Deze bezienswaardigheden moet je zien in Chamonix!

Door: Karin Nijhof

Aan de voet van de Mont Blanc ligt de wereldberoemde stad Chamonix. Deze bijzondere plaats, die op 1100 meter hoogte ligt, draagt een lange en bijzondere geschiedenis met zich mee. Zo werden er in 1924 de eerste Winterspelen ooit gehouden. Rondom de stad heb je in de directe omgeving een aantal geweldige skigebieden. Collega-reporter Bastiaan schreef hier een artikel over. In het onderstaande artikel staan de bijzondere treinrit naar Mer du Glace en de kabelbaan “Aquille du Midi” in de spotlights.

De treinrit naar Mer du Glace

Vanaf het station van Chamonix, brengt de trein Montenvers je in minder dan 25 minuten naar de bestemming, Glace du Mer. Het is één van de grootste gletsjers van Frankrijk. De figuurlijke betekenis van Glace du Mer is “zee van ijs”. Ruim zeven kilometer lang is de gletsjer en liggend aan de noordzijde van de Mont Blanc. De trein legt een totale afstand van ruim vijf kilometer af. Het treintraject heeft een stijgingspercentage tot 22 procent en daarom wordt er gebruik gemaakt van een tandradbaan. De trein maakt onderweg een aantal tussenstops, rijdt langs een lawinegalerij en passeert diverse tunnels die uit rotsen zijn gehakt.

Helaas is de gletsjer door de opwarming van de aarde al ruim 500 meter gesmolten en ook neemt de dikte van de gletsjer snel af.

Onderweg levert de treinreis al mooie uitzichten op. Het mooiste uitzicht heb je vanzelfsprekend aan het einde van de treinreis. De gletsjer van de Mont Blanc en de bergtoppen van Les Drus en Grands Jorasses, ook wel “Mer de Glace” worden zichtbaar! Een indrukwekkend uitzicht dat zeker de moeite waard is om even bij stil te staan.
De gletsjer is ruim 200 meter diep en beweegt 120 meter per jaar. Helaas is de gletsjer door de opwarming van de aarde al ruim 500 meter gesmolten en ook neemt de dikte van de gletsjer snel af.

trein naar Mer du Glace
Neem de trein naar Mer du Glace
Mer du glace gletsjer
Mer du glace gletsjer

La Grotte Glace en Le Glaciorium

Naast een geweldig uitzicht op de Gletsjer zijn er rondom de Gletsjer nog andere bezienswaardigheden die niet mogen ontbreken. De eerste bezienswaardigheid is La Grotte de Glace. Vanuit het eindpunt van de gletsjer gaat er een kabelbaan richting deze bijzondere ijsgrot. Ook kun je de grot wandelend bereiken door 480 treden naar beneden te lopen. In de grot zijn verschillende ijssculpturen gebouwd die het leven in de 19e eeuw uitbeelden. Tevens is er ook een expositieruimte, Le Glaciorium. In deze ruimte wordt duidelijk, hoe geschiedenis van de gletsjer door de eeuwen heen zichtbaar is geworden.

la Grotte Glace
La Grotte Glace in Chamonix

Kabelbaan Aquille du Midi

De Mont Blanc van dichterbij zien? Dan mag de rit met de kabelbaan Aquille du Midi niet ontbreken. Maar doe dit alleen wanneer je geen last van hoogtevrees hebt. Deze kabelbaan brengt je namelijk naar een aanzienlijke hoogte. Op 3842 meter heb je een geweldige panorama op de Mont Blanc (4809 meter hoog) maar ook over de Zwitserse, Franse en Italiaanse Alpen. Bezoek deze attractie bij voorkeur op een heldere dag.

Mont Blanc en andere met sneeuw bedekte bergtoppen worden duidelijk zichtbaar. Mother nature is the best!

De kabelbaan begint in het centrum van Chamonix en brengt je vervolgens naar het eerste platvorm, Plan de l’Aquille. Vanaf dit eerste platform word je naar het tweede panoramaplateau, Aiguille du Midi (noordflank) gebracht (3778 meter boven zeeniveau). Via een loopbrug kom je uit bij het laatste liftstation. Vanuit dit liftstation gaat er een volgende lift, 42 meter, dwars door de rotsen omhoog. Adembenemend! Het eindpunt ligt op 3842 meter. Wauw, de Mont Blanc en andere met sneeuw bedekte bergtoppen worden duidelijk zichtbaar. Mother nature is the best!

aquille du midi
aquille du midi

Tips

Er bevindt zich een glazen hokje op hoogte, die boven de bergtoppen zweeft. Vanuit dit glazen hokje, is het mogelijk om een stap te zetten in het  luchtledige, “Step into the Void”. Ook kun je op 3777 meter boven zeeniveau een ansichtkaart versturen. Hoe tof is dat? Hoe? Ga naar het museum, want daar vindt je ansichtkaarten met een eigen poststempel. Wonder boven wonder staat er ook een brievenbus. So send a cart and tell your friends about this amazing adventure!

Bronnen: indebergen.nl | frankrijk.nl | frankrijkpuur.nl

Foto’s : pixabay, wikimedia commons

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer