Dit moet elke wintersporter weten: de 10 pisteregels

Door Maaike de Vries

Eerder deelden we op Snowrepublic dit bericht, waarin te zien was hoe de veroorzaker van een wintersportongeval ervandoor gaat zonder naar het slachtoffer om te kijken.  Dit terwijl één van de pisteregels is om hulp te verlenen. Omdat het belangrijk is dat iedere wintersporter de 10 FIS pisteregels kent, frissen we je geheugen nog even op.

1.Houd rekening met andere skiërs 
Elke skiër moet zich zo gedragen dat hij anderen niet in gevaar brengt of schade toebrengt.

2. Beheers je snelheid en je skistijl 
Elke skiër moet voldoende zicht hebben en zijn route daaraan aanpassen. Ook moet hij zijn snelheid en skistijl aanpassen aan zijn eigen capaciteiten, aan het terrein, de sneeuw- en weerscondities en het aantal skiërs.

3. Kies een veilig spoor 
De van achteren komende skiër moet zijn spoor zo kiezen dat hij de voor hem rijdende skiër niet in gevaar brengt.

4. Inhalen 
Inhalen mag van boven en beneden, van rechts en links, maar altijd op zodanige afstand dat degene die wordt ingehaald in geen van zijn bewegingen wordt belemmerd.

5. Invoegen en na een stop doorgaan 
Een skiër die zich weer op de piste wil begeven of na een stop weer wil doorgaan, moet zich ervan vergewissen dat hij daarbij niet zichzelf of anderen boven of onder hem in gevaar brengt.

6. Stilhouden 
Een skiër mag niet zonder noodzaak op nauwe of onoverzichtelijke gedeelten van een afdaling stilstaan. Een op zo’n plek gevallen skiër moet deze plek zo snel mogelijk vrijmaken.

7. Klimmen en lopen 
Een skiër die te voet omhoog- of omlaag gaat, moet hiervoor de zijkant van de piste gebruiken.

8. Houd u aan borden en markeringen 
Elke skiër moet de markeringen en de bewegwijzering in acht nemen.

9. Hulp verlenen 
Bij ongelukken is elke skiër verplicht hulp te verlenen.

10. Legitimatieplicht 
Elke skiër, getuige of betrokkene, verantwoordelijk of niet, moet bij ongevallen zijn persoonsgegevens bekendmaken.

Naast deze regels is het handig om de noodnummers die gelden in jouw wintersportland te kennen. Hopelijk is het niet nodig, maar in geval van nood is het fijn als je de bergredding kunt bellen.

In deze folder van de NKBV vind je veel belangrijke nummers.

Folder NKBV bron: NKBV
Folder NKBV bron: NKBV
Folder NKBV Bron: NKBV
Folder NKBV Bron: NKBV

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer