De sneeuwcondities zijn op dit moment alles behalve optimaal in de Alpen. De Nederlandse Skivereniging heeft zelfs gewaarschuwd voor ongelukken door de slechte kwaliteit van de pistes. Of er enige verbetering aankomt en wanneer lees je in dit artikel. Het is de laatste week van de kerstvakantie en dat betekent dat de pistes vol staan met menig vakantieganger. Toch zal de echte wintersportbeleving flink tegenvallen. In de skilift naar boven word je omringd door een groen landschap en op veel plekken onder de 2000 meter zijn de condities vaak slecht of ski je op kunstsneeuw.

Pas hogerop in de bergen is het koud genoeg voor echte sneeuw. Dichterbij huis, in Winterberg, is het al een tijdje zo zacht en wisselvallig dat alle pistes inmiddels gesloten zijn. 

Te zacht

Woensdag is het grotendeels droog in de Alpen. Wel overheerst op de meeste plekken de bewolking. Alleen aan de zuidkant van de Alpen komen enkele opklaringen voor en kan je op sommige plekken genieten van een waterig zonnetje. Hierbij is het nog steeds te zacht voor de tijd van het jaar. In veel dalen loopt het kwik op naar bijna 10 graden.

Donderdag trekt een neerslagzone over de Alpen. Heel actief is deze niet en vooral de noordkant van de Zwitserse en de Oostenrijkse Alpen kunnen wat neerslag verwachten. Dit zal op de meeste plekken niet meer opleveren dan vijf centimeter sneeuw. De sneeuwvalgrens ligt dan tussen 1600 en 1900 meter dus opnieuw zal het in veel lagergelegen gebieden regenen. 

Goed nieuws: dalende sneeuwvalgrens

Langzamerhand tonen de weerkaarten een kleine verbetering voor de wintersportgebieden. Gedurende het weekend dalen de temperaturen al iets. Zaterdag is het nog droog maar vanaf zondag neemt de wisselvalligheid flink toe. Dagelijks trekken buien of neerslagzones over de Alpen. Met een dalende sneeuwvalgrens die na het weekend tussen de 1000 en 1400 meter ligt kunnen meerdere plaatsen aardig wat verse sneeuw gaan verwachten.

Iets waar vele wintersportgebieden flink naar uitkijken. Sneeuw tot in de lagere dalen zit er waarschijnljk nog niet in, maar met de lagere temperaturen worden pistes ook weer beter te preparen; al dan niet met kunstsneeuw.

Bron: WeerOnline.nl

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer