Ga nu met korting naar Ischgl. Klik hier voor meer informatie.


 

Dit was het NK Freeride 2019

Door Karsten Eelkema

Afgelopen week heeft wintersportend Nederland mogen genieten van het Poederbaas NK Freeride 2019 in skiën en snowboarden. In beide disciplines streden de beste Nederlandse freeriders om de titel en natuurlijk de eeuwige roem. Met het zonnige Kappl als decor heeft Poederbaas hier een geweldig evenement in elkaar gezet voor zowel de deelnemers als de supporters. Namens Snowrepublic waren mijn fotograaf Joscha en ik aanwezig bij dit pareltje van de Nederlandse wintersportevents.

NK Freeride Kappl (Foto: Joscha Kotlan)
Poederbaas eigenaar Stenmar heeft het startsignaal (Foto: Joscha Kotlan)
Dropping in! (Foto: Joscha Kotlan)
Trucs en sprongen leveren extra punten op (Foto: Joscha Kotlan)
Een laatste Facecheck (Foto: Joscha Kotlan)
Klaar voor de start… (Foto: Joscha Kotlan)
…en af! (Foto: Joscha Kotlan)

De wedstrijd

Het event is over meerdere dagen verspreid, maar de 2 belangrijkste dagen waar we voor komen zijn woensdag 20 maart en donderdag 21 maart. Op woensdag worden de qualifiers ‘gereden’, bij deze voorrondes wordt het kaf van het koren gescheiden voor de grote finale op donderdag 21 maart. Een run begint boven aan de helling bij de starter, en eindigt bij een grote rode finishboog op de piste. Verder genieten de atleten de complete vrijheid om te skiën en boarden waar ze willen. Aan het eind krijgen de atleten van de jury te horen wie er door is naar de finale, en wie helaas afgevallen is. Waar let de jury op, en wie zit er eigenlijk in de Jury? Ik vroeg het Rembert Notten, een van de 4 Juryleden. Rembert: ‘We letten op 5 punten: controle, vloeiendheid, snelheid, air&style en de algemene indruk van de run. Uiteraard hoef je niet met 100 kilometer per uur naar beneden, als de controle er maar is. Zo ben je meteen uitgeschakeld als je een ski verliest en worden snowboarders bij een ‘buttcheck’ flink afgerekend’. De jury staat onder leiding van de Nederlandse freerider Paul de Groot, die zelf veel wedstrijdervaring heeft. We konden hem onder meer in de prestigieuze FreerideWorldTour bewonderen, voordat hij zijn wedstrijdcarriere beëindigde.

Omstandigheden

Dankzij een vers pak sneeuw een paar dagen voor de wedstrijd, waren de condities eigenlijk top. Goed weer en zicht, relatief weinig lawinegevaar en een laagje fris bij elkaar gewaaide poedersneeuw. De ‘Face’ waar de atleten hun kunsten mogen vertonen is voornamelijk een noordoosthelling, waar de zon dus niet veel te zien is. Hierdoor blijft, ondanks de hoge temperaturen en de strakblauwe lucht, de sneeuw vrij lang in haar oorspronkelijke vorm. Wel was de invloed van de wind te merken, maar perfecte poedersneeuw vind men zelden.

Hierdoor blijft, ondanks de hoge temperaturen en de strakblauwe lucht, de sneeuw vrij lang in haar oorspronkelijke vorm

Alles bij elkaar gewoon erg goede omstandigheden voor de atleten, om te laten zien wat ze in huis hebben. Op de finaledag werd de start een stuk richting het oosten verlegd, waardoor de zon meer op de helling staat dan gister. Als gevolg hiervan wordt de sneeuw zwaarder en verliest de losse consistentie van de dag ervoor. Moeilijker dan de qualifier dus, maar de finalisten weten er toch wat prachtigs van te maken.

De witte wonderwereld rondom Kappl (Foto: Joscha Kotlan)
De Jury bekijkt iedere beweging (Foto: Joscha Kotlan)

Rondom het event

Naast skiën en boarden kunnen er ook een hoop andere dingen gedaan worden in Kappl. Zo was er een stand waar je je ski’s kon laten waxen en slijpen. De lawinepieper-producent ARVA bood een workshop aan hoe je met lawinepiepers moet zoeken. Ook was er een workshop toerskiën/freeriden onder leiding van Jelle Staleman. Dit alles onder het genot van een hapje en een drankje in restaurant Sunny Mountain. Iedere dag werd hier de DJ Booth opgebouwd zodat de dag goed afgesloten kon worden. De DJ Booth was overdag op de berg te vinden, vanwaar gemodereerd werd en de atleten akoestisch ondersteund werden door techno beats.

Ook was er een workshop toerskiën/freeriden onder leiding van Jelle Staleman

Verder vlogen nog een paraglider en een drone over het event heen, om gave opnames te maken. Ook een van de bijzondere verschijningen op het event was Mark Tuitert. Onze Olympisch Kampioen op de 1500m in Vancouver heeft de schaatsen tegenwoordig voor brede poederlatten geruild en skiet vandaag zijn eerste wedstrijd mee.

een van de bijzondere verschijningen op het event was olympisch schaatskampioen Mark Tuitert

Hij wist de finale helaas niet te halen, maar desondanks bleef zijn aanwezigheid natuurlijk niet onopgemerkt. De sfeer rondom het event was heerlijk ontspannen, en voor iedereen toegankelijk. Voor zitzakken, muziek en biertjes werd gezorgd, zodat je optimaal kunt genieten van het skispektakel.

