Discussie over rodelen laait op na ongelukken: Is het te gevaarlijk?

Nu al meer doden dan andere jaren
Door Ilse Nijhof | Bron: Kronen Zeitung | Hoofdfoto: Pixabay
Rodelen, een populaire betaalbare activiteit naast de gebruikelijke activiteiten op de piste. Met een slee van een baan, het klinkt niet zo heel gevaarlijk. En toch is dat het wel, er kunnen fikse snelheden gehaald worden en remmen is niet zo eenvoudig als het lijkt. Dit seizoen lijkt het rodelen gevaarlijker dan ooit. Deze winter, die nog maar jong is, zijn er alleen in Oostenrijk al vier rodelaars overleden. Ter vergelijking, sinds 2010/2011 overleden er gemiddeld twee mensen aan rodelen per volledig seizoen.
Sinds jaarwisseling al twee doden in Tirol
In 2020, dat nog niet eens een volledige maand onderweg is, vonden al twee mensen de dood tijdens het rodelen in Tirol. Begin januari stierf een local die over de rand van de rodelbaan in de Navi-vallei schoot en 25 meter crashte. Een paar dagen later schoot een jonge Duitser (16) over de rand van de Christlum-lift en botste tegen een boom, ook met fatale gevolgen. In Vorarlberg raakte een jonge vrouw een skilift op een skihelling en stierf, en in Salzburg vond er ook een dodelijk ongeluk plaats. Dat niet alleen, de berichten over gewonden tijdens het rodelen blijven helaas maar komen.
Rodelen op een skihelling is taboe
Voormalig Oostenrijks rodelaarster Sandra Mariner waarschuwt: “Rodelen op een skihelling is taboe”. De hellingen zijn over het algemeen te steil, dus remmen is bijna onmogelijk. Ze beschouwt de momenteel ijzige rodelbanen in Tirol als één van de oorzaken, daarom zijn er al zoveel incidenten geweest. De statistieken laten zien dat er deze winter in Tirol al 34 ongevallen zijn geweest op de rodelbaan (tot 20 januari 2020).
Ijzige omstandigheden bemoeilijken remmen
“Er is sinds de kerst tot afgelopen weekend geen verse sneeuw gevallen. Extreem ijzige rodelbanen zijn het gevolg. Deze omstandigheden bemoeilijken het remmen.” Aldus Mariner. “Ook een beetje verse sneeuw verbetert de gevaarlijke situatie nauwelijks. Het ziet er goed uit maar de bovenste zogenaamd antisliplaag breekt snel weg.”
Helm is nog geen verplichting
Remhulpmiddelen voor ijs, zoals remgrepen, zouden een uitkomst zijn. Helaas zijn die niet overal te verkrijgen. Ook het feit dat er tegenwoordig minder beschermende sneeuwmuren aan de zijkanten zijn maakt het rodelen gevaarlijker. Opvallend is dat bijna 50 procent van de rodelaars geen helm draagt. Terwijl uit de meeste ongelukken blijkt dat het hoofd wordt aangetast. Onbegrijpelijk dat een helm nog niet verplicht is. Mariner pleit er voor dat zelfs peuters alleen op een slee mogen zitten met helm!
Wat vind jij? Praat met ons mee!
Sandra Mariner (geboren op 13 mei 1974 in Innsbruck) is een voormalige Oostenrijkse éénzitter rodelaar. In haar carrière won ze vier Wereldbekerraces, werd ze vier keer Oostenrijks Staatskampioen, won ze drie tweede en twee derde plaatsen in de algehele Wereldbeker en won ze de bronzen medaille op de Wereldkampioenschappen in 1996 en 2001. Haar moeder Hannelore Mariner stond al bekend als een uitstekende rodelaar – in 1970 werd ze een Europese Kampioen eenzitter.
Ilse is een fanatiek snowboarder en is het liefst in de sneeuw te vinden. Ze gaat al sinds 2000 op wintersport en heeft jaren in een wintersport winkel gewerkt. Hierdoor heeft ze ook kennis van de producten en verschillende merken. Een echte wintersport lover dus!