Onze voorspelling voor schitterend en warm wintersportweer in grote delen van de Alpen is uitgekomen. Het is vaak op en top wintersportweer met zonovergoten dagen. Hier komen wel uitzonderlijk hoge temperaturen bij kijken. Of dat deze week ook zo blijft vertellen wij jou in deze wintersportverwachting.

Afgelopen weekend is het op sommige plekken in Oostenrijk zelfs zomers warm geworden. In Innsbruck steeg het kwik op zaterdag naar maar liefst 21,7 graden, de warmste februari dag ooit gemeten. Komende dagen blijft een groot deel van de Alpen te maken hebben met flink wat ruimte voor de zon en hoge temperaturen. Al met al heerlijk weer om op de latten te staan, maar wel slecht voor de kwaliteit van vooral de laaggelegen pistes. In de dalen kan de temperatuur opnieuw oplopen tot ruim 15 graden. Hierdoor zullen veel pistes vaak zwaar en papperig zijn. 

Ook hogerop in de bergen is het overdag vrij zacht. In Val Thorens, een dorp gelegen op ruim 2000 meter, is het dinsdag een graad of 6. In de nachten vriest het wel op uitgebreide schaal. De beste tijd om te gaan skiën is dus in de vroege uurtjes, nadat de pistes net geprepareerd zijn. 

Het weer slaat om

Vanaf woensdag zien we een lichte verandering in het weerbeeld. De bewolking neemt vanuit het westen toe en daarmee ook de wisselvalligheid. Aanvankelijk blijft het in een groot deel van de Alpen droog en in Oostenrijk kan je woensdag nog volop genieten van de zon. In de Franse Alpen valt wat lichte neerslag. Je moet wel vrij hoog zitten wil je dit in de vorm van sneeuw zien. De sneeuwgrens ligt namelijk rond 2000 meter. 

Donderdag is op meer plekken wat neerslag mogelijk. Hierbij daalt de temperatuur overal. De sneeuwgrens ligt dan tussen de 1500 en 1800 meter. Veel sneeuw valt er zeker niet. De meeste neerslag wordt verwacht in delen van de Franse en Zwitserse Alpen. Hier kan 5 tot lokaal 10 centimeter sneeuw vallen. In Oostenrijk kan het op veel plekken gewoon droog blijven. Wel zal het overwegend bewolkt zijn en daarmee is het minder mooi wintersportweer dan in de eerste helft van de week. 

Op zaterdag een flinke bak sneeuw. Vergeet je sneeuwkettingen niet.

In het weekend dalen de temperaturen verder. De kans op sneeuw neemt ook aanzienlijk toe. De sneeuwgrens daalt hierbij flink. Tot in de lagere dalen is dan sneeuw mogelijk en dat is in veel gebieden zeer welkom. Het is nog zeer onzeker waar en wanneer de meeste neerslag valt, maar er moet wel rekening mee worden gehouden dat vooral op zaterdag een flinke bak sneeuw kan vallen. Dit is ook de dag dat de meeste mensen zich naar de Alpen begeven. Check vooraf dus goed wat voor weer jij kunt verwachten. Sneeuwkettingen zijn mogelijk nodig op het laatste stukje naar je skidorp.  

Tot 10cm verse sneeuw in Winterberg

In Winterberg is het deze dagen ook zeer zacht met temperaturen die zelfs op de toppen in de buurt van de dubbele cijfers uitkomen. Er kan nog wel geskied worden maar de omgeving kleurt inmiddels volledig groen. De komende dagen blijft het overwegend bewolkt maar neerslag valt er niet of nauwelijks. 

Vanaf donderdag daalt de temperatuur aanzienlijk en richting het weekend blijft het zowel in de nachten als overdag vriezen. Hierbij neemt ook de wisselvalligheid toe en af en toe valt er wat lichte neerslag. Tot en met zondag kan er in totaal een centimeter of 10 vallen. 

Bron: WeerOnline.nl | Meer Alpenweer lees je op Alpenweerman.nl

 

Hochkönig

Hochkönig, een skivakantie vol hoogtepunten

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters gevarieerde skipistes met in totaal 120 kilometer pistes en 34 ultramoderne skiliften tegen een adembenemend alpendecor. Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer