Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

In zo’n zeven minuten een afdaling van 1700 hoogtemeters!

Door: Pauline van der Waal | Saas-Fee

Saas-Fee, het authentieke en rustieke dorp in het Zwitserse Saasdal heeft ook een hele andere kant. Elk jaar in maart dalen honderden daredevils met duizelingwekkende snelheid helemaal van de gletsjer af naar het dorp in het dal. Op een mountainbike! Dit jaar is zaterdag 14 maart dé datum. Geen idee wat je je erbij moet voorstellen? Bekijk dan eerst onderstaande video maar even.

Start vanaf de gletsjer op 3500 meter

Op de gletsjer van Saas-Fee kun je het hele jaar door skiën. Er wordt in de zomer dan ook fanatiek getraind door zowel Zwitserse als buitenlandse ski- en snowboardteams. Maar op deze dag in maart geen heren en dames op de ski, maar op de mountainbike. De start van de downhill race is namelijk vanaf het hoogste punt van het skigebied van Saas-Fee: de Mittelallain op 3500 meter.

De start is in alle vroegte op de gletsjer. Foto: Saas-Fee
De start is in alle vroegte op de gletsjer. Foto: Saas-Fee

Met 140 kilometer per uur naar beneden

Deze race is uitsluitend voor adrenalinejunkies. Zelfs als toeschouwer moet je over stalen zenuwen beschikken. De heren en dames starten in verschillende blokken, zodat iedereen de ruimte heeft om de afdaling te maken. Voor de toeschouwers betekent dit langer spektakel, want met 140 kilometer per uur -wat de voorhoede gemakkelijk haalt- crossen de deelnemers zó voorbij!

De spanning is van de gezichten af te lezen. Foto: Saas-Fee
De spanning is van de gezichten af te lezen. Foto: Saas-Fee

Finish in het dorp Saas-Fee

Na de start op 3500 meter eindigt de race 1700 meter lager, in het op 1800 meter gelegen dorp Saas-Fee. Onderweg trotseren de downhillers steile pistes, sneeuw en ijs en wordt er heel wat van hun stuurmanskunsten gevraagd. Al is het alleen maar om de tegenstanders te ontwijken… Eenmaal beneden wordt de winnaar vanzelfsprekend gehuldigd en wordt er geproost tijdens de afterparty.

Ongelofelijk: in iets meer dan zeven minuten naar beneden. Foto: Saas-Fee
Ongelofelijk: in iets meer dan zeven minuten naar beneden. Foto: Saas-Fee

Meer over de Glacier Bike Downhill

Let erop dat als je de race wilt bekijken, je wel vroeg op moet staan. De race wordt gehouden voordat de skipistes geopend worden. Om kwart over zeven start het eerste blok renners. Wil je op het parcours gaan kijken, dan kun je ook vroeg met de lift naar boven. Je kunt je ski’s meenemen, om later dezelfde route op de ski’s af te leggen. Zorg wel dat je op tijd bent. De laatste deelnemers gaan om 6.10 met de lift, daarna kunnen de toeschouwers. Natuurlijk kun je ook beneden bij de finishlijn gaan staan. Ook dan moet je om kwart over zeven uiterlijk ter plekke zijn. Het snelheidsrecord uit 2018 staat namelijk met 7 minuten en 10 seconden (!) op naam van Patrick Koller.

Voor alle informatie kijk je op de website van Saas-Fee.

Blijf de concurrentie voor! Foto: Saas-Fee
Blijf de concurrentie voor! Foto: Saas-Fee

Meer over wintersport in Saas-Fee

Skiën in Saas-Fee is heerlijk. De totaal 150 kilometer aan pistes zijn vaak breed en niet al te moeilijk. Zeker boven op de gletsjer is het heerlijk carven. Ook is het onmogelijk te verdwalen, want uiteindelijk komen alle afdalingen weer onderin het dorp uit. Het dorp zelf is autovrij en bestaat nog uit veel authentieke huizen. Heerlijk eten kun je er natuurlijk ook. Je kunt Saas-Fee sowieso niet verlaten zonder een heerlijke kaasfondue!

Alles weten over Saas-Fee? Geen probleem, hier lees je lekker verder. Ook schreef ik eerder dit reisverslag over Saas-Fee.

Meer over sneeuwinfo, reserveren, skipassen en nog veel meer lees je op de website van Saas-Fee

Glacier Bike Downhill betekent adrenaline voor zowel deelnemers als toeschouwers. Foto: Saas-Fee
Glacier Bike Downhill betekent adrenaline voor zowel deelnemers als toeschouwers. Foto: Saas-Fee
(Visited 788 times, 1 visits today)

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer