Ga nu met korting naar Ischgl. Klik hier voor meer informatie.


 

Het zachte dooiweer van de afgelopen weken in de Alpen laten we voorlopig achter ons. Na enkele winterse speldenprikken eerder deze week, staat er morgen een ommekeer op het programma met aanzienlijke sneeuwval. Met name in Oostenrijk en Italië zal de voorjaarsvakantie eindigen met een overvloed aan verse sneeuw. Vandaag, op donderdag, blijft het nog relatief mild.

Een krachtige zuidwestelijke wind brengt warme lucht met zich mee, waardoor de temperaturen aan de noordkant van de Alpen soms oplopen tot 15 graden of zelfs hoger. Ook komt er veel bewolking voor en uit de bewolking valt in de Franse en Zwitserse Alpen regen, sneeuw valt pas vanaf 2200 meter. 

Omslag met sneeuwdump

Vanavond volgt overal in de Alpen regen, tegelijkertijd draait de wind naar het noordwesten en stroomt koudere lucht de bergen binnen. Hierdoor daalt de sneeuwvalgrens gedurende de nacht naar vrijdag langzaam naar 1500 meter en later zelfs naar 1000 meter. Daardoor kunnen we vrijwel overal boven de 1000 meter aan het eind van de nacht een wit landschap verwachten.

klik hier voor meer weerkaarten van de Alpen

Morgen, vrijdag, houdt de sneeuwval lange tijd aan in de noordoostelijke Italiaanse en Oostenrijkse Alpen. Alleen in Vorarlberg zal de sneeuwval snel afnemen, elders blijft het door sneeuwen tot in de avonduren. De sneeuwvalgrens varieert daarbij tussen 700 en 1000 meter, waarbij alleen in de allerlaagste dalen nog regen kan vallen. De weersomstandigheden zijn echter heel anders in de westelijke Alpen, waar na de sneeuwval de zon overdag weer uitbundig schijnt. Doordat het op de meeste skipistes ook overdag weer vriest zullen de omstandigheden goed zijn.

Zaterdag blijven de Italiaanse Alpen gevoelig voor enkele sneeuwbuien, elders blijft het droog en breekt de zon goed door. Boven 1200 meter blijft de temperatuur overdag onder nul, samen met verse sneeuw kunnen de wintersportomstandigheden niet beter. Ook zondag schijnt lange tijd de zon in vooral Oostenrijk. Vanuit het westen komt tijdens de middag wel nieuwe bewolking opzetten. 

Klik hier voor alle weerkaarten met sneeuwverwachting

Zoveel sneeuw valt er vrijdag

Uiteindelijk wordt er een dik pak sneeuw verwacht in vrijwel het hele Alpengebied. In de Franse en Zwitserse Alpen zal naar verwachting tussen de 20 en 40 centimeter verse sneeuw vallen, met skigebieden zoals Val Thorens die zelfs tot een halve meter kunnen ontvangen. Nog grotere hoeveelheden sneeuw worden verwacht vanaf de Rätische Alpen, via de Dolomieten richting de Karawanken. Populaire wintersportbestemmingen zoals St. Moritz, Sölden, of Mölltal kunnen zich voorbereiden op een aanzienlijke hoeveelheid sneeuw, variërend van een halve tot lokaal zelfs een hele meter verse sneeuw! 

Ook in het geliefde Tirol en Salzburgerland wordt aanzienlijke verse sneeuw verwacht, vaak tussen de 20 en 50 centimeter. Echter, aan de grens met Duitsland valt er relatief weinig neerslag, en ook in Zuid-Duitsland valt minder verse sneeuw dan elders. Zo wordt er in Garmisch-Partenkirchen slechts 10 tot 20 centimeter sneeuw verwacht, waarbij in het dal waarschijnlijk nog steeds regen valt.

Goed weer op de terugreis?

Wie zaterdag vanuit de Alpen terug naar Nederland rijdt, kan gunstige reisomstandigheden verwachten. Verspreid over Duitsland of noordwest Frankrijk kunnen enkele buien voorkomen. Echter, er is geen sprake van winterweer, behalve in de Alpen zelf waar winterse omstandigheden en gladheid mogelijk zijn. Voor wie op zondag huiswaarts keert, is het raadzaam rekening te houden met wat regen later op de route. Desondanks zijn de temperaturen ook dan te hoog voor gladheid of sneeuw op de weg. Ook staat er niet al teveel wind, kortom ideale reisomstandigheden.

Na het weekend perfect wintersportweer

Ook na het weekend blijft het ideale wintersportweer aanhouden. Er wordt regelmatig verse sneeuw verwacht, vooral in de westelijke Alpen. Bovendien blijft het over het algemeen koud genoeg, met aanhoudende vorst vanaf ongeveer 1200 tot 1400 meter hoogte. Meer wintersportnieuws.

Tekst: Jeroen Elferink, WeerOnline


Voorspel het weer in jouw skigebied

Alpenweerman stelt haar weerkaarten kosteloos beschikbaar voor niet-commercieel gebruik. Bekijk dus dagelijks de weerkaarten met sneeuw- en weersverwachting op Alpenweerman en word de persoonlijke wintersportweerman van je vriendengroep of familie.

Veel plezier en succes met voorspellen! Volg vooral ook onze site Alpenweerman, voor accurate weersvoorspellingen in de Alpen!


 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer