Virtueel op wintersport: de toekomst?

Door Patricia Christiani

Volgens een Engels onderzoek naar trends en ontwikkelingen binnen de wintersport gaat de manier waarop wij op wintersport gaan de komende jaren behoorlijk veranderen. Het onderzoek, wat in opdracht van Club Med is uitgevoerd, verwacht dat nieuwe technologieën een enorme invloed gaat hebben op de manier waarop wij vakantie vieren. Dit voorspelt futurologist Dr Ian Pearson in het onderzoek.

Een blik in de toekomst

Als gevolg van toename van de welvaart neemt de vraag naar wintersportreizen toe, aldus Dr Pearson. Bestaande gebieden zullen uitbreiden, maar ook ontstaan er nieuwe skigebieden als gevolg van verbetering van de sneeuwproductie (kunstsneeuw). Dit vraagt natuurlijk veel van de ecosystemen in de bergen, die te lijden hebben onder het toerisme. De toenemende vraag vraagt daarom ook om een andere invulling van wintersport, al dan niet virtueel.

Techniek gaat een grote invloed hebben op onze ervaringen

De futoroloog voorspelt dat vanaf 2030 technieken als 5G, smart wearables, robotica, drones, internet-of-things (IoT), VR (virtual reality), AR (augmented reality) en een mix van de laatste twee (XR) in de toekomst allemaal een invloed gaan krijgen op de vakantie-ervaring van de wintersporter.

Alles op jou afgestemd

Met deze technieken kun je virtueel een afdaling maken, maar kunnen ook resorts en accommodaties in holodeck stijl worden gemaakt. Alvast een nieuw skigebied verkennen kan dan via VR, waarna je meteen even je toekomstige accommodatie kunt bekijken.

Eenmaal in het echt aangekomen, kun je je accommodatie aanpassen naar jouw wensen. Bijvoorbeeld door de stevigheid van je bed aan te passen of door de kleur van de inrichting of een mooie achtergrond in te stellen. Je kamerdeur open je door gezichts- of stemherkenning.

Alvast je skigebied en accommodatie virtueel verkennen?

Toekomstige skigebieden zijn een mix van natuurlijke landschappen aangevuld met VR en AR. Als je een afdaling maakt kan deze aangevuld worden met virtuele aspecten, die je via een VR of XR bril ziet, of met contactlenzen die de extra ervaring toevoegen aan je afdaling. Mistig? Geen probleem, je VR vult de omgeving aan en je AR laat zien waar je bent en wat het dichtstbijzijnde restaurant is. Hoe heet degene die voor je skiet ook alweer? Je AR vertelt het je.

Je persoonlijke drone volgt je de hele dag en plaatst automatisch de highlights op je social media. (Foto: Unsplash).

En ook je kleding kun je aanpassen aan kleur, warmte of koude, of om je drone op jezelf te laten landen en even op te laden via je kleding. De hele dag word je gevolgd door diezelfde persoonlijke drone, die automatisch jouw topmoves plaatst op je social media. En je ski’s klikken vast of los door een spraakopdracht van jouzelf.

Samen virtueel op vakantie

Foto: Unsplash

Samen op vakantie verandert ook, aldus het onderzoek. Samen skiën, maar wel ieder met zijn eigen persoonlijke VR/AR-ervaring, helemaal aangepast aan je eigen voorkeuren. En zitten je vrienden een skigebied verderop? Geen probleem, je linkt met video naar hen en kunt samen skiën. Ben je alleen? Dan gaat de robot van het gebied waar je skiet gezellig met je mee.

Simulators

Simulators kunnen volgens het onderzoek over 10 jaar dezelfde ervaringen genereren als echte afdalingen. Bijvoorbeeld door het manipuleren van de ondergrond, zodat het voelt als sneeuw met alle hobbels, kuilen en bergjes die daarbij horen. Aangevuld met een “active skin” die aangesloten is op je zenuwverbindingen, geeft de simulator een complete zintuiglijke ervaring.

Het einde van wintersport as we know it?

Overigens gelooft Dr Pearson dat alle technologie een mooie toevoeging is op wintersport zoals we dat nu kennen. Hij is van mening dat de technologie een verbetering is van de real life ervaring, maar ook dat virtuele technieken wintersport voor meer mensen bereikbaar maakt, zonder een grotere belasting op het milieu.

Toekomstmuziek, of toch niet?

De techniek gaat razendsnel, de markt volgt iets langzamer. Of alle voorspellingen van Dr Pearson uitkomen, moet de tijd uitwijzen. Maar dat nieuwe technologieën nu al een grote invloed hebben op ons hebben, weten we wel zeker. Veel wintersporters gebruiken een tracker of een smartwatch om hun snelheid of route te volgen, anderen laten een drone de mooiste shots schieten. Ook kun je nu al een virtuele afdaling maken met VR (zie onderstaand filmpje). Er zijn al skihelmen met VR. Techniek heeft een steeds grotere invloed op ons leven, en dus ongetwijfeld ook op ons leven als wintersporter.

Bronnen: Club Med, Mashable

Hoofdfoto: Unsplash

Lees ook:

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer