Nu al meer slachtoffers dan andere jaren

Door Ilse Nijhof | Bron: Kronen Zeitung | Hoofdfoto: Pixabay

Er zijn weliswaar minder ongevallen op de piste maar er zijn er wel meer met dodelijke afloop. Bij maar liefst zestien ongevallen overleefde het slachtoffer het niet. Dit aantal is het drievoudige vergeleken met andere jaren. Dat concludeert de alpiene ongevallenstatistieken voor deze winter in Tirol.

Minder ongevallen

Gelukkig zijn niet alle statistieken alarmerend. Het aantal piste-ongevallen is namelijk met 2544 een stuk gedaald vergeleken met het gemiddelde over tien jaar (2801). Het dodental in heel Oostenrijk staat inmiddels op 38 en dat is wel een trieste piek. Ter vergelijking: in 2018/19 waren er ‘slechts’ 27 doden.


ADVERTENTIE

Stubai
De lente is het mooiste seizoen voor wintersport. Klik hier voor meer info!

Meer sterfgevallen in Tirol

Het aantal sterfgevallen in Tirol staat op zestien, wat een alarmerende toename is omdat dit aantal in voorgaande jaren altijd minder was dan tien. De meest voorkomende doodsoorzaak is cardiovasculaire aandoeningen, met vallen en botsingen tot gevolg. Het aantal gewonden daarentegen ligt met 1265 wel ver onder het tienjaars gemiddelde van 1432.

“de hoge mate van stress in het dagelijks leven speelt een grote rol in het grote aantal dodelijke ongevallen

Voorzitter van de Oostenrijkse raad en toezicht voor alpiene veiligheid, Karl Gabl, denkt dat de hoge mate van stress in het dagelijks leven een grote rol speelt in het grote aantal dodelijke ongevallen. “Mensen nemen hun dagelijkse stress mee de pistes op en zijn daarom niet geconcentreerd. Dat zie je aan het feit dat meer dan veertig procent van de ongevallen zelf veroorzaakt zijn.”

Duitsers het vaakst slachtoffer

De oorsprong van de slachtoffers op de hellingen in heel Oostenrijk (wat waarschijnlijk overeenkomt met Tirol) is als volgt: 38% komt uit Duitsland, gevolgd door Oostenrijk met 22%. Nederland staat op de derde plaats met 8% en de rest komt uit verschillende landen.

Minder lawinedoden

Ondanks het hoge aantal doden is het aantal lawineslachtoffers in heel Oostenrijk met tweederde gedaald. Dit aantal ging van achttien naar zes. Vijf van de zes lawine ongevallen met dodelijke slachtoffers vond plaats in Tirol. Op 9 november stierven twee Nederlanders op de Rettenbachferner, op 31 december een Duitser in de Gamskarspitze in St. Anton am Arlberg.

Op 31 januari een Neder-Oostenrijker in Neuerkogel in Kühtai en op 9 februari een Tiroler in Murkarspitze / Roßkar in Längenfeld. Opvallend feit hierbij is dat het aantal lawinedoden in Tirol de afgelopen vier seizoenen ook op vijf stond, met uitzondering van 2017/2018 toen er zes dodelijke slachtoffers te betreuren waren.

Alcohol speelt een minimale rol

Slechts 2% van de degenen die betrokkenen waren bij een ongeval had gedronken. Dit percentage was altijd 1.


Meer nieuws artikelen lezen?


(Visited 26.130 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.