Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Dit moet elke wintersporter weten: de 10 pisteregels

Door Maaike de Vries

Eerder deelden we op Snowrepublic dit bericht, waarin te zien was hoe de veroorzaker van een wintersportongeval ervandoor gaat zonder naar het slachtoffer om te kijken.  Dit terwijl één van de pisteregels is om hulp te verlenen. Omdat het belangrijk is dat iedere wintersporter de 10 FIS pisteregels kent, frissen we je geheugen nog even op.

1.Houd rekening met andere skiërs 
Elke skiër moet zich zo gedragen dat hij anderen niet in gevaar brengt of schade toebrengt.

2. Beheers je snelheid en je skistijl 
Elke skiër moet voldoende zicht hebben en zijn route daaraan aanpassen. Ook moet hij zijn snelheid en skistijl aanpassen aan zijn eigen capaciteiten, aan het terrein, de sneeuw- en weerscondities en het aantal skiërs.

3. Kies een veilig spoor 
De van achteren komende skiër moet zijn spoor zo kiezen dat hij de voor hem rijdende skiër niet in gevaar brengt.

4. Inhalen 
Inhalen mag van boven en beneden, van rechts en links, maar altijd op zodanige afstand dat degene die wordt ingehaald in geen van zijn bewegingen wordt belemmerd.

5. Invoegen en na een stop doorgaan 
Een skiër die zich weer op de piste wil begeven of na een stop weer wil doorgaan, moet zich ervan vergewissen dat hij daarbij niet zichzelf of anderen boven of onder hem in gevaar brengt.

6. Stilhouden 
Een skiër mag niet zonder noodzaak op nauwe of onoverzichtelijke gedeelten van een afdaling stilstaan. Een op zo’n plek gevallen skiër moet deze plek zo snel mogelijk vrijmaken.

7. Klimmen en lopen 
Een skiër die te voet omhoog- of omlaag gaat, moet hiervoor de zijkant van de piste gebruiken.

8. Houd u aan borden en markeringen 
Elke skiër moet de markeringen en de bewegwijzering in acht nemen.

9. Hulp verlenen 
Bij ongelukken is elke skiër verplicht hulp te verlenen.

10. Legitimatieplicht 
Elke skiër, getuige of betrokkene, verantwoordelijk of niet, moet bij ongevallen zijn persoonsgegevens bekendmaken.

Naast deze regels is het handig om de noodnummers die gelden in jouw wintersportland te kennen. Hopelijk is het niet nodig, maar in geval van nood is het fijn als je de bergredding kunt bellen.

In deze folder van de NKBV vind je veel belangrijke nummers.

Folder NKBV bron: NKBV
Folder NKBV bron: NKBV
Folder NKBV Bron: NKBV
Folder NKBV Bron: NKBV
(Visited 1.675 times, 1 visits today)

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer