Onze voorspelling voor schitterend en warm wintersportweer in grote delen van de Alpen is uitgekomen. Het is vaak op en top wintersportweer met zonovergoten dagen. Hier komen wel uitzonderlijk hoge temperaturen bij kijken. Of dat deze week ook zo blijft vertellen wij jou in deze wintersportverwachting.

Afgelopen weekend is het op sommige plekken in Oostenrijk zelfs zomers warm geworden. In Innsbruck steeg het kwik op zaterdag naar maar liefst 21,7 graden, de warmste februari dag ooit gemeten. Komende dagen blijft een groot deel van de Alpen te maken hebben met flink wat ruimte voor de zon en hoge temperaturen. Al met al heerlijk weer om op de latten te staan, maar wel slecht voor de kwaliteit van vooral de laaggelegen pistes. In de dalen kan de temperatuur opnieuw oplopen tot ruim 15 graden. Hierdoor zullen veel pistes vaak zwaar en papperig zijn. 

Ook hogerop in de bergen is het overdag vrij zacht. In Val Thorens, een dorp gelegen op ruim 2000 meter, is het dinsdag een graad of 6. In de nachten vriest het wel op uitgebreide schaal. De beste tijd om te gaan skiën is dus in de vroege uurtjes, nadat de pistes net geprepareerd zijn. 

Het weer slaat om

Vanaf woensdag zien we een lichte verandering in het weerbeeld. De bewolking neemt vanuit het westen toe en daarmee ook de wisselvalligheid. Aanvankelijk blijft het in een groot deel van de Alpen droog en in Oostenrijk kan je woensdag nog volop genieten van de zon. In de Franse Alpen valt wat lichte neerslag. Je moet wel vrij hoog zitten wil je dit in de vorm van sneeuw zien. De sneeuwgrens ligt namelijk rond 2000 meter. 

Donderdag is op meer plekken wat neerslag mogelijk. Hierbij daalt de temperatuur overal. De sneeuwgrens ligt dan tussen de 1500 en 1800 meter. Veel sneeuw valt er zeker niet. De meeste neerslag wordt verwacht in delen van de Franse en Zwitserse Alpen. Hier kan 5 tot lokaal 10 centimeter sneeuw vallen. In Oostenrijk kan het op veel plekken gewoon droog blijven. Wel zal het overwegend bewolkt zijn en daarmee is het minder mooi wintersportweer dan in de eerste helft van de week. 

Op zaterdag een flinke bak sneeuw. Vergeet je sneeuwkettingen niet.

In het weekend dalen de temperaturen verder. De kans op sneeuw neemt ook aanzienlijk toe. De sneeuwgrens daalt hierbij flink. Tot in de lagere dalen is dan sneeuw mogelijk en dat is in veel gebieden zeer welkom. Het is nog zeer onzeker waar en wanneer de meeste neerslag valt, maar er moet wel rekening mee worden gehouden dat vooral op zaterdag een flinke bak sneeuw kan vallen. Dit is ook de dag dat de meeste mensen zich naar de Alpen begeven. Check vooraf dus goed wat voor weer jij kunt verwachten. Sneeuwkettingen zijn mogelijk nodig op het laatste stukje naar je skidorp.  

Tot 10cm verse sneeuw in Winterberg

In Winterberg is het deze dagen ook zeer zacht met temperaturen die zelfs op de toppen in de buurt van de dubbele cijfers uitkomen. Er kan nog wel geskied worden maar de omgeving kleurt inmiddels volledig groen. De komende dagen blijft het overwegend bewolkt maar neerslag valt er niet of nauwelijks. 

Vanaf donderdag daalt de temperatuur aanzienlijk en richting het weekend blijft het zowel in de nachten als overdag vriezen. Hierbij neemt ook de wisselvalligheid toe en af en toe valt er wat lichte neerslag. Tot en met zondag kan er in totaal een centimeter of 10 vallen. 

Bron: WeerOnline.nl | Meer Alpenweer lees je op Alpenweerman.nl

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer