Ga nu met korting naar Ischgl. Klik hier voor meer informatie.


 

Dit moet je doen als je zorg nodig hebt tijdens je wintersport

Door: Edwin Hagenouw

Tijdens wintersport gebeuren er best wat ongelukken. Die resulteren in kneuzingen waarmee je zelf gelukkig nog de piste af kunt komen, tot ongevallen waarbij repatriëring nodig is. Jou hoeft zeker niets te overkomen, maar het zou naïef zijn om te denken dat jou niets kán overkomen. Het is daarom verstandig om voor vertrek te controleren wat de zorgverzekering dekt als je zorg nodig hebt tijdens de wintersport.

noodweer wintersport
Met slecht weer zit een ongeluk in een klein hoekje.

Kijk ook naar wat er dan wordt vergoed en hoe je je aanvullend kunt verzekeren. Daarnaast is het heel verstandig om vooraf te kijken naar hoe je moet handelen in het geval je de zorgverzekeraar nodig hebt. Zo weet je in een noodsituatie iets beter waar je aan toe bent. Wat moet je doen en wat is belangrijk om te weten als je zorg nodig hebt in het buitenland?

Bel je zorgverzekeraar

Stel, je bent op vakantie en krijgt een ongeluk of wordt ernstig ziek. Wat moet je dan doen? In zo’n situatie kan logisch nadenken hogere wiskunde lijken. Belangrijk om te weten: bel altijd meteen je zorgverzekeraar. Zo zijn ze op de hoogte van je situatie en kunnen zij je tips en advies geven. Ook kunnen zij je gegevens alvast doorsturen naar een arts of ziekenhuis. Je zorgverzekeraar heeft een speciale noodcentrale. Heb je dit nummer nog niet in je telefoon staan? Zet deze dan meteen erin.

112 Europees noodnummer

In een noodsituatie heb je natuurlijk niet altijd tijd om direct je zorgverzekeraar te bellen. Bel in dat geval eerst 112, dit alarmnummer werkt in alle Europese landen. Ga je buiten Europa op vakantie? Zet dan het alarmnummer van het vakantieland van tevoren in je telefoon. Breng je zorgverzekeraar wel zo snel mogelijk op de hoogte.

Verzekerd tot het Nederlands tarief

Spoedeisende hulp in het buitenland wordt niet altijd vergoed vanuit de basisverzekering. De medische kosten worden vergoed tot maximaal het Nederlands tarief. Houd er ook rekening mee dat in het buitenland, net zoals in Nederland, het eigen risico geldt.

Geen onverwacht hoge kosten

Je kunt een aanvullende verzekering met dekking voor medische hulp in het buitenland afsluiten. Daarmee worden ook de kosten bóven het Nederlands tarief vergoed. Erg fijn als de zorgkosten in het vakantieland hoger zijn dan in Nederland. Zo’n aanvullende dekking kost minimaal € 4,50 per maand, maar zo kom je in ieder geval niet voor onverwacht hoge kosten te staan.

Medisch noodzakelijk vervoer

Moet je door medische noodzaak direct terug naar Nederland? Vervelend natuurlijk, maar nóg vervelender als je hier niet voor verzekerd bent. De kosten voor medisch noodzakelijk vervoer, ook wel repatriëring genoemd, kunnen namelijk best hoog oplopen. Repatriëring wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering maar ook hiervoor kun je een aanvullende zorgverzekering afsluiten.

Zorgpas en EHIC

Neem als je op vakantie gaat altijd je zorgverzekeringspas mee. Ga je in Europa op vakantie? Vergeet dan ook je European Health Insurance Card (EHIC) niet. Erg belangrijk, want zo kunnen buitenlandse zorgverleners direct zien dat je verzekerd bent voor medische zorg in het buitenland. Ook fijn: ze hebben hiermee inzicht in je verzekeringsgegevens, waardoor je de kosten makkelijk kunt declareren bij je zorgverzekeraar.

zo kunnen buitenlandse zorgverleners direct zien dat je verzekerd bent voor medische zorg in het buitenland

In veel gevallen voorkomt het meenemen van je EHIC ook dat je de kosten eerst zelf moet voorschieten. Heb je geen EHIC? Dan kun je deze aanvragen bij je zorgverzekeraar. Soms staan de EHIC-gegevens ook achterop je zorgpas.

Goed voorbereid op vakantie

Het is verstandig om voor de vakantie de polisvoorwaarden van je zorgverzekering goed door te lezen. Zo weet je precies wat gedekt wordt en wat niet. Niet tevreden met je dekking? Je kunt alleen tussen november en januari overstappen van zorgverzekering. Wel kun je een reisverzekering afsluiten met een dekking voor medische kosten in het buitenland.


Lees ook: Kijk uit voor privéklinieken in Oostenrijk


 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer