Dit móet je weten over het lawinewaarschuwingssysteem

Door: Saskia Smulders

Hmmm….mooi woord voor scrabble dat “lawinewaarschuwingssysteem”. Vanwege de precaire sneeuwsituaties in Oostenrijk is er momenteel veel aandacht voor de alarmeringen en afgegeven lawinewaarschuwingen. Logisch, want er is sprake van extreem gevaar bijvoorbeeld in Steiermark. Maar weet jij precies wat al die niveaus betekenen? Waarschijnlijk niet… 

Stufes

Het lawinewaarschuwinssysteem kent verschillende niveaus (in het Duits: stufea) en lopen van 1 tot en met 5. Hieronder worden ze uitgelegd:

 

Niveau voor openbare leven

Wat veel wintersporters zich echter niet realiseren is dat dit systeem niet (alleen) in het leven geroepen is om te waarschuwen voor eventueel onheil buiten de piste in de vorm van lawines, maar geldt voor het gehele openbare leven in de bergen! Wanneer de lokale diensten gevaar (stufe) 5 aangeven is dat dus code donkerrood! Extreem gevaarlijk en kan tot dodelijke situaties leiden zoals in 1999 in Galtür.

Stufe 5 in delen van Steiermark, gisteren uitgegeven. | Bron: lawine.at

Zestien keer gevaarlijker

Bovendien loopt de schaal niet op zoals je denkt. Bij elke stijging van het getal bijvoorbeeld van niveau 1 naar niveau 2 verdubbelt het risico. Van niveau 2 naar niveau 3 is dus 4 x ten opzichte van niveau 1. Van niveau 3 naar niveau 4 komt dus uit op 8 x meer gevaar. Bij stufe 5 zit je dus op 16 x zoveel risico!

Waarschuwing voor iedereen

Veel wintersporters denken bovendien dat de lawinewaarschuwingen alleen voor buiten de pistes en dus voor off piste skiërs geldt. Dat is ten onrechte, want helaas houden lawines geen enkele rekening met wanneer een geprepareerde piste begint of eindigt. Of erger nog: waar een dorp ligt. 

Ook tussen de bomen gevaarlijk

Daarnaast is er nog wel eens ten onrechte de gedacht dat als je tussen de bomen skiet je beschermd wordt door deze bomen en er dus geen of minder heftige lawines kunnen ontstaan. Dat is ten onrechte. Tussen de bomen kun je namelijk te maken met zgn. tree wells. Dit zijn kuilen die onder bomen ontstaan door hevige sneeuwval. Omdat de sneeuw op de takken van de bomen valt, valt er geen sneeuw recht onder de bomen. Op de plekken naast de boom valt echter wel veel sneeuw waardoor uiteindelijk een soort kuil ontstaat die je niet ziet. Zo’n kuil kan diep worden, zeker in sneeuwsituaties waar we momenteel in Oostenrijk mee hebben te maken. Tree wells kunnen trouwens niet alleen bij bomen voorkomen, maar ook bij andere uitstekende objecten zoals rotsen. 

Wanneer je in een tree well terecht komt is de kans op overleven zeer klein. Het zal je namelijk niet lukken er op eigen kracht er uit te komen. Hulp van buitenaf is cruciaal. Bekijk dit filmpje maar eens:

Bron: Bert Romani via Linkedin.

Lees ook:

Hoofdfoto is ter illustratie

(Visited 1.146 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.