Het is de nachtmerrie van iedere wintersporter: een lawine. Ook al ben je de meest geoefende skiër of snowboarder, respect voor de natuur moet je blijven houden. Want ondanks allerlei genomen maatregelen als pieper, ABS, sonde et cetera, blijft het lawinegevaar altijd op de loer liggen. Op het internet zijn veel filmpjes te vinden van lawines. We hebben de zeven indrukwekkendste in willekeurige volgorde voor je op een rijtje gezet.

1) Nieuw-Zeeland (2008)

Ironisch genoeg werd dit filmpje geschoten als onderdeel van een documentaire over……inderdaad: lawines. En dat terwijl de gids vantevoren de vers gevallen sneeuw getest had op stabiliteit. De snowboarder die in het filmpje gefilmd wordt, springt op een gegeven moment van een cliff af en zet hierdoor de boel in beweging. Johno, de documentaire maker, volgt op korte afstand, maar kan de lawine niet meer ontwijken en belandt onder de sneeuw. De sneeuw zit in zijn neus, in zijn keel en in het filmpje hoor je ‘m ook letterlijk naar adem happen. Of het goed afloopt moet je zelf maar even bekijken….Zeer indrukwekkend!

2) Noord-Ossetië, Rusland (2011)

Dit is een ietwat bizar filmpje. Wat je ziet zijn een aantal Russische militairen die expres een lawine opwekken. Dat lukt, maar blijkbaar hebben ze de kracht van de lawine toch ietwat verkeerd ingeschat, want ze zien letterlijk een tsunami van sneeuw op zich afkomen……

3) St. Francois Longchamp, Frankrijk (2012)

Dat een lawine alleen maar buiten de pistes voorkomt is natuurlijk onzin. Daar is dit filmpje een voorbeeld van. Je ziet dat er een flinke lawine over de piste komt en dat deze vrijwel volledig een complete stoeltjeslift “opeet”. De krachten die er bij vrijkomen zijn enorm….

De oorzaak is waarschijnlijk het mooie, warme weer van dat moment geweest. Dat zorgde ervoor dat de sneeuw onderop begon te smelten en er zich een ondergronds riviertje vormde. Daardoor kwam het sneeuwdek los van de ondergrond en begon het geheel te schuiven. Latere berekeningen lieten zien dat de lawine maar liefst zes meter aan sneeuw over een afstand van vijfhonderd meter voortgestuwd heeft.

4) Xavier De Le Rue (2011)

“Ik denk dat we een aantal signalen die konden wijzen op slechte omstandigheden gemist hebben”, aldus Xavier, de hoofdrolspeler in dit filmpje. Deze gast komt terecht in een twee kilometer lange lawine voorzien van een oceaan van sneeuw. Na 10 minuten wordt hij uiteindelijk gevonden, zijn mond vol met sneeuw en zijn helm rond zijn keel verstrengeld….

5) Zuid-Tirol, Italië (2014)

Het is een prachtige dag: de zon schijnt, de lucht is blauw…..en dan ineens is daar een lawine. En niet zo’n kleintje ook. Deze lawine laat de kracht ervan goed zien: complete rotsen, bomen en zelfs bijna een huis worden vernietigd. Wederom erg indrukwekkend.

6) St. Christoph en Oisans, Frankrijk (2013)

Ook hier weer kun je zien wat een enorme kracht en snelheid een lawine kan hebben…

7) Engelberg, Zwitserland (2011)

De woorden aan het begin van dit filmpje zeggen alles…..

 Bron: deels Onboard Mag.com

Lees ook:

(Visited 4.966 times, 1 visits today)

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer