Wij wintersporters speculeren graag over het weer en een sneeuwrijke winter. Daarom zetten we hier alle voorspellingen voor de winter van 2021-2022 voor jou op een rijtje. Want wordt het nog koud, en gaat het nog een beetje sneeuwen? Ons advies: neem een flinke korrel zout, en geniet van de vooruitzichten op een koude, sneeuwrijke of juist warme, regenachtige winter!

Voorspellende gaven van een…bloem!

Inwoners van de Alpen hebben zo hun eigen voorspellingsmethodes, zoals aan de hand van de hoogte van de Gele Gentiaan. Deze bloem zou weten hoe hoog de sneeuw gaat komen en zorgt er vervolgens voor dat hij daar nú alvast bovenuit groeit. Dat zou een indicatie zijn van hoe hoog de sneeuw komt te staan. En de voortekenen zijn best goed: de gentianen hebben dit jaar een gemiddelde hoogte, wat betekent dat de sneeuwval deze winter gemiddeld zou zijn. Prima dus!

Graag wel genoeg sneeuw deze winter….Foto: Saskia Smulders

Amerikanen zeggen: Horrorwinter!

Terwijl de winters elk jaar warmer worden door klimaatverandering, verwachten de Amerikanen deze winter iets anders. De Amerikaanse weerdienst NOAA voorspelt dat in Amerika de temperatuur 2-3 graden onder gemiddeld gaan komen en we daarmee een ijskoude horrorwinter tegemoet gaan. De Duitse weerdienst legt echter uit dat dit onzin is. De Amerikanen gebruiken een model dat allerlei experimentele runs doet, maar de runs van 1 model zeggen weinig over het weer op de lange termijn. De Duitse weerdienst voegt hier verder nog aan toe dat NOAA voorspelt dat december bij ons een normale temperatuur gaat hebben. Maar met meerdere jaren steeds iets te warme winters achter de rug, voelt dit dus koud aan, aldus de nuchtere conclusie van de Duitsers over de Amerikaanse voorspellingen.

De voorspelling voor januari en februari is ook gemiddeld, zeggen de Amerikanen. NOAA voorspelt daarbij wel nog wat klassiek winterweer voor kerstavond. Dan zou ijskoude lucht van Noord-Europa naar Zuid-Frankrijk kunnen stromen. Kerstmis in Europa kan daarbij bitter koud zijn, aldus de Amerikanen. Trek je kerstmuts dus maar vast diep over je oren.

Tussen al die voorspellingen weten we maar één ding zeker: niets zo veranderlijk als het weer!

Voorspellingen serieuze weermodellen

Iets serieuzer zijn de voorspellingen voor de winter van Severe Weather. Dit zijn dan wel een lange termijn weersvoorspellingen en ook dat blijft een beetje gokken, maar dit is wel op basis van meerdere wetenschappelijke modellen en -trends.

De verschillende weermodellen verwachten (niet geheel verrassend) dat de winter gemiddeld gezien iets te warm wordt. Als er koude lucht binnendringt, dan is dit vaker in West-Europa dan in Oost-Europa. Het vasteland van Europa heeft naar verwachting een gemiddelde neerslagsom, met bovengemiddeld meer neerslag voor het Zuidwesten van Europa en de Middellandse Zee. Noord – Europa (Scandinavië) gaat een stormachtige, natte winter tegemoet.

Dat betekent niet dat er geen kans op koude-uitbraken is. Eén van de invloeden op koud winterweer bevindt zich in de luchtlaag boven ons, de stratosfeer. Hier bevindt zich de polaire vortex en treden weerfenomenen zoals een Sudden Stratosferic Warming (SSW) op. Een watte? Nou, hier hebben we dat al eens uitgelegd. Een SSW heeft invloed op ons winterweer en kan zorgen voor een koude uitbraak (remember de voorjaarsvakantie 2018 met extreem lage temperaturen?). Zo’n koude uitbraak is nu nog niet te voorspellen. Maar wij volgen de polaire vortex ook deze winter weer op de voet, dus hou Snowrepublic in de gaten!

Binnenkort zetten we nog meer wintervoorspellingen voor je op een rijtje, waaronder die van onze vrienden, de Zwitserse Weersnuffelaars!

En wil je weten wat het weer écht gaat doen deze winter? Volg dan regelmatig de berichten op Alpenweerman!

Ook graag nog een beetje Kaiserwetter deze winter! Foto: Saskia Smulders

Bronnen: Severe Weather, Frankfurter Neue Presse
Hoofdfoto: Pexels.com


Ook lezen:

(Visited 6.371 times, 8 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.


 

2 Reactie op “De voorspellingen voor winter 2021/2022: wordt het koud?”

 • Henk van Uffelen
  26 oktober 2021 at 14:30

  Deze winter wordt kouder dan normaal.
  Draai de gaskraan in december maar verder open.
  Oud en nieuw wordt koud met winterse neerslag in de vorm van sneeuw.
  Januari wordt een schaatsmaand.
  Af en toe een dip in het weerbeeld(zachter dus).

 • Torin
  21 oktober 2021 at 12:39

  Komt er nog een keer winter weer in Gelderland??

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.