Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Dit is waarom kleine skigebieden zich ernstig zorgen maken

Door: Saskia Smulders

Kleine skigebieden in Oostenrijk maken zich momenteel ernstig zorgen. Zij hebben namelijk dringend sneeuw nodig. Daar waar het in de hoger gelegen gebieden momenteel uitstekend vertoeven is, hebben de kleine gebiedjes -veelal laag gelegen- het zwaar. Geen of minder sneeuw betekent geen inkomsten en dus economische schade. 

kleine skigebieden
Groene pistes in Furx | Bron: nl.bergfex.com

Nog steeds optimistisch

In de kleine gemeenschap van Übersaxen is er nog steeds optimisme. Vorig seizoen begon ook laat en eindigde goed, zegt burgemeester Rainer Duelli: “Vorig jaar zijn we pas op 8 januari met de skilift begonnen en hadden we uiteindelijk een zeer goed jaar met een winst van 30,000 euro.

Stilstand betekent verlies

Als de lift in Übersaxen, die tussen 1.005 en 1.200 meter boven zeeniveau gelegen is, dit jaar volledig tot stilstand komt, moet de gemeente extra geld toeleggen, legt de burgemeester uit, omdat de lift nog steeds klaar moet zijn voor gebruik en aan de TÜV-eisen moeten voldoen. Als de lift dit jaar niet in werking zou treden, zou ’t de gemeenschap 10.000 euro kosten.

kleine skigebieden
Grünau im Almtal | Foto: nl.bergfex.com

Vaste kosten

In het Oostenrijkse Nenzing beheert de familie Kreiner de Tschardundlift, gelegen op 850 tot 1.000 meter boven zeeniveau. Er zijn vaste kosten met of zonder sneeuw, berekent Andreas Kreiner: “Denk aan alle verzekeringen, reparatiekosten, de diesel – dat is minstens 4.000 tot 4.500 euro.” Ook de skihut wordt speciaal uitgerust voor gebruik in de winter. Als het nu gaat sneeuwen, dan kunnen we open blijven tot half maart en zijn onze vaste kosten gedekt.

kleine skigebieden
Weinig sneeuw in La Bresse, Vogezen | Foto: nl.bergfex.com

Komt het nog goed?

Voor sneeuw heb je natuurlijk neerslag en kou nodig. Kou is sowieso handig, want dan kunnen de sneeuwkanonnen ook hun werk gaan doen. Zit dat er nog in? Helaas voor de laag gelegen gebieden zit dat er op korte termijn niet in. Voorlopig blijft het nog steeds zacht en zit er geen sneeuw van betekenis in de kaarten. Dus zullen de zorgen voor deze skigebieden voorlopig nog even aanhouden.

Bron: orf.at

Lees ook:

(Visited 918 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer