Vanaf 1 februari gaan de bierprijzen in Oostenrijk omhoog. Tenminste als je een biertje drinkt van een van de merken van Brau Union. Dat melden zij zelf op hun website. Het gaat om een prijsstijging van gemiddeld 3,6 procent.

Merken

Onder Brau Union (dat weer onderdeel is van Heineken) vallen de onderstaande merken:

 • Kaltenhausen
 • Gösser
 • Ritssluiting
 • Keizer
 • Puntigamer
 • Schwechater
 • Wieselburger
 • Kanton Schladming
 • Edelweiss
 • Villach

Vorig jaar verhoogde de brouwer de prijzen al met zo’n 10%. Volgens de brouwer is de huidige stijging het gevolg van stijgende kosten van de lonen en de inflatie.

Gemiddelde prijs net onder de zes euro

Volgens onze eigen Alpen Bier Index bedroeg de gemiddelde prijs van een halve liter bier van het vat (ongeacht het merk) € 5,75. Als we daar deze 3,6% bij optellen zou je op een gemiddelde prijs van zo’n €5,95 uit komen. Nog maar net onder de zes euro dus.

Help je mee?

De Snowrepublic Bierindex vergelijkt de bierprijzen in skigebieden binnen verschillende Alpenlanden waar je kunt betalen met de euro. (Frankrijk, Oostenrijk, Italië en Duitsland). Om een goede vergelijking te maken, kijken we naar de prijs van 0,5 liter gewoon bier van de tap. Dus geen flessen- of speciaal bier. Natuurlijk verschilt het bier van de tap qua merk nog wel eens in prijs qua merk. Wij denken echter dat die verschillen te verwaarlozen zijn en gaan daarom uit van normaal biertje van 0,5 liter van de tap.

In welk skigebied is een biertje het duurste? En in welk gebied het goedkoopst? En hoe ontwikkelt de prijs zich in de tijd? Bovendien verschillen de prijzen per gebied nogal. Wij willen onderzoeken hoe groot deze verschillen zijn. En daarom willen we zoveel mogelijk prijzen van een biertje op een rij gaan zetten. Waarom? Omdat dat inzicht geeft in het prijsniveau van een skigebied, en jou dus iets zegt over hoeveel geld je kwijt gaat zijn. Kan je onbezorgd de après-ski in, of wordt het toch je knip in de gaten houden?

Wat moet je doen?

Ben of ga je binnenkort op wintersport? Pak dan de menukaart en kijk wat een halve (0,5) liter bier van de tap (dus geen speciaal bier) kost. Maak een foto van de menukaart of het prijzenbord en stuur die naar ons op:  redactie@snowrepublic.nl. Zet er -naast de prijs- ook bij:

 1. WAAR je de foto hebt gemaakt. Dus in welk skigebied of plaats en in welk restaurant, kroeg of café
 2. WANNEER je de foto hebt gemaakt.

LET OP: stuur GEEN prijzen van 0,3 liter of andersoortige maatvoering op. Omrekenen geeft namelijk niet het juiste beeld!

Hieronder zie je een voorbeeld van hoe het moet:

Bron: Salzburg24.at | Hoofdfoto: Maaike van Someren

Lees ook:

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer