we een opmars van het nemen van lessen in Nederland op de zogenaamde indoorbanen. Ik kan je dit dan ook van harte aanbevelen; je werkt er aan je techniek en kunt in je eigen tijd vlakbij huis de beginselen onder de knie krijgen. Ik zou je dan wel aanraden om in de echte sneeuw ook nog lessen te nemen. Indoorskiles is óók handig om je techniek wat bij te spijkeren. Vorig jaar nam ik nog een paar snowboardlesjes  op een indoorbaan en leerde daar toch nog wat nieuwe dingen die me geholpen hebben nog beter te snowboarden.

# 3: Je moet van après-ski houden

Zoveel mensen, zoveel meningen. Natuurlijk is het geen must en in sommige wintersportlanden kennen ze niet of nauwelijks après-ski, dus dan is het überhaupt geen optie. Maar als je in Oostenrijk bent kun je er niet omheen: een biertje drinken in de kroeg en tegelijkertijd de laatste après-ski hits mee lallen.

misverstanden
Après-ski in de George, Serfaus | Foto: Saskia Smulders

In Frankrijk is de après-ski ook steeds meer in opkomst, maar dan in een heel andere vorm. Geen Duitse schlagers, maar dansers en totaal andere muziek. De vestigingen van La Folie Douce zijn hier de voortrekkers van geweest. Zij breidden hun imperium dan ook steeds verder uit met de opening van een nieuwe vestiging in Avoriaz.

Hou je helemaal niet van après-ski dan zijn er talloze andere manieren om je na het skiën te vermaken, bijvoorbeeld door lekker de sauna in te gaan of te genieten van de wellness. Of gewoon lekker met een boek op bed liggen.

# 4: Je moet van de eerste tot aan de laatste lift skiën

Vanuit mijn hotelraam zie ik ze ’s ochtends altijd lopen: de early birds die de eerste lift nemen om de eerste sporen te trekken. Ik begrijp ze heel goed, want het is bijna magisch om dat gevoel van de eerste te zijn te ervaren. Maar toch blijf ik liever nog in mijn bed en start de dag rustig op met een lekker ontbijtje om op m’n gemakje daarna mijn spullen te pakken.

Dit jaar hadden wij het extreme geluk om de eerste sporten te trekken op de Massner/Serfaus-Fiss-Ladis | Foto: Saskia Smulders

Dan is er ook nog de categorie wintersporters die tot de laatste lift op de piste te vinden zijn. Die begrijp ik ook, want het is dan vaak een stuk rustiger en door het nemen van de laatste lift kun je ook fijne tochten maken. Zelf ben ik er rond een uurtje of drie er meestal al wel klaar mee en verlang ik naar een drankje op het terras.

Wat is er nou lekkerder dan op een terrasje onder het genot van een glas wijn en te kijken naar de skiërs op de piste?| Foto: Saskia Smulders

# 5: Je moet meteen al je gear aanschaffen

Wintersport is duur. Laten we daar geen doekjes om winden, maar het is zeker niet nodig om meteen al je wintersportspullen aan te schaffen. Ski’s huren is dan ook een hartstikke goed alternatief voor meteen kopen. Aan het huren van ski’s zitten best veel voordelen. Zo kun je altijd gebruik maken van recent materiaal, zijn ze over het algemeen goed onderhouden. Daarnaast zorgen de medewerkers van de skiverhuur ervoor dat je skischoenen goed op de ski’s passen.

Andere wintersportspullen zoals een goede ski-jas en -broek, goggle, handschoenen en een helm zijn natuurlijk onontbeerlijk. Maar je hoeft écht niet (meteen) de allerduurste spullen te kopen, zo hebben ze bij Lidl jaarlijks aanbiedingen op het gebied van wintersport.


Wintersport hoeft niet duur te zijn. Bekijk hier de tips voor een voordelige en zorgeloze wintersportvakantie


(Visited 2.319 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.