De finale: voorbereiding

De grote dag is aangebroken! Het weer is top, de finalisten zijn er klaar voor en de helling is nog vrijwel onverspoord. Alle ingrediënten voor een topskidag, maar hoe bereid je je daarop voor? We vroegen het aan de winnaar van de kwalificatieronde bij de mannen skiërs: Alexander Hooftman. Alex is de hele winter in de Alpen te vinden, dit jaar in het Oostenrijkse Zillertal. Vanaf daar reist hij met een caravan op zoek naar de beste sneeuw. Hoe combineer je zo een leven echter met werk? Alex: ‘In de zomers is het hard werken, lange dagen en zoveel als mogelijk om de winters te bekostigen. In de zomer train ik daarnaast voor het winterseizoen: kracht, uithoudingsvermogen en trampoline om de trucs te oefenen die in de winter op ski’s uitgeprobeerd worden.’

Wat ons benieuwde: hoe maak je de stap van hobbyskiër naar wedstrijdskiër? Alex: ‘Vroeger werd het skiën me met de paplepel ingegoten, in een skiklasje in Frankrijk, je kent dat wel. Later skiede ik in een wedstrijdteam slalomwedstrijden, maar daar was ik na een tijd wel klaar mee: ik wilde mijn eigen bochten skiën. Nadat ik de eerste keer meedeed aan het NK Freeride begon de passie pas echt op gang te komen. Nu ski ik de lines die ik zelf wil de hele winter lang’. Tot slot, hoe bereid je als finalist jezelf voor op zo een wedstrijd? Alex: ‘Gewoon lekker, beetje uitrusten en een biertje drinken. Gewoon de line skiën die je in je hoofd hebt en op je ski’s blijven staan.’. Alex is na de wedstrijd nog te vinden in Kaprun bij de volgende wedstrijd, en zal ook de komende weken nog in Oostenrijk op zoek gaan naar de beste sneeuw.

De finale: wedstrijd

De finale was geweldig, vuurwerk van alle deelnemers kregen we te zien! Het resulteerde in prachtige beelden, en titels voor Lisa van Haaster (vrouwen snowboard), Bob de Ruiter (mannen snowboard), Berber Semmelink (vrouwen ski) en Loic Isliker (mannen ski). De winnaars werden bij de prijsuitreiking nog een keer bedankt voor hun schitterende runs, en kregen de prijzen en medailles overhandigd. Na meerdere champagnedouches was er tijd voor een gezamenlijke foto met alle medaillewinnaars! We wisten nog snel een commentaar van de winnaar van de dag, Loic Isliker, te krijgen: ‘Loic, hoe was de wedstrijd? Loic: Het was super, ik had niet de juiste ingang in mijn line, maar ik wist nog waar ik was.

Het resulteerde in prachtige beelden, en titels voor Lisa van Haaster (vrouwen snowboard), Bob de Ruiter (mannen snowboard), Berber Semmelink (vrouwen ski) en Loic Isliker (mannen ski)

Gelukkig vond ik de drops en kon ik afsluiten met de laatste grote 360, en dus ben ik superblij! Heeft de 360 het verschil gemaakt met de rest? Loic: Ja ik denk het wel, ik wist dat ik niet op de sharks moest landen dus bleef ik rechts. Toen ik afsprong en in de lucht zat wist ik dat ik op de juiste spot zat en ben ik vol naar de finish gereden. Alles viel op zijn plek!’. Loic heeft ervaring als freerider bij de FreerideWorldTour voor jongeren, maar stopte hiermee vanwege de spanning die dit met zich meebracht. Op de vraag of deze overwinning vandaag een nieuwe stap in zijn wedstrijdcarrière is antwoord hij ‘Misschien wel… In ieder geval ben ik er volgend jaar weer bij!’.

Volgend jaar…

Voor iedereen die wil meedoen: gewoon aanmelden. Voor iedereen die wil komen kijken: gewoon langskomen. Naast het gave event is Kappl ook gewoon een erg leuk skigebied. Bovendien liggen de toeristische trekpleisters St. Anton am Arlberg en Ischgl om de hoek. Of de organisatie al wat kwijt wil over volgend jaar vroegen we Josine, die voor poederbaas werkt. Josine: ‘Het begint allemaal met het uitzoeken van een skigebied en een face. Ook hebben we natuurlijk onze partners nodig. We organiseren een festivalterrein en feestjes eromheen, dus dat kost wat organisatie. Gelukkig valt alles goed op zijn plek en die uitdagingen zijn juist leuk. De voorbereidingen voor volgend jaar lopen al, maar daar volgt later meer…’

Wij bedanken ons bij Poederbaas voor de organisatie! Ook willen we Hotel Post bedanken voor het heerlijke eten en alle deelnemers voor jullie inzet! We hebben van dit evenement genoten en kunnen iedereen die wat met off-piste skiën heeft aanraden volgend jaar ook eens langs te komen. Daarnaast wil ik me bedanken bij mijn maatje en fotograaf Joscha Kotlan, die de vele mooie foto’s gemaakt heeft. Momenteel zijn we bezig de drone-opnames te bewerken, dus een gave aftermovie volgt nog!

Het werk van Joscha is te bekijken via instagram.com/joshi_mohtoh/. Stay tuned want de bewegende beelden zeggen altijd meer dan duizend woorden!


Lees hier alle wintersportreisverhalen


 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer