Het Britse Post Office onderzocht de prijzen in 25 Europese resorts 

Door: Ilse Nijhof

Het beeld wat niet-wintersporters vaak hebben van wintersport is dat het duur is. Over het algemeen klopt dit natuurlijk wel. Waar je in de zomervakantie bijvoorbeeld alleen rekening hoeft te houden met de kosten voor een vlucht of autorit en accommodatie, komt er bij de wintersport nog van alles bij kijken. Van een skipas, tot de skikleding, tot het materiaal en de lessen. Het is behoorlijk wat.

Reporter Matthijs gaf eerder al tips om de wintersport goedkoop te houden. De financiële tak van de Britse Post Office heeft nu onderzoek gedaan naar de exacte prijzen in vijfentwintig resorts. In dit artikel vind je de resorts waar je terecht kunt als je niet teveel geld uit wil geven!

Het onderzoek

Bij het onderzoek is gekeken naar het totaalplaatje. Wat niet onderzocht wordt is de prijs van een overnachting, van de vlucht of de kwaliteit van de skigebieden. Wel wordt de prijs van een zesdaagse skipas en zes dagen skimateriaal (ski’s en schoenen) meegenomen. Ook wordt er gekeken naar skiles, verschillende drankjes (grote koffie, kleine cola, een wijntje van 50 cl, een biertje van 25 cl) en een lunch op de piste (bestaande uit een hoofdgerecht en dessert, exclusief drankjes). De kosten zijn gebaseerd op prijzen in het middenseizoen.

Top vijf

Het skigebied waar je het beste heen kunt gaan als je goedkoop uit wilt zijn is het Bulgaarse Bansko. Het populaire resort staat op de eerste plek, met een reis die minder dan de helft kost vergeleken met de concurrenten in de Alpenlanden. Je bent hier omgerekend zo’n 458 euro kwijt. Op plek twee vind je het Italiaanse resort Bardonecchia. Kranskja Gora in Slovenië is derde geworden, hier betaal je tien procent meer dan in Bansko. Vierde werd het Zweedse Vemdalen en op de vijfde plaats staat het prachtige Rauris in Oostenrijk.

resort
De tien goedkoopste Europese resorts. Gebaseerd op het onderzoek van The Post Office

Goedkoopste landen

Het land wat verbazingwekkend de ranglijst domineert is Italië. Het is, met vier van zijn resorts in de top tien, het goedkoopste land in Europa voor een skivakantie deze winter. Zoals hierboven vermeld is het Italiaanse Bardonecchia tweede geworden maar vind je ook Sestriere (zevende), La Thuile (achtste) en Cervinia (tiende) terug in de top tien. Oostenrijk is met twee noteringen in de top tien (Rauris en Ellmau) na Italië het goedkoopste land voor een skivakantie.

Het goedkoopste resort in Frankrijk valt net buiten de top tien. Morzine staat namelijk op de elfde plaats. Om het goedkoopste Zwitserse resort te vinden moet je nog even verder scrollen. Grindelwald is met zijn éénentwintigste plaats de goedkoopste plek in Zwitserland om te gaan skiën. Wat verder opvalt is de hoge notering voor Soldeu, Andorra. Dit resort staat met zijn negende plaats nog net in de top tien.

Resort
Hier kun je dus beter niet heen als je niet teveel wilt uitgeven. Foto Pixabay

Prijsdaling t.o.v. vorig jaar

Wat verder opvalt aan het rapport is de prijsdaling in éen derde van de skigebieden ten vergeleken met vorig jaar. De grootste prijsdaling is te vinden in het Oostenrijkse Ellmau. De prijzen zijn hier met meer dan vier procent gedaald.

Duurste skiresort

Het Zwitserse resort Zermatt is het duurste skiresort van Europa. Hier betaal je bijna drie keer meer voor alles dan in Bansko. Ook in Sankt Anton ben je behoorlijk wat kwijt, het staat op de tweede plaats na Zermatt. Dit komt onder andere doordat de kosten vorig jaar met 12.7 procent zijn gestegen. Het Zwitserse Saas Fee werd derde.

Resort
De tien duurste Europese resorts. Gebaseerd op het onderzoek van The Post Office

Nieuwsgierig naar de exacte prijzen? Het complete rapport is hier terug te lezen! Let op, de prijzen worden getoond in Britse ponden, niet in euro’s!


Meer wintersportnieuws lees je hier


Bron: Post Office & Telegraph.uk
Foto’s: Pixabay
Grafiek: Grafiektool

 

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Dit jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer