Dit weekend 2 meter sneeuw verwacht. Lawinegevaar neemt toe

Door: Saskia Smulders

Collega reporter Patricia schreef al over de problemen met de vroege sneeuwval in Oostenrijk. Ze zijn er echter nog niet van de problemen af, want dit weekend gaan verschillende storingen komen die tot zondag wel tot 2 meter sneeuw kunnen gaan geven in de bergen.

Sneeuwdump voor het zuiden

De rest van de week blijft het sneeuwen in Oostenrijk, zelfs tot in de dalen. Dit is te danken aan een dalende sneeuwgrens die ervoor zorgt dat de sneeuw ook daar blijft liggen. Op onderstaande kaartje is goed te zien waar de meeste sneeuw gaat vallen:

Bron: WXcharts.com

Zoals je kunt zien zijn het vooral de zuidelijke Alpen die de meeste sneeuw te verduren krijgen. Ook al is het pas november, toch is het al prettig om alvast een voorraadje sneeuw op de bergen te hebben liggen. Deze sneeuw kan immers als ondergrond voor toekomstige sneeuwval zorgen. Althans, dat lijkt zo…maar is dat ook zo?

Lawinegevaar en wateroverlast

Omdat het bovenop de bergen zo hard sneeuwt neemt het lawinegevaar daar echter zienderogen toe. Omdat de verse sneeuw vrij veel water bevat, is deze zwaar en nat. Dat zorgt voor een grote kans op het gaan glijden van de verse sneeuw die zich nog niet goed genoeg op de onderlaag heeft kunnen vastzetten. Ook kunnen hoogspanningsmasten en bomen het door het gewicht begeven, zoals in onderstaande tweet te zien is. Pas dus op!

Als het lawinegevaar is geweken kan deze laag zich echter prima manifesteren als onderlaag voor toekomstige dumps. Kortom: de te verwachten extreme neerslag kan op korte termijn erg gevaarlijk zijn, maar kan op lange termijn juist een positief effect hebben. Maar goed, het blijft afwachten geblazen.

Föhn in het noorden

Terwijl dus vooral de zuidkant van de Alpen wordt getrakteerd op een heuse sneeuwbom krijgen de noordelijke Alpen te maken met een ander fenomeen. Daar gaat namelijk vanaf zondag een föhn waaien die tot stormachtig kan uitgroeien.

Lees ook:

(Visited 325 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.