Iedereen was ooit een beginner op de besneeuwde pistes. We hebben allemaal die vlinders gevoeld en ervaren dat gevoel van spanning gemixt met opwinding. Skileraar en moeder Marie Stenmalm, manager van de skischool van SkiStar in Sälen (in Zweden), heeft duizenden volwassenen en kinderen geleerd om die eerste bochten op de sneeuw te maken. Met ruim twintig jaar ervaring als skileraar, deelt Marie haar toptips voor beginnende skiërs met ons. Zij is er van overtuigd dat iedereen kan leren skiën!

De top 10 tips voor beginnende skiërs
Marie Stenmalm van SkiStar Sälen in Zweden

“Belangrijk is om je lessen langzaam op te bouwen en steeds de moeilijkheid van de pistes te kiezen die bij je past.”, legt Marie Stenmalm uit.

De 10 tips van skilerares Marie

 • Begin op een vlakke ondergrond. Trek je ski’s aan en beweeg een beetje met ze aan. Probeer langzaam te glijden om te zien hoe het voelt.
 • Probeer een sneeuwploeg: vorm een ​​‘V’ vorm met je ski’s, met de (voorkant) skitips naar elkaar toe gericht. Dit werkt als een rem, zodat je met gecontroleerde snelheid bergafwaarts kunt glijden.
 • Eerste keer in een sleeplift: kies een gemakkelijkste helling en stap uit bij het eerste uitgangspunt. Vraag de liftoperator eventueel om hulp. Kijk steeds vooruit als je door de sleeplift wordt voortgetrokken en probeer je ski’s op schouderbreedte uit elkaar te houden. Dit zal helpen in balans te blijven.
 • Vergeet niet dat je je ski’s met je voeten bestuurt. Door met je tenen te wijzen, verander je de richting van je ski’s. Hiermee kun je beurten beginnen oefenen. Verplaats je zwaartepunt naar één voet en je zult zien dat de ski’s beginnen te draaien. Als je naar rechts leunt, ga je naar links en vice versa.
 • Probeer je gewicht op het midden van je voet te leggen, dat is het beste voor het evenwicht.
 • In het begin heb je nog geen skistokken nodig. Daar later zorgen over maken.
  Oefening baart kunst! Het kost tijd om iets nieuws te leren, maar hoe meer je oefent, hoe beter je wordt.
 • Doe het rustig aan en ontspan: mensen spannen zich vaak onnodig op, waardoor het moeilijker wordt.
 • Vergeet niet om een ​​pauze te nemen. Alpineskiën is een goede oefening, en dat betekent dat je rust nodig hebt. Een koffie (en misschien een zoete traktatie) zal nog beter smaken als je in de frisse berglucht bent geweest en aan het sporten bent!
 • De allerbeste manier om snel te leren skiën is door gelijk een skiles te boeken bij een professionele skischool.
Kinderen leren skiën in Sälen, Zweden. Foto: SkiStar

SkiStar

Marie is manager van de skischool in Sälen, gelegen vlakbij de Zweeds-Noorse grens. Het is één van de grootste skigebieden in Zweden. Sälen is perfect geschikt voor families met vooral jonge kinderen. Er zijn vier gedeeltelijk met elkaar verbonden skigebieden met totaal 81 liften met 87 pistes, te weten Lindvallen, Hogfjället, Tandålen en Hundfjället. Het hele gebied is geschikt voor beginners en gemiddelde skiërs met lange afdalingen tot in de bossen.

Het skigebied wordt gerund door SkiStar. Deze Zweedse onderneming is eigenaar van de skigebieden in Åre, Vemdalen en Hammarbybacken in Zweden, Hemsedal en Trysil in Noorwegen en St Johann in Tirol in Oostenrijk. Marktaandeel is 50% in Zweden, 31% in Noorwegen en in totaal 41% in Scandinavië.

Vlieg rechtstreeks naar de skigebieden in Zweden en Noorwegen met BBI Travel

BBI Travel vliegt vanuit Nederland rechtstreeks naar belangrijke Scandinavische skigebieden. Vanaf de luchthaven ben je in twintig transferminuten in Sälen en in veertig minuten in Trysil.

Vertrek met BBI Travel corona-proof vanaf Groningen Airport Eelde per comfortabele chartervlucht naar Scandinavian Mountains Airport in West-Zweden. Hiervandaan bent je binnen drie kwartier in de nabijgelegen skigebieden en kan je wintersportavontuur beginnen. Parkeren op Groningen Airport Eelde is gratis inbegrepen! Ook profiteer je van de BBI Travel covid-belofte en neem je gratis je bagage mee.


Lees het laatste wintersportnieuws op Snowrepublic: klik hier!


bron: SkiStar

(Visited 9.842 times, 1 visits today)

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer