In deze skigebieden kun je vele kilometers maken op de zwarte piste

Door: Karin Nijhof

Ben jij ondanks de Coronaperikelen opzoek naar een wintersportbestemming met veel zwarte pistes? Lees dan vooral verder. Hoewel veel wintersporters tevreden lijken te zijn met een blauwe of rode piste, zo bestaan er ook genoeg ski en-snowboardfanaten die juist een adrenalinestoot krijgen van het maken van een afdaling op een zwarte piste. Maar in welke skigebieden vind je de meeste zwarte pistes? Ik zocht het voor je uit!

Wanneer mogen we van een zwarte piste spreken?

Elke wintersporter weet dat de kleur van de piste de moeilijkheidsgraad aangeeft. Uit ervaring weet ik dat dit per land ook nog wel eens kan verschillen. Onderaan de skilift denk je dan ineens, was dit een rode piste? Dit leek wel zwart en of andersom. Vaak geven skigebieden een kleur aan een piste op basis van makkelijk-gemiddeld-moeilijk. Dat kan er voor zorgen dat je beleving in elk skigebied met betrekking tot de kleur van de piste anders is.

Over het algemeen heeft een blauwe piste maximaal een hellingsgraad tot 16 procent en bij een rode piste is dat maximaal 23 procent. Er bestaan ook groene pistes, deze hebben een hellingsgraad tussen de 3 en 10 procent. Maar niet alleen de hellingsgraad zorgt voor de kleur van de piste. Zo kan een piste ook met de kleur rood worden aangeduid omdat het een smalle piste is en dwars door de bossen gaat.

Geen maximale moeilijkheidsgraad

De zwarte pistes zijn vaak de moeilijkste. Ze hebben dikwijls een net iets hoger percentage met betrekking tot de hellingsgraad dan de rode (vanaf 23 procent). Zwarte pistes zijn vaak steiler en hebben meer buckels dan de rode en blauwe afdalingen. De pistes worden minder goed onderhouden ten opzichte van de andere twee. Een zwarte piste heeft geen maximale moeilijkheidsgraad.

Kortom, alle factoren samen zorgen voor de kleur van de piste. Nogmaals, in elk skioord kan dit verschillen. Je komt al snel achter de steilheid en of de kleur van de piste door het maken van een val. Hoe langer je doorglijdt na een val, des te steiler de piste was. Vaak verlies je dan ook nog eens halverwege je ski’s. Herkenbaar?

Perfecte pistes in Galtur. Foto: Maaike de Vries
Perfecte pistes in Galtur

De steilste piste van Europa

Leuk weetje is dat de steilste piste ter wereld de “Zwitserse Muur” in Avoriaz is. Deze zwarte piste heeft zelfs een hellingsgraad van 76 procent! Lees hier ook meer over de meest bizarre afdalingen ter wereld en krijg mede door de foto’s een indruk hoe steil steil is.

Ski-plaats feitjes
Avoriaz, in 1960 helemaal ontworpen en gebouwd voor de wintersport

10 skigebieden binnen Europa met veel zwarte pistes!

Zie jij elke zwarte piste als een uitdaging. Ik heb in kaart gebracht welke tien skigebieden binnen Europa veel kilometer aan zwarte pistes heeft. Het kan natuurlijk zo zijn dat er één of meerdere ontbreken. Laat het ons dan weten!

  1. Ski amadé. Misschien niet helemaal eerlijk omdat het gebied uit vijf regio’s bestaat. In totaal heeft het hele skigebied 760 kilometer aan pistes, waarvan 95 kilometer zwart is.

2. Het voor mij onbekende Via Lattea in Italië en Frankrijk. De 400 kilometer aan pistes  bevindt zich in beide landen. Het telt ruim 85 kilometer aan zwarte pistes!

3.  Evasion Mont-Blanc in Frankrijk. De Evasion Mont-Blanc is één van de oudste skioorden van Frankrijk en heeft 70 kilometer aan zwarte pistes. Het hele skigebied telt meer dan 400 kilometer aan pistes.

4. Het grote skigebied van Les Portes du Soleil (650 km) in Frankrijk en Zwitserland telt ruim 70 kilometer aan zwarte piste waaronder de steilste “Zwitserse Muur” in Avoriaz.

5. L’Alpe d’Huez in Frankrijk. Het skioord heeft in totaal 250 kilometer aan skipistes waaronder ook de beruchte 16 kilometer lange zwarte “Sarenne” afdaling en de steile zwarte afdaling “Le tunnel”. in totaal heeft dit skigebied 67 kilometer aan zwarte pistes.

6. SkiArena Andermatt-Sedrun. Het skigebied SkiArena Andermatt- Sedrun heeft 180 kilometer aan skipistes. Het skigebied telt maar liefst 65 kilometer aan zwarte pistes.

7. Ski Arlberg in Oostenrijk. Dit skigebied telt 42 kilometer aan zwarte pistes. Het is een groot skioord met een totaal van 345 kilometer aan pistes.

8. Ski Zillertal 3000 in Oostenrijk. Het skigebied heeft ruim 40 kilometer aan zwarte pistes. In totaal kent het skigebied Ski Zillertal 3000, 142 kilometer pistes.

9. Kronplatz Italië: Van de in totaal 119 kilometer aan pistes wordt 25 kilometer met de kleur zwart aangeduid.

10. Skigebied Belalp in Zwitserland. Dit skigebied telt slechts 60 kilometer aan skipiste maar daarvan is ruim 20 kilometer zwart gekleurd.


Redacteur Saskia schreef over het overleven op je eerste zwarte piste, hoe doe je dat?


Bronnen tekst:  Snowrepublic en wintersport.nl 
Bron foto’s: Snowrepublic

(Visited 1.489 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.