Het is de nachtmerrie van iedere wintersporter: een lawine. Ook al ben je de meest geoefende skiër of snowboarder, respect voor de natuur moet je blijven houden. Want ondanks allerlei genomen maatregelen als pieper, ABS, sonde et cetera, blijft het lawinegevaar altijd op de loer liggen. Op het internet zijn veel filmpjes te vinden van lawines. We hebben de zeven indrukwekkendste in willekeurige volgorde voor je op een rijtje gezet.

1) Nieuw-Zeeland (2008)

Ironisch genoeg werd dit filmpje geschoten als onderdeel van een documentaire over……inderdaad: lawines. En dat terwijl de gids vantevoren de vers gevallen sneeuw getest had op stabiliteit. De snowboarder die in het filmpje gefilmd wordt, springt op een gegeven moment van een cliff af en zet hierdoor de boel in beweging. Johno, de documentaire maker, volgt op korte afstand, maar kan de lawine niet meer ontwijken en belandt onder de sneeuw. De sneeuw zit in zijn neus, in zijn keel en in het filmpje hoor je ‘m ook letterlijk naar adem happen. Of het goed afloopt moet je zelf maar even bekijken….Zeer indrukwekkend!

2) Noord-Ossetië, Rusland (2011)

Dit is een ietwat bizar filmpje. Wat je ziet zijn een aantal Russische militairen die expres een lawine opwekken. Dat lukt, maar blijkbaar hebben ze de kracht van de lawine toch ietwat verkeerd ingeschat, want ze zien letterlijk een tsunami van sneeuw op zich afkomen……

3) St. Francois Longchamp, Frankrijk (2012)

Dat een lawine alleen maar buiten de pistes voorkomt is natuurlijk onzin. Daar is dit filmpje een voorbeeld van. Je ziet dat er een flinke lawine over de piste komt en dat deze vrijwel volledig een complete stoeltjeslift “opeet”. De krachten die er bij vrijkomen zijn enorm….

De oorzaak is waarschijnlijk het mooie, warme weer van dat moment geweest. Dat zorgde ervoor dat de sneeuw onderop begon te smelten en er zich een ondergronds riviertje vormde. Daardoor kwam het sneeuwdek los van de ondergrond en begon het geheel te schuiven. Latere berekeningen lieten zien dat de lawine maar liefst zes meter aan sneeuw over een afstand van vijfhonderd meter voortgestuwd heeft.

4) Xavier De Le Rue (2011)

“Ik denk dat we een aantal signalen die konden wijzen op slechte omstandigheden gemist hebben”, aldus Xavier, de hoofdrolspeler in dit filmpje. Deze gast komt terecht in een twee kilometer lange lawine voorzien van een oceaan van sneeuw. Na 10 minuten wordt hij uiteindelijk gevonden, zijn mond vol met sneeuw en zijn helm rond zijn keel verstrengeld….

5) Zuid-Tirol, Italië (2014)

Het is een prachtige dag: de zon schijnt, de lucht is blauw…..en dan ineens is daar een lawine. En niet zo’n kleintje ook. Deze lawine laat de kracht ervan goed zien: complete rotsen, bomen en zelfs bijna een huis worden vernietigd. Wederom erg indrukwekkend.

6) St. Christoph en Oisans, Frankrijk (2013)

Ook hier weer kun je zien wat een enorme kracht en snelheid een lawine kan hebben…

7) Engelberg, Zwitserland (2011)

De woorden aan het begin van dit filmpje zeggen alles…..

 Bron: deels Onboard Mag.com

Lees ook:

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer