Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Nu al meer slachtoffers dan andere jaren

Door Ilse Nijhof | Bron: Kronen Zeitung | Hoofdfoto: Pixabay

Er zijn weliswaar minder ongevallen op de piste maar er zijn er wel meer met dodelijke afloop. Bij maar liefst zestien ongevallen overleefde het slachtoffer het niet. Dit aantal is het drievoudige vergeleken met andere jaren. Dat concludeert de alpiene ongevallenstatistieken voor deze winter in Tirol.

Minder ongevallen

Gelukkig zijn niet alle statistieken alarmerend. Het aantal piste-ongevallen is namelijk met 2544 een stuk gedaald vergeleken met het gemiddelde over tien jaar (2801). Het dodental in heel Oostenrijk staat inmiddels op 38 en dat is wel een trieste piek. Ter vergelijking: in 2018/19 waren er ‘slechts’ 27 doden.


ADVERTENTIE

Stubai
De lente is het mooiste seizoen voor wintersport. Klik hier voor meer info!

Meer sterfgevallen in Tirol

Het aantal sterfgevallen in Tirol staat op zestien, wat een alarmerende toename is omdat dit aantal in voorgaande jaren altijd minder was dan tien. De meest voorkomende doodsoorzaak is cardiovasculaire aandoeningen, met vallen en botsingen tot gevolg. Het aantal gewonden daarentegen ligt met 1265 wel ver onder het tienjaars gemiddelde van 1432.

“de hoge mate van stress in het dagelijks leven speelt een grote rol in het grote aantal dodelijke ongevallen

Voorzitter van de Oostenrijkse raad en toezicht voor alpiene veiligheid, Karl Gabl, denkt dat de hoge mate van stress in het dagelijks leven een grote rol speelt in het grote aantal dodelijke ongevallen. “Mensen nemen hun dagelijkse stress mee de pistes op en zijn daarom niet geconcentreerd. Dat zie je aan het feit dat meer dan veertig procent van de ongevallen zelf veroorzaakt zijn.”

Duitsers het vaakst slachtoffer

De oorsprong van de slachtoffers op de hellingen in heel Oostenrijk (wat waarschijnlijk overeenkomt met Tirol) is als volgt: 38% komt uit Duitsland, gevolgd door Oostenrijk met 22%. Nederland staat op de derde plaats met 8% en de rest komt uit verschillende landen.

Minder lawinedoden

Ondanks het hoge aantal doden is het aantal lawineslachtoffers in heel Oostenrijk met tweederde gedaald. Dit aantal ging van achttien naar zes. Vijf van de zes lawine ongevallen met dodelijke slachtoffers vond plaats in Tirol. Op 9 november stierven twee Nederlanders op de Rettenbachferner, op 31 december een Duitser in de Gamskarspitze in St. Anton am Arlberg.

Op 31 januari een Neder-Oostenrijker in Neuerkogel in Kühtai en op 9 februari een Tiroler in Murkarspitze / Roßkar in Längenfeld. Opvallend feit hierbij is dat het aantal lawinedoden in Tirol de afgelopen vier seizoenen ook op vijf stond, met uitzondering van 2017/2018 toen er zes dodelijke slachtoffers te betreuren waren.

Alcohol speelt een minimale rol

Slechts 2% van de degenen die betrokkenen waren bij een ongeval had gedronken. Dit percentage was altijd 1.


Meer nieuws artikelen lezen?


 

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer