Vanaf september 2023 t/m juni 2024 worden er tunnels op de Tauernbahn (A10) richting verschillende skigebieden in het Salzburgerland gerenoveerd. Tussen Golling (Tennengau) en Pongau is deze winter daardoor steeds slechts 1 van 2 tunnelbuizen beschikbaar voor verkeer richting bijvoorbeeld Flachau, Zauchensee en Obertauern. Door de wegwerkzaamheden midden in het winterseizoen worden er lange files verwacht. En dit komt op felle kritiek van toerismedeskundigen en de kabelbanen in de gebieden te staan. Ze vrezen enorme verliezen. 

Skigebieden met hinder van de wegwerkzaamheden A10

Vanaf 12 september 2023 tot en met juni 2024 worden een aantal tunnels op het traject gerenoveerd en in één richting afgesloten. Bij normaal gebruik verwacht ASFINAG dan een vertraging van 35 minuten. Tijdens spitsuren of bij ongelukken kan alles langer stilstaan.

De werkzaamheden op de A10 kom je tegen bij een autoreis richting onder andere Obertauern, Snow Space Salzburg (Flachau, Wagrain, St. Johann im Pongau) en Werfenweng. Doordat er slechts 1 tunnelbuis gebruikt kan worden kan het deze winter extra druk zijn op deze weg en moet je rekening houden met files.

A10 afsluiting
Bron: ASFINAG

‘Tot 120 miljoen euro minder in de regio’

Mensen in de regio die afhankelijk zijn van het verkeer over deze weg zeggen dat dit grote problemen gaat opleveren. De kabelbaanexploitanten vrezen dat vooral daggasten vanwege de files zullen uitwijken naar andere skigebieden.

Bij een daling van het aantal daggasten met 30 procent zal de regio tot 120 miljoen euro verliezen, vreest Wolfgang Hettegger, CEO van Snow Space Salzburg: “Er zit een enorme waardeketen aan vast. Vier kabelbanen zijn rechtstreeks afhankelijk van (dag)gasten. Het is erg vervelend als onze levensader, de A10, stopt. Wij hopen op oplossingen.”

Er zijn al aanvullende maatregelen voor daggasten bedacht, zoals nieuwe Park & ​​Ride-plekken en een voorkeursbehandeling binnen het openbaar vervoer. Maar dat is veel te weinig, zeggen de toerisme-experts. Ruim 80 procent van de skivakantiegangers reist met de auto.

Skigebied Zauchensee vroeger open

Skigebied Zauchensee heeft inmiddels besloten hun openingstijden te vervroegen, zodat de aankomsttijd van gasten enigszins gespreid kan worden. Zauchensee wil het komende winterseizoen de liften al om 8.00 uur openen. Ook stimuleren zij hun gasten met het openbaar vervoer te komen.

“Als we om 08.00 uur de deur opendoen of als het lukt om de daggasten met de trein te laten reizen en de spreekwoordelijke last mile goed organiseren, dan kunnen we er alsnog in slagen om de daggasten, onze trouwste klanten, te laten komen. naar ons toe komen”, zegt de directeur van Bergbahnen Zauchensee, Veronika Scheffer.

Ook van ASFINAG worden verbeteringen verwacht, zegt Scheffer. Maar zij willen nog even afwachten en hopen dat het verkeer na een paar weken zal afnemen, net als bij andere grote wegwerkzaamheden.

Staatspolitici staan ​​achter kabelbaanexploitanten

Vertegenwoordigers van de lokale en staatspolitiek kunnen de zorgen van de Pongau-kabelbaanexploitanten goed begrijpen. Staatsparlementslid Hans Scharfetter (ÖVP) eist dat de werkzaamheden in gedeeltes wordt gedaan om zo meer stukken tijdelijk open te houden: “Hier zullen nog een aantal maatregelen moeten worden getroffen. Dat zullen wij eisen.”

Wijzigingen in de planning kunnen de werkzaamheden echter nog verder verlengen, waarschuwt Hanspeter Treichl, bouwmanager bij ASFINAG.

Bronnen: ORF, ORF en ASFINAG

Hoofdfoto: Saskia Smulders

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer