Ontdek met sneeuw bedekte bergen en de winter

Lees meer over Luzern – Vierwoudstedenmeer

De winter is begonnen in de regio van het Vierwoudstedenmeer! Geniet van de bijzondere charme in deze tijd van het jaar in Luzern en omgeving. Witte bergtoppen, besneeuwde dorpjes en romantische uitjes met een heerlijke kaasfondue zijn gegarandeerd. Een geheime tip: de UNESCO-biosfeer Entlebuch, het grootste natuur- en skigebied van Luzern!

Bijna geen enkele andere regio van Zwitserland heeft zoveel natuurlijke schatten als Entlebuch. Hier bevinden zich de grootste en meest talrijke heidelandschappen van Zwitserland, indrukwekkende karstgebieden en een flora en fauna van (inter)nationaal belang. Geen wonder dat het Entlebuch in 2001 door UNESCO werd aangewezen als biosfeerreservaat. En nu in de winter ligt hier het grootste wintersportgebied van het kanton Luzern!

Heerlijk skiën bij Luzern © Beat Brechbühl | Lucerne Tourism

Op naar de pistes van Luzern

Skiën kun je in Sörenberg, in het UNESCO-gebied Entlebuch. Met 17 skiliften en 53 kilometer piste is dit het grootste wintersportgebied van het kanton Luzern en bijzonder geschikt voor skiërs van alle leeftijden. De kleintjes vermaken zich met mascotte Snowli en leren hun eerste bochtjes op ski’s.

De wat oudere skiërs kunnen hun kunsten vertonen op de steilere hellingen op de Hundsknubel, de Grossmutter-afdaling of freestylen. Wie meer van rustig skiën houdt, kan in alle rust over de heuvels glijden en uitrusten in een van de talrijke bergrestaurants. Uitdagender is de afdaling van de hoogste bergtop van Luzern, de Brienzer Rothorn.

Ook voor niet-skiërs genoeg te doen

Ook niet-skiërs voelen zich in Sörenberg thuis, want vervelen hoef je je hier nooit. Glij bijvoorbeeld over de panoramische langlaufloipes, ga sleeën op de rodelbanen, verken de winterwandel- en sneeuwschoenpaden of ga schatzoeken op het detectivepad. Hier zijn de beste tips op een rij:

1. Langlaufen tussen knoestige bergdennen

Genoeg van de drukte? Een tocht naar de zonnige langlaufloipes van Entlebuch, genesteld in het prachtige berglandschap, geeft je een puur geluksgevoel. De paden midden in de prachtige natuur leiden door bossen en heidelandschappen in de UNESCO-biosfeer Entlebuch.

Langlaufen voor liefhebbers. Foto David Kurth

2. Heerlijke buitenfondue

Je reis naar Zwitserland is niet compleet zonder fondue in de sneeuw. Met de Outdoor Fon-due Pleasure krijg je een rugzak vol lekkernijen om mee te nemen op je wandeling. Zo kun je op je eigen favoriete plekje genieten van een heerlijke fondue en een glaasje witte wijn. Het vriendelijke personeel van Hotel Sporting geeft graag insidertips over de mooiste locaties in de regio.

Fonduen in de buitenlucht. Foto Bergkäserei Marbach

3. Nachtskiën in Sörenberg

Is gewoon skiën op de piste te saai voor je? Ga dan eens op een onverwacht moment skiën! Beleef bijvoorbeeld een heel bijzondere ski-ervaring bij maanlicht op de verlichte Ochsenweid-helling. Elke woensdag en vrijdag van januari tot maart wordt de Ochsenweid-piste na de reguliere ski-uren opnieuw geprepareerd. Onder de sterrenhemel wordt skiën een heel bijzondere ervaring.

Nachtskiën op de Sörenberg. Foto Samuel Büttler

4. Winterplezier onder de maan

Klaar voor wat romantiek en magie? Maak een sfeervolle vollemaanwandeling! De tocht vindt plaats op de vier vollemaannachten tijdens het winterseizoen. Deelnemers leren meer over het bijzondere samenspel van de natuur en de maan. Na een verwarmende sparrenlikeur gaat de wandeling verder naar Hotel Sporting en later naar de Marbachegg. Altijd in het gezelschap van de met sterren bezaaide nachtelijke hemel. Je gaat pas terug naar het dal na een lekker maanbiertje.

Wandelen onder de volle maan. Foto Renate Wyss

5. Geniet van een winterwandeling

Tijdens deze ontspannen wandeling geniet je van het meest populaire gerecht uit Entlebuch: heerlijke meringues gemaakt van gesuikerd eiwit! Net zo wit als dit toetje is het landschap dat tijdens de wandeling wordt doorkruist. Het pad voert langs idyllische heidevelden en indrukwekkende bergpanorama’s.

Jummie! Foto Urs Homberger

6. Sneeuwschoenwandeling met ontspanning in de hottub

Heb je al koude voeten van alle sneeuw, maar heb je nog niet genoeg van de winter in Zwitserland? Dan is de volgende ervaring speciaal voor jou. Geniet van een sneeuwschoentocht gevolgd door een duik in het bubbelbad in het achterland van Luzern. Hier, in de buurt van de kleine berg Napf beleef je pure natuur, ver weg van de drukte. Na een uitgebreide ontdekkingstocht door de witte sprookjeswereld wachten een verwarmde hottub en heerlijke kaasfondue op je bij de tipi in Romoos. Blijven slapen kan natuurlijk ook!

Drankje in de hottub bij Tipi Romoos © UNESCO Biosphere Entlebuch

7. Winterwandeling naar het Schwandalpweiher Kneipp-complex in Flühli

Kneipp in de winter? Ja dat klopt! Het ijskoude voetenbad kan ook gewoon in de winter. Maar alleen voor dappere gasten… Bezoek het prachtige Schwandalpweiher Kneipp-complex in Flühli. Ontdek de parel in het sprookjesachtige winterwonderland tijdens een ontspannen wandeling. De rondwandeling biedt een prachtig uitzicht op de Schwän-delifluh, ook wel de Entlebuch Dolomieten en de verder weg gelegen toppen zoals Schrattenfluh en Brienzer Rothorn.

Kneippanlage Schwandalpweiher Flühli © UNESCO Biosphere Entlebuch

Meer weten? Lees dan alles over het prachtige Luzern – Vierwoudstedenmeer

Hoofdfoto: Foto-Christian-Perret

(Visited 328 times, 1 visits today)