Het is de nachtmerrie van iedere wintersporter: een lawine. Ook al ben je de meest geoefende skiër of snowboarder, respect voor de natuur moet je blijven houden. Want ondanks allerlei genomen maatregelen als pieper, ABS, sonde et cetera, blijft het lawinegevaar altijd op de loer liggen. Op het internet zijn veel filmpjes te vinden van lawines. We hebben de zeven indrukwekkendste in willekeurige volgorde voor je op een rijtje gezet.

1) Nieuw-Zeeland (2008)

Ironisch genoeg werd dit filmpje geschoten als onderdeel van een documentaire over……inderdaad: lawines. En dat terwijl de gids vantevoren de vers gevallen sneeuw getest had op stabiliteit. De snowboarder die in het filmpje gefilmd wordt, springt op een gegeven moment van een cliff af en zet hierdoor de boel in beweging. Johno, de documentaire maker, volgt op korte afstand, maar kan de lawine niet meer ontwijken en belandt onder de sneeuw. De sneeuw zit in zijn neus, in zijn keel en in het filmpje hoor je ‘m ook letterlijk naar adem happen. Of het goed afloopt moet je zelf maar even bekijken….Zeer indrukwekkend!

2) Noord-Ossetië, Rusland (2011)

Dit is een ietwat bizar filmpje. Wat je ziet zijn een aantal Russische militairen die expres een lawine opwekken. Dat lukt, maar blijkbaar hebben ze de kracht van de lawine toch ietwat verkeerd ingeschat, want ze zien letterlijk een tsunami van sneeuw op zich afkomen……

3) St. Francois Longchamp, Frankrijk (2012)

Dat een lawine alleen maar buiten de pistes voorkomt is natuurlijk onzin. Daar is dit filmpje een voorbeeld van. Je ziet dat er een flinke lawine over de piste komt en dat deze vrijwel volledig een complete stoeltjeslift “opeet”. De krachten die er bij vrijkomen zijn enorm….

De oorzaak is waarschijnlijk het mooie, warme weer van dat moment geweest. Dat zorgde ervoor dat de sneeuw onderop begon te smelten en er zich een ondergronds riviertje vormde. Daardoor kwam het sneeuwdek los van de ondergrond en begon het geheel te schuiven. Latere berekeningen lieten zien dat de lawine maar liefst zes meter aan sneeuw over een afstand van vijfhonderd meter voortgestuwd heeft.

4) Xavier De Le Rue (2011)

“Ik denk dat we een aantal signalen die konden wijzen op slechte omstandigheden gemist hebben”, aldus Xavier, de hoofdrolspeler in dit filmpje. Deze gast komt terecht in een twee kilometer lange lawine voorzien van een oceaan van sneeuw. Na 10 minuten wordt hij uiteindelijk gevonden, zijn mond vol met sneeuw en zijn helm rond zijn keel verstrengeld….

5) Zuid-Tirol, Italië (2014)

Het is een prachtige dag: de zon schijnt, de lucht is blauw…..en dan ineens is daar een lawine. En niet zo’n kleintje ook. Deze lawine laat de kracht ervan goed zien: complete rotsen, bomen en zelfs bijna een huis worden vernietigd. Wederom erg indrukwekkend.

6) St. Christoph en Oisans, Frankrijk (2013)

Ook hier weer kun je zien wat een enorme kracht en snelheid een lawine kan hebben…

7) Engelberg, Zwitserland (2011)

De woorden aan het begin van dit filmpje zeggen alles…..

 Bron: deels Onboard Mag.com

Lees ook:

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer