In het hoge noorden vinden we een hogedrukgebied en dit hoog zal later in de week zorgen dat Koning Winter nog een keer goed gaat uitpakken.

Vooral komend weekend is het weer goed koud met een stevige noordooster wind. In de nacht en ochtend vriest het licht tot matig en overdag komt het kwik met moeite boven nul uit.

In de nacht en ochtend vriest het licht tot matig

Vandaag trekken aan de achterzijde van depressie Yuliya III ten noordoosten van onze streken enkele storingen over het land en daardoor is het bewolkt en zijn er perioden met regen. Pas later vandaag wordt het vanuit het noordwesten droog en met wat geluk komt in het noordwesten ook nog even de zon tevoorschijn. De temperatuur ligt aanvankelijk in een groot deel van het land rond de 10°, maar vanmiddag zijn de temperaturen met waarden omstreeks de 7° duidelijk lager.

De temperatuursverschillen tussen het noorden en zuiden nemen duidelijk toe

Woensdag schijnt geregeld de zon, maar er zijn ook gebieden waar de grijzigheid overheerst met nevel en mist. Het blijft wel overal droog. Donderdag schijnt de zon flink. In de middag neemt vanuit het zuiden de bewolking toe, maar de regen blijft beperkt tot België. Vrijdag trekt de regen boven België langzaam noordwaarts, maar zal de noordelijke provincies houden het droog. In België komt het later tot buien. De temperatuursverschillen tussen het noorden en zuiden nemen duidelijk toe. Ten noorden van de grote rivieren wordt het 3 tot 6°, terwijl het kwik ten zuiden duidelijk hoger uitkomt.

In het weekend wordt het koud

In het weekend keert Koning Winter weer terug in de Lage Landen. Met een oost tot noordoostelijke stroming wordt ijskoude vrieslucht naar onze streken getransporteerd met in de nacht weer temperaturen ruimschoots onder nul.

Winter komt terug
Resten ijs bij de Afsluitdijk. Foto: Peter van Lindenberg

Ook overdag is het koud met kwikstanden rond het vriespunt. De regen gaat in de nacht naar zaterdag over in sneeuw. In het noorden blijft het ook dan droog, maar elders gaat het zaterdag licht sneeuwen met vooral in het midden en zuiden van de Lage Landen de kans op een witte wereld.

In het weekend keert Koning Winter weer terug in de Lage Landen

De wind waait uit het noordoosten en is vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee en de temperatuur stijgt, na een nacht met op uitgebreide schaal vorst, naar waarden rond het vriespunt. Zondag blijft het droog en schijnt de zon flink. Na een koude nacht met op veel plaatsen matige vorst loopt het kwik zondag op naar waarden iets boven nul.

Na het weekend gaat het kwik langzaam weer omhoog, maar het blijft veel en veel te koud voor de tijd van het jaar. Normaal is het een graad of 10-11.

Bron: Alpenweerman.nl


Lees hier alles over weer en sneeuw in de bergen


 

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Dit jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer