De sneeuwcondities zijn op dit moment alles behalve optimaal in de Alpen. De Nederlandse Skivereniging heeft zelfs gewaarschuwd voor ongelukken door de slechte kwaliteit van de pistes. Of er enige verbetering aankomt en wanneer lees je in dit artikel. Het is de laatste week van de kerstvakantie en dat betekent dat de pistes vol staan met menig vakantieganger. Toch zal de echte wintersportbeleving flink tegenvallen. In de skilift naar boven word je omringd door een groen landschap en op veel plekken onder de 2000 meter zijn de condities vaak slecht of ski je op kunstsneeuw.

Pas hogerop in de bergen is het koud genoeg voor echte sneeuw. Dichterbij huis, in Winterberg, is het al een tijdje zo zacht en wisselvallig dat alle pistes inmiddels gesloten zijn. 

Te zacht

Woensdag is het grotendeels droog in de Alpen. Wel overheerst op de meeste plekken de bewolking. Alleen aan de zuidkant van de Alpen komen enkele opklaringen voor en kan je op sommige plekken genieten van een waterig zonnetje. Hierbij is het nog steeds te zacht voor de tijd van het jaar. In veel dalen loopt het kwik op naar bijna 10 graden.

Donderdag trekt een neerslagzone over de Alpen. Heel actief is deze niet en vooral de noordkant van de Zwitserse en de Oostenrijkse Alpen kunnen wat neerslag verwachten. Dit zal op de meeste plekken niet meer opleveren dan vijf centimeter sneeuw. De sneeuwvalgrens ligt dan tussen 1600 en 1900 meter dus opnieuw zal het in veel lagergelegen gebieden regenen. 

Goed nieuws: dalende sneeuwvalgrens

Langzamerhand tonen de weerkaarten een kleine verbetering voor de wintersportgebieden. Gedurende het weekend dalen de temperaturen al iets. Zaterdag is het nog droog maar vanaf zondag neemt de wisselvalligheid flink toe. Dagelijks trekken buien of neerslagzones over de Alpen. Met een dalende sneeuwvalgrens die na het weekend tussen de 1000 en 1400 meter ligt kunnen meerdere plaatsen aardig wat verse sneeuw gaan verwachten.

Iets waar vele wintersportgebieden flink naar uitkijken. Sneeuw tot in de lagere dalen zit er waarschijnljk nog niet in, maar met de lagere temperaturen worden pistes ook weer beter te preparen; al dan niet met kunstsneeuw.

Bron: WeerOnline.nl

 

Hochkönig

Hochkönig, een skivakantie vol hoogtepunten

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters gevarieerde skipistes met in totaal 120 kilometer pistes en 34 ultramoderne skiliften tegen een adembenemend alpendecor. Lees meer

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer