Vanochtend werden de coronamaatregelen voor wintersport in Oostenrijk voor het komende seizoen 2021-2022 gepresenteerd. Onder het motto “Strenge regels, veilige winter” presenteerden minister van Toerisme Elisabeth Köstinger, minister van Volksgezondheid Wolfgang Mückstein en de Tiroler gouverneur Günther Platter vandaag de regels voor het komende winterseizoen.

Regels Oostenrijk

Zoals al enigszins verwacht (de Bondskanselier nam er dit weekend al een kleine voorsprong op) gaat het 3G bewijs als toegang tot liften en horeca een grote rol spelen. Voor restaurants en hotels is een 3G-certificaat (gevaccineerd, genezen, getest) nodig. En ook in kabelbanen is een 3G bewijs als toegang nodig. Controle van het 3G bewijs ligt volgens minister Köstinger bij het kopen van skipassen, ofwel bij de liften: dit plan moet nog verder uitgewerkt worden. Daarnaast geldt er in de liften een FFP2-maskerplicht. Bij de liften gelden er door deze FFP2 mondkapjesplicht dan verder geen capaciteitsbeperkingen. Ook hoeft er geen afstand te worden gehouden.

Voor kerstmarkten geldt ook de 3G-regel.

Uitgangspunt bij alle maatregelen is de bezetting op de Oostenrijkse IC. Het doel is enerzijds te voorkomen dat de ziekenhuiscapaciteit overbelast raakt en anderzijds te voorkomen dat Oostenrijk als risicogebied wordt aangemerkt. Als de bezetting op de IC teveel toeneemt, kan men de regels verscherpen.

Après-ski gaat door

De regels voor après-ski worden gebaseerd op die voor de nachtgastronomie. Dat betekent dat après-ski onder voorwaarden weer mogelijk is. Er hoeft geen afstand te worden gehouden, maar de toegang is ook hier alleen met een 3G bewijs. En mocht de bezetting op de IC te hoog worden, dan worden de regels aangepast volgens een drie stappenplan. De regels kunnen dan aangepast worden naar een 2G (gevaccineerd of genezen) of zelfs 1G (gevaccineerd) bewijs als voorwaarde voor toegang.

Veilig op wintersport

“De regels voor Oostenrijk die nu zijn gepresenteerd bieden de best mogelijke bescherming en veiligheid voor gasten en bedrijven. Oostenrijk is het nummer 1 wintersportland van Europa, zo’n 50 procent van alle wintersportvakanties in de EU worden gemaakt in Oostenrijk. Het is duidelijk voor mij dat er dit jaar een winterseizoen zal zijn en dat het veilig is omdat we alle nodige voorzorgsmaatregelen nemen,” legde de minister van Toerisme uit.

Reacties uit Duitsland

Vanuit het buurland Duitsland -dat vorig jaar fel tegen het doorgaan van het winterseizoen was- kwamen dit keer positieve woorden op de regels in Oostenrijk. “We willen weer zorgeloos op skivakantie”, zegt Thomas Bareiß (CDU) maandag tegen de kranten van de Funke-mediagroep. “Daarom is het principieel juist om bepaalde evenementen alleen open te stellen voor groepen mensen met een laag besmettingsrisico.” Bij een toename van het aantal besmettingen mogen er geen sluitingen meer zijn en moeten gasten en hosts tegelijkertijd worden beschermd. “In dat geval moet nog worden nagegaan of een snelle antigeentest nog voldoende is”, aldus Bareiß. “De vaccinatie blijft het allerbelangrijkste.”

SPD-gezondheidsdeskundige Karl Lauterbach reageerde kritisch. “Op dit moment kan niemand betrouwbaar voorspellen hoe het volgende winterseizoen eruit zal zien – zelfs de Oostenrijkse kanselier niet”, vertelde Lauterbach aan de Funke-kranten. Vanuit het perspectief van vandaag zou hij “liever afraden om te feesten” en verwees hij naar vaccinatiedoorbraken. 
Volgens Oostenrijks minister van Toerisme Köstinger worden voor het winterseizoen in Beieren en Zuid-Tirol dezelfde maatregelen overwogen als in Oostenrijk.

Welke maatregelen gelden er bij het reizen van Nederland naar Oostenrijk?

Op Nederland Wereldwijd vind je alle recente informatie over de coronamaatregelen per land. Lees deze goed door voor je op reis gaat. En op de site van de Oostenrijkse overheid vind je ook alle informatie over het reizen naar Oostenrijk.

De tijd zal ons gaan leren of en welke maatregelen afdoende gaan zijn, maar wij hopen toch vooral weer heerlijk op wintersport te kunnen!
(P.S.: hou je het netjes in de comments? Dankjewel!)

Bronnen: Tiroler Tageszeitung, ORF Tirol
Hoofdfoto: Edwin Hagenouw


Ook lezen:

 

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Dit jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer