De Olympische Winterspelen in Beijing staan op het punt van beginnen. Drie weken lang hebben de deelnemende atleten de ogen van de hele wereld op zich gericht. Hoe voelt dat? We vroegen het ervaringsdeskundige Anni Friesinger, viervoudig olympiër op de schaats namens Duitsland, vrouw van Ids Postma (Nederlands olympisch schaatskampioen) en analist tijdens Beijing 2022 voor Eurosport.

Welke olympische deelname blijft je voor altijd bij en waarom? 

“Dan toch wel mijn eerste goud op de 1500 meter van Salt Lake City in 2002. Dat was een speciaal moment. En op mijn lievelingsafstand. Ik was nog een groentje, de verwachtingen waren laag, dus dat was genieten.  De keren daarna werd ik namelijk steeds gezien als serieuze kanshebber, en dan ligt de lat ineens een stuk hoger. Bij mijn laatste Winterspelen in Sotsji, kon ik weer echt genieten. Helaas tobde ik toen wel met een knieblessure, maar dat hield me natuurlijk niet tegen om de competitie aan te gaan.”

Welke olympische atleet groeit volgens jou uit als de grootste verassing tijdens Beijing 2022?

“In Duitsland was er een grote heisa over Felix Rijhnen en of hij wel of niet mee mocht doen aan de Winterspelen dit jaar als schaatser. In zijn jeugd schaatste hij, maar het grote succes pakte hij met skeeleren. Hij was de eerste Duitser die de marathon op skeelers won. De Duitse Schaatsbond wou hem eerst niet toelaten als schaatser, maar liet Felix uiteindelijk wel kwalificeren. Zowel schaatsen als skeeleren op topsport niveau is namelijk niet gebruikelijk. En de Duitse schaatsbond was niet makkelijk te overtuigen. Maar nu mag Felix dus toch mee. Hij kan weleens uitgroeien tot een van de grootste verassingen op de schaatsbaan dit jaar.”

Wat vertelt Anni aan haar kinderen over de Winterspelen?

“Mijn kinderen zijn zelf ook grote sportfanaten en voelen zich thuis op het ijs. Ze volgen de Winterspelen nauw. Ze hebben ook hun eigen dromen over olympische medailles. Maar niet als schaatsers. Mijn kinderen doen aan ijshockey, haha. Het volgen en bijhouden van de Winterspelen is hier thuis echt een familiebezigheid. Mijn kinderen vinden veel sporten prachtig, zolang er maar een beetje actie inzit. Schaatsen was niet alleen mijn beroep, maar ook de liefde van mijn leven. En die wil ik natuurlijk met mijn kinderen delen.

Schaatsen was niet alleen mijn beroep, maar ook de liefde van mijn leven. En die wil ik natuurlijk met mijn kinderen delen.

Ik heb alles bereikt wat ik wilde en al die ervaringen geef ik graag mee aan mijn kinderen. Ze zijn nu nog iets te jong (7 en 10 jaar oud) om mee te doen, maar zodra ze de kans krijgen gaan ze er voor. Ik benadruk dat het niet alleen maar leuk is om mee te doen, maar dat het ook voor veel druk en stress zorgt. Dat houdt mijn kinderen niet tegen. Ze houden nog steeds alles met het zelfde enthousiasme bij.”

Op vrijdag 4 februari is het zover: de Olympische Winterspelen in Beijing 2022 gaan van start. Ook voor Beijing 2022 is discovery+ de plek waar je straks alles (live) volgt.

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer