Dit moet je weten over het coronavirus en jouw wintersport

Door Saskia Smulders | 27 februari 2020

Terwijl veel Nederlanders momenteel in de skigebieden genieten van een welverdiende wintersport, gaan er de komende tijd nog een hele hoop andere wintersporters die kant op. Waaronder ik zelf. Met het coronavirus dat steeds dichterbij komt, nemen ook de vragen over wat een reisverzekering wel of niet dekt mocht je tijdens de wintersport te maken krijgen met het coronavirus. We hebben de belangrijkste vragen en antwoorden op een rijtje gezet.

Kan ik nog wel afreizen naar de wintersport?

Ja, dat kan, ook al is er sprake van besmettingen in de Alpenlanden. Zolang er geen negatief reisadvies is, kun je richting de wintersport reizen. Het is wel raadzaam de berichtgeving van het Ministerie van Buitenlandse zaken in de gaten te houden.

reisadvies coronavirus
Reisadvies coronavirus | Bron: Ministerie van Buitenlandse zaken 27/2/2020
Reisadvies coronavirus | Bron: Ministerie van Buitenlandse zaken 27/2/2020
Reisadvies coronavirus | Bron: Ministerie van Buitenlandse zaken 27/2/2020
Reisadvies coronavirus | Bron: Ministerie van Buitenlandse zaken 27/2/2020

In het noorden van Italië geldt een classificatie “geel” hetgeen betekent: er is een veiligheidsrisico. De oranje gebieden betekent dat je er alleen heen mag voor strikt noodzakelijke reizen. In Italië zijn momenteel twee grote coronabesmettingshaarden; hiervoor geldt dus een code “rood”: reis hier niet heen.

Ik moet nog op reis, maar ik wil toch annuleren vanwege het coronavirus?

Ervan uitgaande dat je een “groen” land gaat bezoeken. Je annuleringsverzekering dekt dit niet. Neem altijd even contact op met de reisorganisatie of accommodatie waar je geboekt hebt. Niet geschoten is altijd mis, maar ze zijn je niets verplicht.

Ik ben al op wintersport, maar ik wil deze afbreken vanwege het coronavirus?

Je reis- en annuleringsverzekering dekt dit niet. Als er sprake is van een ernstige ziekte dan kun je wél aanspraak maken via je reisverzekering voor gemaakte reis- en verblijfskosten. Ook je annuleringsverzekering vergoedt niet de kosten van een niet-afgemaakte reis.

Ik ben op wintersport en ik moet verplicht in quarantaine

Dat dit niet ondenkbeeldig is blijkt uit het feit dat al een paar dagen een groot aantal mensen in een hotel op Tenerife moeten verblijven vanwege de uitbraak van het coronavirus. Je verzekering kan er helaas niet voor zorgen dat de situatie snel voorbij is; ze kunnen geen wonderen verrichten. Als je verplicht op je bestemming in quarantaine moet zitten dan zijn er veel verzekeringen die een dagvergoeding aan je uitkeren van 75 euro per dag. Het zal per situatie verschillend zijn of deze de kosten geheel dekt.

Ik ben al in een wintersportgebied en terwijl ik er ben komt er een negatief reisadvies

Als je op wintersport bent en er wordt dan een negatief reisadvies gegeven vanwege het coronavirus dan dekt je reisverzekering de kosten wel.

In het wintersportgebied heerst een negatief reisadvies en ik wil toch gaan

Geeft de overheid een negatief reisadvies af en je reist er toch heen, dan vervalt de dekking van je reisverzekering.


BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET WINTERSPORTNIEUWS OP snowrepublic.nl


Bron: ANWB.nl en NPO1

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer